6486
Zelf je huis beveiligen
Gepubliceerd: 13-10-2012 Laatste update: 30-04-2017

Wanneer u uw huis verlaat, doet u deuren en ramen op slot en laat u s avonds in huis een lampje branden. U leent geen sleutels uit en toch...ongewenst bezoek, inbraak, diefstal van geld of goederen. Er is een kans, dat dit ook u een keer overkomt. De inbraak zelf is al vervelend genoeg, maar vaak is de nasleep nog erger. Beveiligen is daarom geen overbodige luxe. Dit geldt niet alleen voor bedrijven of kantoren, maar ook voor uw woning.

Hoe komt u erachter of u uw woning verder kunt beveiligen? Zoek zelf eens de zwakke plekken in uw woning. Let bijvoorbeeld op muurtjes, schuttingen, regenpijpen en andere klimmogelijkheden. Kunt u alle ramen en deuren afdoende sluiten, ook die van het balkon en de garage? Zijn scharnierpennen er makkelijk uit te tikken of is het houtwerk slecht? Zijn glaslatten eenvoudig te verwijderen, zodat het glas uit de sponning genomen kan worden? Kan de voordeur met een ijzerdraadje door de brievenbus geopend worden? Met dit in uw achterhoofd ontdekt u snel welke eenvoudige, snelle en relatief goedkope ingrepen het meest geschikt zijn voor uw woning. Deze maatregelen zijn vaak al voldoende om het de inbreker moeilijk te maken.

De regels
Er zijn bij de gemeente of politie geen strikte regels, die betrekking hebben op het plaatsen of aanbrengen van inbraakpreventie. Houd er rekening mee dat de producten goed en degelijk aangebracht moeten zijn en dat schade aan deuren en kozijnen zoveel mogelijk moet worden voorkomen.

TIP
Mogelijk wilt u voldoen aan de voorwaarden zoals die zijn gesteld in het "Politiekeurmerk Veilig Wonen". Informatie hieromtrent is verkrijgbaar bij de politie en bij beveiligings- en ijzerwarenvakhandels.

Voordat u aan de slag gaat
U kunt uw woning grofweg in een aantal gevelvlakken verdelen: voorzijde, achterzijde, het dakvlak en soms een zijgevel. In deze gevelvlakken liggen vaak dezelfde gevelelementen: ramen, deuren en soms ventilatie-openingen. Kijk goed welke gevelelementen gemakkelijk van buitenaf bereikbaar zijn. Veel zwakke plekken zijn te verhelpen door het vervangen of bijplaatsen van extra hang- en sluitwerk. Moderne sloten en scharnieren zijn in de winkel herkenbaar aan een kwaliteitskenmerk: één ster (standaard), twee sterren (zwaar) of drie sterren (extra zwaar). Hoe meer sterren, hoe veiliger het artikel, maar natuurlijk ook: hoe hoger de prijs. Sloten met het Politiekeurmerk, zijn te herkennen aan een ® bij de sterren.

TIP
Indien u aan een aantal voorwaarden voldoet, bestaat de mogelijkheid voor een verlaging van uw verzekeringspremie. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.

Aan de slag

Deuren
Buitendeuren zijn voorzien van minimaal een standaard slot. Beter is het om een twee- of driesterren veiligheidscilinderslot aan te brengen. Een bijpassend beslag voorkomt, dat de inbreker het slot kan vernielen. Een stalen sluitkom beschermt de schoot van het dag- en nachtslot. In elkaar vallende anti-inbraakprofielen oftewel secu-strips op de rand van de deur en het kozijn maken het onmogelijk om met een plastic (bank)pasje bij u binnen te komen. Eén of twee bijzetsloten bieden extra bescherming, afhankelijk van het hoofdslot.

TIP
Een bijzetslot kunt u het best op ca. 40 cm. vanaf de onderkant van de deur aanbrengen. Hier kan een inbreker namelijk het meeste kracht zetten. Een veilige buitendeur is aan de hangzijde voorzien van stevige scharnieren dievenklauwen. Deze voorzieningen voorkomen, dat de deur aan de scharnierkant uit het kozijn gehaald kan worden. Dubbele balkon- en tuindeuren hebben vaak een espagnoletsluiting die niet op slot kan. Hiervoor kunt u eenvoudige opzetsloten op de espagnolet plaatsen. Er zijn ook complete, afsluitbare espagnoletsluitingen verkrijgbaar. Voor schuifdeuren kunt u kiezen uit een cilinderslot, een zwenkschootslot met een haak of een schuifpuibeveiliger. Een garage, en zeker wanneer er een doorgang is naar de woning, is zeker gebaat bij een extra slot of een speciale garagedeurbeveiliging. Beveilig ook de deur naar de woning extra.

Ramen
Ook bij ramen is het verstandig wat extras uit te geven aan beveiliging. Sterke scharnieren, dievenklauwen, oplegraamsluitingen, opdekcilindersloten en solide raamuitzetters zijn geen overbodige luxe. Voor kleine ramen en smalle bovenlichten kunt u anti-inbraakspijlen aanbrengen. Deze anti-inbraakspijl bestaat uit een roestvrij stalen buis, met daarin een staaf die niet door te zagen is, omdat deze meedraait.

Binnen- en buitenverlichting
Brandende verlichting suggereert dat u thuis bent. U kunt met behulp van schakelklokken ervoor zorgen dat tijdens uw afwezigheid de lampen op de ingestelde tijden aan- en uit gaan. Schemerschakelaars doen hetzelfde van zonsondergang tot zonsopgang. Ook een veiligheidsfitting werkt automatisch wanneer het donker is. Nog inventiever is een elektronische geheugenschakelaar. Die onthoudt welke lampen u tijdens de afgelopen week heeft aangedaan en op welk tijdstip dat gebeurde. De handelingen worden automatisch tijdens uw afwezigheid herhaald. Voor donkere buitengevels bestaan lampen met een ingebouwde schemerschakelaar. Hiermee gaat de lamp automatisch aan als het donker wordt. De lamp blijft branden totdat het weer licht wordt. Monteer deze zo hoog mogelijk en werk de bedrading goed weg zodat deze niet gemakkelijk onklaar te maken is.

Elektronische beveiliging
Een loeiende sirene, een rinkelende bel, flitsend alarmlicht of een automatisch telefoontje naar de politie. Elektronische beveiligingssystemen kunnen op vele manieren waarschuwen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen, geschikt voor binnen en/of buiten, met bedrading of draadloos. De meeste systemen werken door middel van contactschakelaars, beweging-, trilling-, of temperatuurmelders. Nog geavanceerdere systemen werken op luchtdruk- of volumeveranderingen in uw huis. Het doel is echter van alle typen gelijk: Het beveiligen van uw woning en u daarmee een betere nachtrust, een onbezorgde vakantie of fijne werkdag bezorgen.

Bron: Cires


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide