De woonwinkels zijn weer helemaal klaar voor het nieuwe woonseizoen! Ze hebben de mooiste nieuwe meubels, stoffen, kasten, verlichting en accessoires in huis gehaald. Het najaar is dan ook dé periode om je interieur weer eens door een nieuwe bril te bekijken.
En er ook iets mee te dóen! Denk daarbij zowel in het groot als klein. Want het draait in de huidige woonmode natuurlijk om de banken, stoelen, tafels en kasten, maar vooral ook om de styling en de combinaties die je maakt. Geef vorm aan je eigen smaak: sjiek en stijlvol, of speels en spontaan. Een voorproefje van de nieuwste woonmode was te zien op dé vakbeurs op interieurgebied Home & Interior 2006. Onder het motto trendy oldfashioned lieten de exposanten hun eigentijdse kijk op klassiek zien. Meubels met een verleden hebben de toekomst.
Hip klassiek
De tijd dat klassiek synoniem was voor ouderwets, traditioneel of zelfs oubollig, is definitief passé. Klassiek is helemaal hip en hot! Hoe? Door met een eigentijdse bril te kijken naar bestaande klassieke meubelstukken zoals zon barokke orenfauteuil, een heerlijk pompeus hemelbed of klassieke chaise longue met sierlijk gekrulde rug. En die mooie vormen van toen, af te werken met vernieuwende materialen en in de kleuren van nu. Neem bijvoorbeeld zon decoratief Louis Quinze-fauteuiltje, maar dan in een modisch glimstofje met een knalroze gelakt frame. Of een imposante, haast koninklijke orenfauteuil; niet van leer, maar van hightech kunststof. Enerzijds herkenbaar en vertrouwt, maar ook heel vernieuwend. En toepasbaar in élke woonsfeer.
De nieuwe must-haves
Wat zijn voor komend woonseizoen nou de echte musthaves? Eigenlijk alles wat voorheen voor modernisten fout was. Neem nou zon gezellige bolle buikcommode op mooi gedraaide bolpootjes. Uitgevoerd in sjiek mahoniehout met koperen beslag was het een typisch klassiek meubelstuk. Maar tegenwoordig zijn er allerlei (hand)beschilderde exemplaren te koop, variërend van hippe bloemen, landschappelijke stillevens tot kleurrijke popart dessins.
Een verweerd uiterlijk heeft daarbij de voorkeur; een kwestie van door- en afschuren. Bekleden met bladzilver of -goud geeft glans aan je interieur. En werkelijk alle kanten kun je op door zon commode gewoon te behangen. Een transparante coating biedt de nodige bescherming. Ook hippe stoffen en nieuwe leervarianten helpen tegen een stoffig imago. Met zwart zit je altijd goed, want dat is dé kleur van dit moment. Favoriete meubelstoffering deze winter is fluweel of gewaxed katoen-linnen. Ook verouderd vintage leer is in. Een geweldig effect creëer je door zon ouderwetse orenfauteuil te stofferen in glanzend paars velvet, of knalgroen leer met een zilveren bies erlangs. Of kies bij de gecapitonneerde stoelen de knoopjes in een contrasterende knalkleur. Een los rolkussen erin, zorgt voor extra comfort en oogt ouderwets gezellig. Ook de vrijstaande chaise longue is een echte musthave. Breng je interieur vervolgens op smaak met minimaal één grote kroonluchter, kleurrijke accessoires, spiegels in goudkleurige krullijsten en heel veel streelzachte sierkussens; liefst in reliëfmotief. Dan zijn er nog van die typische klassieke settings. Zo is daar de terugkeer van de sidetable met daarboven een (grote) spiegel en een laag bankje ervoor, hoge dressoirs en vitrinekasten, een lange eettafel met daaromheen comfortabele fauteuils met een hoge rugleuning, of een symmetrische opstelling in de woonkamer met twee chaise longue elementen. Modern gestileerde, barokke vormen geven de juiste zwaarte en cachet. Kortom: varieer en combineer helemaal naar eigen idee; van ingetogen sjiek tot nouveau kitsch.
Zwart-Wit
We zien het in de wintermode, we zien het in de nieuwe woonmode: het contrast en tegelijkertijd de harmonie tussen zwart en wit is weer helemaal terug; van eigenlijk nooit weggeweest. Zwart doet het vooral goed als meubelkleur (leer, stof en lak), maar ook lampen, gordijnen, decoratieve behangsels, karpetten en dekbedovertrekken in (voornamelijk) zwart zijn in trek. Een zwarte muur of vloer kan natuurlijk ook, maar dan wél met een glansje erin. Ook streepstoffen, zeker in zwart/wit, bieden volop creatieve mogelijkheden in huis. Donkere houtsoorten zoals Elm Wood en gebrand eiken maken het houtpalet weer completer. De kleur wit zien we van witte glanslak tot white wash hout en wordt vooral toegepast als tegenhanger voor al dat zwart. Zwart combineert ook mooi met accenten in zilver en goud. Of ga voor zwart/wit met één onverwachte contrastkleur zoals fuchsia, appelgroen of zeeblauw, en traditioneel klassiek wordt ineens tijdloos modern. Ook in (zwart/wit) glas is momenteel veel te doen. Kasten met gekleurde glazen fronten zijn een absolute hit; vooral voor flatscreens hebben ontwerpers de meest fantastische kastconcepten ontworpen. En ook tafelbladen worden weer meer en meer van glas gemaakt; veelal gekleurd, soms gedecoreerd. Zelfs het rookglas uit de seventies is weer actueel.
