De nieuwste generaties kurkvloeren passen weer helemaal in het moderne interieur. De natuurlijke kurkoptiek sluit mooi aan bij het eerlijke, pure wonen. Naast de bekende decoratieve kurkstructuren is er ook kurkparket met een houten toplaag. Leggen is in veel gevallen veranderd in handig clicken.
Kurk heeft een aantal positieve eigenschappen. Het is duurzaam, isolerend, hygiënisch én vriendelijk geprijsd. Dat zijn in de notendop de positieve eigenschappen van kurk. Een groot voordeel is de geluiddempende werking, waardoor bijna geen contact- en loopgeluiden worden doorgeven. Ideaal dus voor appartementen.
Kurk is een zeer milieuvriendelijke vloer. Voor de kurkwinning hoeven namelijk geen bomen te sneuvelen. De schors van de kurkeik, want dat is kurk feitelijk, groeit telkens weer opnieuw aan. Om de negen jaar kan er worden geoogst. De kurkeik zelf wordt zon 200 jaar.
Kleur en structuur
De temperatuur waarbij de gemalen kurk wordt geperst, bepaalt de basiskleur: lichtbruin, middelbruin of donkerbruin. De verschillende patronen en structuren ontstaan door de wijze van versnijden van de geperste kurkblokken. Naast decoratieve kurkfineren - gevlamd, gewolkt, dooraderd of impressionistisch - zijn er zelfs marmer- en granietprints. Kurk kan ook gelakt worden met kleurlak, transparant of dekkend. De kleur kunt u aan de hand van een kleurenwaaier zelf bepalen: van ingetogen naturel tot hippe trendkleuren, van zachte pastels tot felle kinderkleuren. Daarnaast zijn er nog de effectlakken zoals romantisch parelmoer en hypermoderne metallics.
Isolerend
Een kurkvloer is geluiddempend en warmte-isolerend. Door het verende karakter voelt de vloer altijd aangenaam aan, vooral op blote voeten. Maar ook met pumps heeft u niets te vrezen: geen gaatjes, want een kurkvloer veert altijd terug. Hiervoor zijn de kurkcellen verantwoordelijk die werken als miljoenen verende luchtkussentjes. Kurk is geluiddempend en kan, mits zwevend gelegd, prima in appartementen worden toegepast.
Kurkparket
Naast de basale kurktegel bestaat het grootste aanbod uit kurkparket. Dat kennen we in twee varianten: met een decoratieve toplaag van kurk of van hout. Voor de liefhebbers van houten vloeren ontstaat daarmee het beste uit twee werelden: een isolerende, dempende, ecologisch verantwoorde vloer met een echt houten toplaag. Alle populaire houtsoorten zijn leverbaar. Kurkparket wordt in diverse maatsystemen geleverd: vierkant, rechthoekig, als strook, zes- of achthoekig. Hiermee kunnen naar hartelust patronen en mozaïeken worden gelegd.
Leggen
Zelf een kurkvloer leggen is tegenwoordig heel gemakkelijk dankzij de handige click systemen. Een fraai mozaïekvloertje is zo in een handomdraai gelegd. De meeste kurkvloeren bestaan uit lamellen waarbij het kurk fabrieksmatig op een HDF kern is verlijmd met een geïntegreerde kurkondervloer voor isolatie. Kurklamellen zijn voldoende geëgaliseerd en worden op dezelfde wijze gelegd als laminaat. Voor het leggen van een zelfklevende of te verlijmen kurkvloer is wel een perfect egale ondervloer nodig. Hiervoor zijn speciale egalisatiemiddelen op de markt. Tip: kurk is een natuurproduct, er kunnen dus kleurnuances zijn. Gebruik daarom verschillende verpakkingen door elkaar voor een harmonieuze mix.
Levensduur
De persdichtheid, ook wel densiteit genoemd, bepaalt de levensduur van een kurkvloer. Hoe zwaarder hoe beter, is het devies. De toplaag maakt de kurkvloer kras- en slijtvast en tevens waterafstotend. Een kurkvloer met clicksysteem wordt legklaar geleverd waarbij ook de toplaag al fabrieksmatig is aangebracht. Sommige lamellen zijn zelfs afgewerkt met een onderhoudsvrije vinylcoating. Kurk heeft veelal een jarenlange lakgarantie. Door en door geverfd kurkparket met een verende laklaag kan opnieuw worden geschuurd en gelakt. Een kurkvloer gaat hierdoor minstens 20 jaar mee.
TIP
Goed verlijmd en/of gekit is een kurkvloer ook in natte ruimtes als badkamers een optie!
Bron: Uw Vloer