Een huis kopen is een van de grootste beslissingen die je in je leven maakt. Je hebt misschien al heel wat bezichtigingen achter de rug, wikken en wegen tussen verschillende huizen, locaties en prijsklassen. Zodra je het huis van je dromen hebt gevonden, is de koopovereenkomst het volgende belangrijke punt op de agenda. Dit document vormt de basis van je koopproces en bevat alle afspraken tussen koper en verkoper. Maar wat houdt zo'n koopovereenkomst precies in en waar moet je op letten?
Wat is een koopovereenkomst?
De koopovereenkomst is een contract waarin alle afspraken rondom de koop van het huis worden vastgelegd. Dit omvat onder andere de koopsom, de leveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden. Zodra beide partijen hun handtekening zetten, ben je officieel gebonden aan de afspraken in de overeenkomst. Echter, je hebt altijd nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen die periode kun je zonder opgaaf van redenen de overeenkomst kosteloos ontbinden.
Wat staat er in een koopovereenkomst?
Een koopovereenkomst bevat een aantal standaard onderdelen die van belang zijn voor de verkoop van een woning. Dit zijn onder andere:
- Gegevens van koper en verkoper: Wie zijn de partijen die de overeenkomst aangaan?
- Objectomschrijving: Een nauwkeurige beschrijving van het huis en bijbehorende grond, zoals het perceelnummer en de eventuele bijgebouwen.
- Koopprijs: Het overeengekomen bedrag dat de koper moet betalen voor het huis.
- Overdrachtsdatum: Wanneer de notariële overdracht en sleuteloverdracht plaatsvindt.
- Ontbindende voorwaarden: Voorwaarden waaronder de koper (of soms de verkoper) nog van de koop kan afzien. Dit kan bijvoorbeeld het niet rondkrijgen van de financiering zijn.
- Eventuele roerende zaken: Welke zaken, zoals gordijnen of witgoed, blijven achter in de woning of worden meegenomen?
Ontbindende voorwaarden
Een van de belangrijkste onderdelen van de koopovereenkomst zijn de ontbindende voorwaarden. Deze bieden je een manier om onder de koop uit te komen zonder financiële gevolgen, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In de meeste koopcontracten zie je ontbindende voorwaarden met betrekking tot het verkrijgen van de financiering en een bouwkundige keuring. Het is verstandig om deze clausules op te nemen, want je wilt natuurlijk niet vastzitten aan een koop als bijvoorbeeld je hypotheek niet wordt goedgekeurd.
Financiering niet rond?
Het kan gebeuren dat je de hypotheek niet rond krijgt, bijvoorbeeld omdat de bank het huis lager taxeert dan je hebt geboden. In dat geval kun je, als je dit hebt vastgelegd in de ontbindende voorwaarden, de koopovereenkomst laten ontbinden. Let er wel op dat dit binnen de afgesproken termijn moet gebeuren, vaak binnen zes tot acht weken na het tekenen van de koopovereenkomst.
Bouwkundige keuring
Als je een ouder huis koopt, of simpelweg zeker wilt zijn van de staat van de woning, kun je een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opnemen. Blijkt uit deze keuring dat er sprake is van ernstige gebreken, dan kun je ervoor kiezen de koop niet door te laten gaan.
Bedenktijd: Even bezinnen
Ook al heb je de koopovereenkomst getekend, er is nog een moment waarop je de tijd hebt om na te denken over je keuze. Volgens de wet heb je als koper namelijk drie dagen bedenktijd. Deze termijn geeft je de ruimte om, zonder opgaaf van reden, van de koop af te zien. Dit kan handig zijn als je toch twijfels hebt, of als er onverwachts nieuwe informatie over de woning opduikt. De drie dagen zijn echter minimaal: valt een van die dagen in het weekend of op een feestdag, dan kan de termijn langer zijn.
Naar de notaris
Zodra de koopovereenkomst is getekend en de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de koop definitief. De volgende stap is de gang naar de notaris voor de eigendomsoverdracht. Bij de notaris wordt de akte van levering getekend en word je officieel eigenaar van het huis. Vergeet niet dat je naast de koopsom ook kosten koper (k.k.) moet betalen. Dit zijn bijvoorbeeld de notariskosten en overdrachtsbelasting.
De notaris is ook verantwoordelijk voor het controleren van bepaalde zaken, zoals of er geen beslag ligt op het huis, of dat er aan alle voorwaarden is voldaan. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, adviseert om goed op de juridische kant van een woningoverdracht te letten: “De gang naar de notaris is niet zomaar een formaliteit. Het is het sluitstuk van een juridisch proces dat ervoor zorgt dat alles correct wordt afgehandeld. Neem de tijd om alle documenten goed door te nemen en vraag om uitleg als iets niet duidelijk is.”
Waar moet je op letten bij het tekenen?
Als je de koopovereenkomst ondertekent, zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten:
- Controleer de ontbindende voorwaarden: Zijn deze goed omschreven en geven ze je voldoende bescherming?
- Kloppen alle bedragen? Kijk goed naar de koopsom, maar ook naar eventuele extra kosten die zijn opgenomen in het contract, zoals overgenomen roerende zaken.
- Heb je alle afspraken duidelijk op papier staan? Soms worden er tijdens de onderhandelingen mondeling afspraken gemaakt. Zorg ervoor dat deze ook in de overeenkomst worden opgenomen.
- Leveringsdatum en oplevering: Controleer of de datum waarop je de sleutel krijgt duidelijk is, en wat de staat van het huis moet zijn bij oplevering.
Veelgestelde vragen over de koopovereenkomst
Wat gebeurt er als de financiering niet rondkomt na het verlopen van de ontbindende voorwaarden?
Als de ontbindende voorwaarden verlopen zijn, ben je in principe verplicht om het huis te kopen. Mocht je de financiering niet rond krijgen, dan kun je te maken krijgen met boetes. Vaak bedraagt deze boete 10% van de koopsom.
Kan ik nog onderhandelen nadat ik de koopovereenkomst heb getekend?
Nee, na het tekenen van de koopovereenkomst zijn de voorwaarden definitief, tenzij er nog ontbindende voorwaarden van kracht zijn. Je kunt pas opnieuw onderhandelen als de koop om een of andere reden niet doorgaat en het huis opnieuw in de verkoop komt.
Wat moet ik doen als ik twijfel na het tekenen van de koopovereenkomst?
Je hebt drie dagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze periode kun je zonder opgaaf van redenen afzien van de koop. Na deze termijn zit je vast aan de overeenkomst, tenzij een van de ontbindende voorwaarden van toepassing is.
Moet ik altijd naar de notaris voor een koopovereenkomst?
Ja, een woningoverdracht is pas officieel als deze via een notaris verloopt. De notaris zorgt voor de eigendomsoverdracht en maakt de akte van levering op.