Is je badkamer aan vervanging toe? Leuk om een nieuwe te kunnen gaan uitkiezen, maar let er alleen op dat je je niet verliest in het enorme aanbod. Een nieuwe badkamer is vaak een grote investering, en iets waar je jarenlang gebruik van zult willen gaan maken. Zaak dus om tijd en aandacht te besteden aan het voorbereidende aanschaftraject, om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder vijf praktische tips voor de aanschaf van een nieuwe badkamer.
Welke eisen stel je aan je badkamer
Begin met jezelf de vraag te stellen welke functie een badkamer voor jou heeft, en welke minimale eisen er zijn. Geniet jij bijvoorbeeld altijd erg van een stomende douche, of lig je liever urenlang met een boek of tijdschrift in bad? Heb je een groot gezin en is het handig dat er twee mensen tegelijk kunnen douchen, en moet er ook veel opbergruimte zijn? Deze vragen helpen je bij het opstellen van een wensenlijst, die met bijvoorbeeld een bad, stoomdouche, dubbele douche of veel opbergruimte consequenties kan hebben voor de indeling van de badkamer.
Bepaal je budget en onderhandel over de prijs
Denk voordat je offertes gaat opvragen en winkels gaat bezoeken goed na over het budget dat je kunt besteden aan de nieuwe badkamer. In winkels wordt er vaak naar je budget gevraagd, het is verstandig hier altijd 10 procent onder te gaan zitten. Uiteindelijk zullen offertes vaak namelijk 10 procent hoger uitvallen dan het bedrag dat je noemt. Badkameradviseurs hebben het idee dat ze er al het mogelijk uithalen, maar de budgetoverschrijding is ook weer niet zo hoog dat het afschrikt. De prijzen bij verschillende winkels kunnen erg uiteenlopen, maar bij duurdere badkamers worden vaak weer hogere kortingen gegeven. Stelregels voor onderhandelingen: laat je niet dwingen tot het nemen van een snelle beslissing en neem de tijd, kom meerdere keren terug, laat merken dat je nog twijfelt en blijf vooral ontspannen (het is tenslotte een soort van spel).
Financiering van de nieuwe badkamer
Een badkamer is een behoorlijke grote uitgave, en bij het bepalen van het budget is het dus ook goed na te denken over mogelijke financieringsmogelijkheden. Heb je zelf geld gespaard, of krijg je een erfenis of schenking? Is dat niet het geval, dan kun je geld lenen bij MoneYou bijvoorbeeld. Bij een lening voor een nieuwe badkamer is het handig te kiezen voor doorlopend krediet. Zo heb je op ieder moment dat het nodig is geld beschikbaar voor bijvoorbeeld de aanschafkosten en aannemers die de badkamer plaatsen.
Prijzen bij verschillende sanitairwinkels vergelijken
Heb je je wensen en eisen op papier gezet en nagedacht over het budget, dan is het tijd om badkamers in sanitairwinkels te gaan bekijken. Oh ja, misschien ook wel handig om vooraf de preciese maten van de badkamer op te meten zodat adviseurs in winkels een gerichte offerte kunnen maken en je kunnen vertellen wat er allemaal mogelijk is. Ga diverse sanitairwinkels langs voor schetsen en offertes, en vraag deze mee naar huis om ze rustig te kunnen vergelijken. Bezoek trouwens de winkel waar je eigenlijk het liefst heen wilt als laatste, om te voorkomen dat je hier al ingaat op een aanbod dat misschien niet heel voordelig is.
Leg alle communicatie en afspraken vast
Bij de aanschaf en plaatsing van een badkamer zijn vaak meerdere partijen betrokken zoals diverse adviseurs en aannemers, en het is belangrijk dat iedereen weet hoe jouw ideale badkamer er straks uit moeten komen te zien. Zorg dat niet alleen in de koopovereenkomst alle relevante informatie staat over de nieuwe badkamer zoals leverings-, betalings- en garantievoorwaarden, maar houd ook latere wijzigingen bij in een dossier. Leg alle gesprekken vast, leg vast met wie ze hebben plaatsgevonden en laat alles schriftelijk bevestigen.
Is je nieuwe badkamer dan eindelijk geplaatst? Geniet er dan vooral van, en ga er niet nog lang over malen of je wel de juiste prijs hebt betaald en alles wel precies is zoals je vooraf in gedachten had!