Fotobijschrift: Zonder muren of met glazen scheidingswanden creëer je een open slaap- en badruimte die groots aanvoelt en ruim oogt. Hotel The Waterhouse at South Bund in Shanghai geeft het goede voorbeeld; hier is in iedere hotelkamer de badkamer geïntegreerd in het vertrek.
Wellness, thuisspa: het zijn woorden waar in de wereld van badkamerdesign te pas en onpas mee wordt rondgestrooid. Gek is het niet dat we van de badkamer een fijne plek willen maken: hier beginnen we en eindigen we de dag, we starten er op en komen er tot rust. Wellicht breng je er meer tijd door dan de stijl van jouw badkamer verdient. De badkamer mooi inrichten is ook niet altijd even makkelijk. Want hoe creëer je een oase van rust wanneer er geen ruimte of budget is voor een thuissauna, stoombad of supersonische regendouche? Eigenlijk is het helemaal niet zo lastig, zo lang je je openstelt voor minder conventionele oplossingen en buiten de vier witbetegelde muren van de box durft te denken.
Zonder deur in huis
Woon je alleen of met z’n tweeën en ben je in het bezit van een kleine badkamer? Een deur in de badkamer is dan vaak helemaal niet noodzakelijk, vooral niet wanneer die aan de slaapkamer grenst. Een deur weghalen bespaart al snel ruimte én neemt het gevoel van een kleine benauwde ruimte weg. Er ontstaat een open ruimte voor slapen, aankleden, opmaken en persoonlijke verzorging wanneer een badkamer en suite met de slaapkamer wordt verbonden. Dat geeft de luxe-impressie van een 5-sterren hotel. Niks thuisspa, maar een minivakantie in eigen huis elke keer dat je je tandenpoetst!
Wat past er nu beter bij een hotel-ervaring dan een vrijstaand bad? Agape introduceert een extrasmall uitvoering van de Vieques badkuip, ontworpen door sterontwerper Patricia Urqiola. De witte of donkergrijze kuip is geïnspireerd op een ouderwetse tobbe. Het is een designstuk dat te mooi is om weg te stoppen in een badkamer, maar perfect is voor in de slaapkamer met en suite.
Geen hoek onbenut
Net als de tobbe heeft de SILVERÅN-serie van IKEA een rustiek moderne uitstraling. De badkamermeubels doen denken aan een traditionele Zweedse boerderij, maar wel met een moderne twist. Die zit ‘m in de slimme oplossingen. Hoge kasten benutten de ruimte optimaal doordat ze in de hoek passen! Ook de LILLÅNGEN wastafel is een echte ruimtebespaarder: de wasbak is extra smal en is voorzien van ingebouwde ruimte voor tandenborstel- en pasta, zeep en handdoeken.
Badkamernomaden
Een vaak gehoorde stylingtip in woonprogramma’s: schuif de bank niet tegen de muur, maar zet ‘m los van de muur voor een ruimer effect. Vrijstaande meubels laten een kamer – wellicht tegen de verwachting in – juist groter lijken. Het lijkt een wijsheid die in de badkamer niet geldt: met de douche, wastafel en badkuip aan de muur gebouwd, heeft alles hier immers een vaste plek. Of toch niet?
Paul Flowers, designdirecteur bij Grohe, ontwierp een badkamerconcept met revolutionaire maar compacte mobiele units voor douche, wasbak, bad, passpiegel en kast. De bijzondere meubels met ronde vormen staan niet alleen los van de muur, maar op hun eikenhouten poten ook los van de vloer, voor een optisch ruim effect. De producten zijn uitgevoerd in het duurzame Corian en kunnen een leven lang mee. Daarom zou het volgens de ontwerper, in deze tijd waarin we regelmatiger van woonplaats wisselen, toch zonde zijn om zo’n mooie badkamer achter te laten. Daarom verhuizen Modern Nomads met zijn mobiele karakter gewoon mee!
Ook met spiegel Beauty van Schönbuch kun je alle kanten op. De Beauty is bedoeld om neer te zetten of op te hangen en de kop draait alle kanten op. De spiegel is zelfs los te klikken van de magnetische basis: zoek het daglicht op voor optimale persoonlijke beauty.
Gelijkvloers douchen achter een glazen deur geeft een ruimer effect dan een douchegordijn en opstaande douchebak. De slimme Bilico modulaire douchedeur van Antonio Lupi heeft een scharnier in het midden. Zo hoef je minder ruimte te reserveren voor een openklappende deur en kun je van twee kanten de douche instappen. Bron: Perscentrum Wonen