Flock it!
Het is nieuw, intrigerend en o zo aaibaar. Flock it! En het geeft je buikkast, spiegel, vloerlamp of kroonluchter een heerlijk aaibaar huidje van gespoten velvet. Meubels van geflocked velvet zijn er in waanzinnig lekkere kleurtjes als fuchsia, zwart, rood en aqua. Ideaal om een ouderwets meubelstuk een heel eigentijdse look én touch te geven. Ook andere tactiele meubelstoffen zoals chenille, teddy, nepbont en (geschoren) velours zijn in trek en zorgen deze winter voor een luxueus gevoel.
Mode & meubels
Mode, meubelen en muziek hebben steeds meer met elkaar te maken. Denk aan Armani Casa, Versace Home (met meubelontwerpen van Donatella Versace) en Ralph Lauren Home. Ook duiken bij diverse grote meubelmerken namen op van bijvoorbeeld Tommy Hilfiger, Lenny Kravitz, Dolce & Gabbana en Issey Miyake. Ook sieradenontwerper Rodrigo Otazu heeft sinds kort een eigen interieurlijn: Otazu Home. Otazu is vooral bekend van zijn bontgekleurde sieraden voor sterren als Britney Spears, Jennifer Lopez, Kylie Minogue en Aretha Franklin. Hoewel zijn sieraden natuurlijk uitblinken in overdaad, zijn de stoelen, tafels en banken van King Bling Bling meer ingetogen. Veel wit kroko-leer, met her en der natuurlijk enkele stenen als persoonlijk handschrift. Maar bling bling mag nog steeds. Zo zijn Swarovski-kristallen overal; met honderden, soms duizenden tegelijk. Ze worden toegepast op kroonluchters, meubels, karpetten en zelfs fietszadels! Accessoires van glimmend goud, zilver en koper zorgen ook voor een vleugje glamour. Metallic, iriserende en glansstoffen zijn een trend op zich, net als hoogglans leer. Hoogglans lakken sieren kasten en tafelbladen. Nieuw zijn de muurverven met glitters erin, die van een gewone muur heel gemakkelijk iets bijzonders maken.
Strak Chinees
Voor wie een tegenwicht zoekt voor al die glimmer en glamour, biedt de Oosterse levensfilosofie uitkomst. Zeker weten: 2007 wordt het jaar van Boeddha. Beelden, schilderijen, sierkussens met een Boeddha-afbeelding zijn een must; hoe meer, hoe beter. Soieso is het Oosten of China een belangrijke inspiratiebron. Denk daarbij ook aan houten buffetkasten met Chinees beslag en Chinese tekens (voor het Chinese theeservies), ambachtelijk vervaardigde glaskunst en keramiek, decoratief Chinees houtsnijwerk in de vorm van schalen en vazen en de opkomst van bamboe: van bamboe vloeren en placemats tot de sierlijke, decoratieve takken zelf. Tegelijkertijd zien we dat steeds meer (Europese) meubelfabrikanten zelfs open staan voor designers uit China en Japan. Zo is Zuoguang Wu een naam om in de gaten te houden. Hij tekende voor de Limitless collectie die op Home & Interior haar Europese première beleefde.
Oerhollands polderdesign
Maar ook dichterbij huis gebeurt er van alles op woongebied. Neem nou van die typische Hollandse symbolen zoals tulpen, molens en klompen, koeien en haringen, Delftsblauw en Brabants-bont textiel. Of stel je eens voor: een kleine ronde keukentafel op één poot, een geruit rood/wit kleedje erop en een Delftsblauwe vaasje ter decoratie. Kneuterig? Helemaal niet (meer)! Met name jonge ontwerpers geven met opmerkelijke ontwerpen een heel eigen draai aan dat oerhollandse. Ontwerpen met een knipoog; uitgevoerd in rood, wit, blauw en oranje natuurlijk. De scheiding tussen kitsch en design is daarbij vaak minimaal. Zo hebben bekende designers als Piet Hein Eek en Roderick Vos de keukenstoel nieuw leven ingeblazen. Ook de barkruk is weer terug. Zeker nu steeds meer woonkeukens een eetbarretje hebben en ook de hoge bartafel weer helemaal in is.
De symbiose tussen klassiek en modern, Oost en West, oud en nieuw, kunst en camp; eigenlijk kan wonen anno nu niet beter samengevat worden dan met het (Oudhollandse!) gezegde: Oost, West, Thuis, Best!