Het besluit is genomen. De oude badkamer gaat opgeknapt worden of - in het geval van nieuwbouw - de badkamer moet worden ingedeeld en ingericht. Dit is een leuke periode, want nu kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Wanneer de plannen echter vaste vormen beginnen aan te nemen is het goed om de zaken eens op een rij te zetten. Waar moet u allemaal aan denken als u gaat verbouwen of prijzige aankopen gaat doen? Uw badkamer heeft alvast het één en ander op een rij gezet.
Orienteren
Blader regelmatig eens wat woonbladen door, raadpleeg het Internet of loop gewoon eens een showroom binnen. Praat met vrienden en familie over hun ervaringen. Voor een concreter beeld is het een idee om een collage (moodboard) te maken met de fotos van uw keuze. Op die manier krijgt u inzicht in uw persoonlijke voorkeuren.
Ontwerpen
In de oriëntatiefase kunt u zelf gaan ontwerpen. Teken de ruimte (op schaal) op ruitjespapier of gebruik hiervoor een kopie van de bouwtekening. Varieer met meerdere opstellingen en de elementen die u erin wilt hebben. Waar komt de nieuwe douchecel, de wastafel en het eventuele toilet? Gespecialiseerde sanitairwinkels bieden vaak de mogelijkheid om een driedimensionaal ontwerp van uw toekomstige badkamer te maken. Kijk ook eens op sommige websites, waar u op eenvoudige wijze zelf uw badkamer kunt ontwerpen.
Uitvoering
Gaat u de werkzaamheden zelf uitvoeren of neemt u een vakman in de arm? Vraag meerdere offertes op. Op die manier krijgt u een objectief beeld van wat de verbouwing gaat kosten. Als het nieuwe huis casco wordt opgeleverd heeft u zelf alle touwtjes in handen en kunt u zelf de indeling bepalen. Let er wel op, dat u al in een vroeg stadium met de installateur bepaalt waar de aansluitingen voor de elektra, de waterleiding en het eventuele riool moet komen.
Offertes
Een juiste offerte bevat in ieder geval de volgende informatie: een beschrijving van de badkamer, een planning, een specificatie van het sanitair, de benodigde materialen, het aantal manuren en natuurlijk de kosten. Informeer ook hoe hard de afspraken zijn die in de offerte staan. Zijn de kosten slechts een inschatting of kunt u de installateur eraan houden?
Budget
Stem uw wensen af op uw beschikbare budget. Bedenk dat er soms goedkopere alternatieven mogelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor andere materialen waardoor de totale kosten aanzienlijk kunnen dalen en de kwaliteit toch gewaarborgd blijft. Badkamerspecialisten kunnen u hierover adviseren. Bedenk ook dat verbouwingskosten gemiddeld zon 10% hoger uitvallen dan vooraf was begroot.
Bouwen
Het is belangrijk om tijdens de verbouwing de vinger aan de pols te houden. Een regelmatig werkoverleg tussen u en de vaklui is geen overbodige luxe. Bespreek hierin de voortgang en eventuele knelpunten. Controleer tijdens de verbouwing regelmatig of de gemaakte afspraken zijn nagekomen en check of de juiste materialen (zoals de juiste wastafel, de juiste kraan) zijn geplaatst. Controleer ook altijd even of de afvoer niet lekt en/of het bad wel snel genoeg leeg loopt. Hoe eerder u problemen signaleert, des te eenvoudiger is het om er nog iets aan te (laten) doen.
Volgorde van de verbouwing
De verbouwing verloopt als volgt: na de (eventuele) sloop van uw oude badkamer, waarbij het bestaande interieur uiteraard goed is afgedekt, worden leidingwerk en afvoeren gelegd. Vervolgens worden het bad en de douchebak gestald en ingebouwd. Indien in het ontwerp van toepassing worden extra wanden geplaatst voor bijvoorbeeld een inbouwreservoir. Hierna zijn de muren en vloeren aan de beurt. Zij worden betegeld, gestuukt of op een andere manier bedekt of gevuld (bijvoorbeeld in geval van een gietvloer). Het plafond, de verlichting en het nieuwe sanitair worden vervolgens gemonteerd en afgekit.
Opruimen
Het is verstandig om na afloop van iedere werkdag de boel even op te ruimen. Dat scheelt stof in de rest van uw huis en het zorgt er bovendien voor dat de werkruimte overzichtelijk blijft.
Oplevering
En dan is het werk klaar! Het moment van oplevering is aangebroken. Tijdens de oplevering bekijkt u samen met de vaklui of de verbouwing goed is uitgevoerd. Dit is hét moment om vragen te stellen en afspraken te maken over de termijn waarop eventuele gebreken moeten zijn hersteld. Bekijk en controleer het eindresultaat zorgvuldig. Zitten alle tegels wel vast, zitten er geen scheurtjes in het sanitair, is het stukwerk netjes afgewerkt; ook in de hoeken en boven de randjes?
Opleveringsrapport
De afspraken worden vastgelegd in een opleveringsrapport dat alle betrokken partijen ondertekenen. Het is niet ongebruikelijk dat u de eerste drie maanden na de oplevering een gedeelte van de betaling achterhoudt tot geconstateerde gebreken volledig zijn verholpen.
Aansprakelijkheid
Gebreken die niet zijn opgenomen in het opleveringsrapport zijn moeilijk te verhalen op de installateur. Voor verborgen gebreken, bijvoorbeeld scheuren in gestuukte muren, blijft hij echter wel vijf jaar aansprakelijk. Constructieve gebreken kennen een aansprakelijkheidstermijn van tien jaar.
Verzekering
Vergeet niet te controleren of uw inboedel- en woonhuisverzekering zijn aangepast aan uw nieuwe situatie.
En dan.
Laat het bad vollopen en geniet van uw mooie nieuwe badkamer!
Tip:
Als u toch een flink bedrag uitgeeft voor een nieuwe badkamer, maak dan een keer een proefrit in bijvoorbeeld een stoomcabine of een whirlpool. Een aantal showrooms en merken biedt die mogelijkheid!
Bron: Uw badkamer