Door onze columnist >Wilma Korrel - Je kunt je nauwelijks voorstellen, hoe het leven zonder kleur zou zijn. We spreken over kleur als bepaalde lichtstralen worden teruggekaatst. Waarschijnlijk weet u uit eigen ervaring dat kleur sfeerbepalend is en uw stemming en gevoel kunnen beïnvloeden. Belangrijk is wel met kleuren niet te overdrijven, een beperking in kleurtoepassingen leidt meestal tot de mooiste resultaten.
Kleurdimensies
In de kleurenleer wordt van drie dimensies uitgegaan, die de kleurweergave bepalen.
1. Kleurschakering
Dit is de toekenning, waarbij de mens de kleur herkent, zoals bijvoorbeeld rood, geel, blauw of groen.
2. Kleurwaarde.
Hieronder wordt de hoogte, van licht en donker, van de kleur in relatie met zwart en wit verstaan. De waarde van een kleur kan hoger worden door wit toe te voegen en verlaagd worden door zwart bij te mengen.
3. Kleurtoon.
De intensiteit van de kleur gemeten naar grijstonen van dezelfde waarde. Een kleur kan verzwakt worden door grijs te mengen met een kleur.
Uit deze ingrediënten zijn kleuren opgebouwd. Kleuren zijn altijd relatief, ze veranderen in relatie met het licht en de gecombineerde kleuren.
Kleurenpalet
Het kleurenpalet wordt samengesteld uit:
Primaire kleuren. Dit zijn zeer krachtige kleuren (rood, geel en blauw) en de enige kleuren die niet door menging van andere kleuren samengesteld kunnen worden.
Secundaire kleuren. Dit zijn kleuren die ontstaan door menging met andere kleuren. Oranje ontstaat door menging van rood en geel. Groen ontstaat door menging van geel en blauw. Violet ontstaat door menging van blauw en rood.
Complementaire kleuren. Het gaat hier om kleuren die elkaar aanvullen. Samen een contrast vormt, waardoor boeiende kleurharmonieën en een effect van uiterste spanning ontstaan. Groen is samen met rood een contrastkleur, maar ook geel met paars en blauw met oranje.
Ton-sur-ton kleuren. Het gaat hier om wit dat steeds met dezelfde kleur wordt gebroken. Ze zijn makkelijk te kiezen, omdat ze op dezelfde kleurstrip staan. Deze kleuren zorgen voor rust en harmonie in het interieur.
Kleur en licht
Zonder licht is er geen kleur. Het licht aan de noordzijde van uw huis is koud, het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Kleuren zijn ook onder te verdelen in warme en koele tinten.
Warme tinten: rood, geel en oranje zijn goed toe te passen in kamers met koel licht. Deze kleuren doen objecten groter lijken en zijn favoriete kleuren voor accessoires. Koele tinten: groen, blauw en paars zijn goed toe te passen in kamers met warm licht. Deze kleuren werken ruimtelijk en kunnen ook goed gebruikt worden voor kleine vertrekken, ook lichte kleuren hebben hetzelfde effect. Bekijk de kleurstalen in een kamer op verschillende uren van de dag. Bedenk dat lichte kleuren het licht reflecteren en donkere kleuren het licht absorberen.
Kleur in uw interieur
Kleuren roepen niet alleen een stemming op, maar hebben ook een bepaalde ruimtewerking. Kleuren bepalen grotendeels de sfeer in huis. Met kleuren laat je zien wie je bent en wat je mooi vindt. Je onderscheidt je met kleuren van anderen en je gaat je er prettig door voelen in je eigen huis. Maar hoe kies je nu de kleuren die bij je huis, jezelf en de rest van het gezin passen? Lees over kleuren en hun eigenschappen.
Zwart:
een elegante, dramatische sterke modekleur, die gedurfd en geraffineerd kan zijn. Zorgt voor een chique en statige uitstraling. Zwart werkt ruimteverkleinend in het interieur, en heeft veel licht nodig.
Wit:
een frisse, koele en steriele kleur, die andere kleuren ondersteuning geeft. Wit is een neutrale kleur en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Wit is goed als accentkleur te gebruiken in een donker, zwaarder gekleurde ruimte.
Grijs:
een degelijke, zakelijke en respectvolle serieuze kleur. Grijs is neutraal en is een ideale achtergrond voor kleuren. Het straalt een bepaalde rust uit. Grijs versterkt de andere kleuren.
Bruin:
een sombere, deprimerende kleur in sommige kleurnuances, maar kan ook een gezellige, intieme kleur zijn in andere kleurnuances. Bruin straalt stabiliteit en gewichtigheid uit. Bruin is goed te combineren met andere kleuren.
Groen:
een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Groen is een kleur die lichaam en geest in balans brengt.. Is een kleur met weinig risico en laat zich goed combineren met natuurlijke materialen. Groen werkt ruimtevergrotend in het interieur.
Blauw:
een koele en verfrissende kleur. Blauw is de kleur van het water en de lucht en werkt ruimtevergrotend in het interieur. Blauw geeft een gevoel van oneindigheid. Een wijde blauwe hemel en de uitgestrekte zee. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren.
Paars:
een magische, mysterieuze, creatieve en rustgevende kleur. Paars in combinatie met zwart, grijs en goudtinten is warm en chic, paars met felgroen, oranje en turkoois is exotisch. Met paars geef je het huis een persoonlijke uitstraling.
Oranje:
een warme, zonnige, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is een feestelijke, gezellige kleur met weelde. In combinatie met bruin is oranje een rustige vriendelijke kleur. Denk maar eens aan de herfsttinten.
Geel:
een opwekkende vrolijke en energiegevende kleur. Geel is een warme zonnige en overstralende kleur, dat ruimtevergrotend werkt in het interieur. Geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit.
Rood:
een warme vrolijke uitnodigende en opwekkende kleur met passie. Rood laat voorwerpen en vlakken dichterbij lijken. Rood komt op je af en is te onrustig voor grote vlakken in het interieur. Rood vraagt in elke combinatie de aandacht.
Kleurentips
Tip: met wit, grijs en zwart kun je eindeloos spelen en variëren in huis. Het is een tijdloze combinatie die voor spannende effecten kan zorgen.
Tip: wit kun je gebruiken in alle denkbare kleurencombinaties, maar wit combineert ook mooi met andere wittinten. Wit is een prima basis in elk interieur, maar komt vooral tot zijn recht in een rustgevende slaapkamer, frisse keuken en opgeruimde woonkamer.
Tip: grijs is een prima basiskleur in elk interieur. Grijs voelt zich in zowel een modern huis als in een klassieke woning prima thuis.
Tip: groen is een kleur waarbij veel mensen zich thuis voelen en die overal in huis tot zijn recht komt. Blauwige groentinten zijn vooral rustig en koel, geelachtige groentinten zijn juist pittig. Gecombineerd met natuurlijke materialen als hout is groen tijdloos klassiek.
Tip: (licht)blauw in de slaapkamer is een goede keuze; de kleur werkt rustgevend en ontspannend. Ook in de badkamer is blauw een favoriete kleur (turkoois en aqua) vanwege de associatie met helder, fris water.
Tip: paars geeft een rustige, naturelkleurige woonkamer een flinke boost. Werk hier en daar met opvallende accenten in aubergine en je hebt ineens een compleet andere sfeer.
Tip: oranje stimuleert de eetlust en is daarom een prima kleur voor de eethoek of keuken. Een goede kleur voor de woon- of kinderkamer. Vanwege zijn stimulerende kenmerk ook zeer geschikt voor een werkkamer.
Tip: geel activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit, en is daarom een prima kleur voor een werkruimte. Geel wordt vaak toegepast in sombere vertrekken bijv. aan het water en op het noorden.
Tip: roodtinten in huis geven energie en zetten onopvallende ruimtes volop in de schijnwerpers. In de eetruimte zorgt rood ervoor dat de eetlust wordt opgewekt.
Gebruik de kracht van kleur in uw interieur
Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan voor een professioneel kleurenplan mijn hulp in.