1570
Sealskin
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 28-04-2022

Een nieuwe badkamer betekent ideeën verzamelen, een flinke verbouwing en hopelijk een resultaat waar je jarenlang mee tevreden bent. Met de handige checklist breng je de wensen en eisen in beeld zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan op zoek naar de ideale badkamer.

1 Maak een moodboard
Hoe ziet de droombadkamer er uit? Scheur plaatjes uit tijdschriften, verzamel kleurstaaltjes. Maak van alle knipsels een moodboard en zet zo alle wensen op een rij. Schrappen kan altijd nog. Praat met zoveel mogelijk mensen die een badkamerervaring hebben. Wanneer de plannen na de eerste oriëntatiefase vaste vormen beginnen aan te nemen, is het goed om de praktische zaken eens op een rij te zetten. De checklist verderop in dit nummer is daarbij een handige hulp.

2 Teken een plattegrond
Als de bouwstenen zijn gekozen die per se een plek moeten krijgen, wordt het tijd een indeling te maken. De beste manier om alle mogelijkheden te verkennen is een plattegrond tekenen. Gebruik eventueel een kopie van de bouwtekening. Teken het sanitair en dergelijke na op schaal en knip deze uit. Schuif vervolgens net zo lang tot de ideale indeling is gevonden. Er is vaak meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Varieer met meerdere opstellingen en de elementen die een plek moeten krijgen. Waar komen de nieuwe douchecabine, de wastafel en het eventuele toilet? Gespecialiseerde sanitairwinkels zijn steeds vaker in staat een driedimensionaal ontwerp van de toekomstige badkamer te maken. Kijk ook eens op internet. Sommige websites bieden de mogelijkheid op eenvoudige wijze zelf een 3D-ontwerp te maken.

3 Vraag offertes aan
Of je nu zelf aan de slag gaat of het hele project uitbesteedt: vraag altijd meerdere offertes aan. Op die manier krijg je een objectief beeld van wat de verbouwing gaat kosten. Als het nieuwe huis casco wordt opgeleverd heb je zelf alle touwtjes in handen en kun je zelf de indeling bepalen. Let er wel op dat al in een vroeg stadium met de installateur wordt bepaald waar de aansluitingen voor de elektra, de waterleiding en het eventuele riool moeten komen. Een goede offerte bevat in elk geval de volgende informatie: een beschrijving van de badkamer, een planning, een specificatie van het sanitair, de benodigde materialen, het aantal manuren en natuurlijk de kosten. Informeer ook hoe hard de afspraken zijn die in de offerte staan. Zijn de kosten slechts een inschatting of zijn ze bindend?

4 Zoek alternatieven
Stem uw wensen af op het beschikbare budget. Bedenk dat er soms goedkopere alternatieven mogelijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor andere materialen waardoor de totale kosten aanzienlijk kunnen dalen en de kwaliteit toch is gewaarborgd. Badkamerspecialisten kunnen hierover adviseren. Bedenk ook dat verbouwingskosten gemiddeld zon tien procent hoger uitvallen dan vooraf was begroot.

< 5 Houd een vinger aan de pols
Het is belangrijk om tijdens de verbouwing de vinger aan de pols te houden. Een regelmatig werkoverleg is geen overbodige luxe. Bespreek hierin de voortgang en eventuele knelpunten. Controleer tijdens de verbouwing regelmatig of de gemaakte afspraken zijn nagekomen en check of de juiste materialen (zoals de juiste wastafel, de juiste kraan) zijn geplaatst. Controleer ook altijd even of de afvoer niet lekt en/of het bad wel snel genoeg leegloopt. Hoe eerder problemen worden gesignaleerd, des te eenvoudiger is het om er nog iets aan te (laten) veranderen.

6 Ken het bouwtraject
De verbouwing van de badkamer verloopt doorgaans volgens eenzelfde schema.

* Na de (eventuele) sloop van uw oude badkamer, waarbij het bestaande interieur uiteraard goed is afgedekt, worden leidingwerk en afvoeren gelegd.

* Vervolgens worden het bad en de douchebak ingebouwd. Indien in het ontwerp van toepassing, worden extra wanden geplaatst voor bijvoorbeeld een inbouwreservoir.

* Hierna zijn de muren en vloeren aan de beurt. Zij worden betegeld, gepleisterd of op een andere manier bedekt of gevuld (bijvoorbeeld in geval van een gietvloer).

* Het plafond, de verlichting en het nieuwe sanitair worden vervolgens gemonteerd en afgekit.

7 De oplevering
En dan is het moment van oplevering aangebroken. Tijdens de oplevering bekijkt de opdrachtgever samen met de betreffende badkamerbouwer of de verbouwing goed is uitgevoerd. Dit is hét moment om vragen te stellen en afspraken te maken over de termijn waarop eventuele gebreken moeten zijn hersteld. Bekijk en controleer het eindresultaat zorgvuldig. Zitten alle tegels wel vast, zitten er geen scheurtjes in het sanitair, is het stucwerk netjes afgewerkt; ook in de hoeken en boven de randjes?

8 Check op verborgen gebreken
Laat de bevindingen met betrekking tot verborgen gebreken vastleggen in een opleveringsrapport dat door de betrokken partijen wordt ondertekend. Het is niet ongebruikelijk om een deel van de betaling tot drie maanden na de oplevering achter te houden tot geconstateerde gebreken volledig zijn verholpen. Gebreken die niet zijn opgenomen in het opleveringsrapport zijn moeilijk te verhalen op de installateur. Voor verborgen gebreken, bijvoorbeeld scheuren in gestucte muren, blijft hij echter wel vijf jaar aansprakelijk. Constructieve gebreken kennen een aansprakelijkheidstermijn van tien jaar.

9 Regel de verzekering
Pas de inboedel- en woonhuisverzekering aan aan de nieuwe situatie.

10 Geniet
Last but not least: laat het bad vollopen of zet de stoomcabine aan en geniet van de weldaad van een gloednieuwe badkamer!

Bron: Uw badkamer.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide