Schuimend bad, ontspannend deuntje én een kurken vloer in het vizier - dat moet de perfecte badkamer zijn! Kurk is een even sfeervolle als praktische oplossing: helemaal in lijn met de huidige badkamertrends én behandeld tegen vuil en vocht. Wij zetten kurk vijfmaal in de kijker.
Trend: comeback van cottage
Strakke interieurs zijn vandaag nog altijd in, maar daarnaast is de klassieke stijl aan een sterke opmars bezig. Ook de landelijke cottagestijl kent een duidelijke comeback met materialen als vergrijsd hout, onbehandeld beton en geborsteld metaal. In de badkamer vertaalt zich dat algemeen naar een meer sobere en poëtische stijl. Minder massief, meer elegant. In deze comeback van cottage voelt kurk zich prima thuis als natuurlijk materiaal. De kurken vloeren en wanden geven de badkamer warmte en gezelligheid en vullen de cottagestijl eigentijds in.
Trend: van bed naar bad
De bad- en slaapkamer lopen steeds meer in elkaar over. Een vrijstaand bad in de slaapkamer is geen uitzondering meer, terwijl omgekeerd het badtextiel wordt afgestemd op het bedlinnen. De vervagende scheiding tussen slaapkamer en badkamer wordt doorgetrokken naar meubels, maar ook naar vloeren en wanden. Met kurk kan je de twee ruimtes naadloos op elkaar laten aansluiten - in alle luxe. Voor de vloer wordt steeds vaker gekozen voor de grotere maten van kurktegels (60 x 60 cm), voor een ruimtelijk gevoel.
Trend: accentueer je badkamer
Kleurklassiekers voor de badkamer zijn wit, grijs en zwart. De basis blijft sober en ingetogen, aangevuld met frisse accentkleuren zoals geel en groen maar ook turkoois of paars. Daarnaast blijven warme kleuren als oranje trendy, gekoppeld dan aan een sobere, egale basis. In de badkamer van morgen toont kurk zich als kleurspecialist heel flexibel. De vloeren en wanden zijn stijlvol af te stemmen op je badkamerconcept. De donkere kurkvloer wint aan populariteit omdat je hiermee je badkamermeubilair mooi kan laten uitkomen. De donkere vloertint wordt meestal gecombineerd met een wand in een wat lichtere kleur, maar met hetzelfde sobere dessin.
Trend: puur natuur
Het is niet nieuw, de natuur als inspiratiebron voor het interieur. Dat vertaalt zich enerzijds in de keuze voor duurzame en energiezuinige oplossingen zoals douches met warmteterugwinning of waterbesparende baden met een smaller voeteneind. Anderzijds doen natuurlijke materialen het goed zoals hout of kurk. De bast van de kurkeik is dan ook puur natuur. De schors wordt elke 9 jaar gewonnen, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. De kurkeik - 30 miljoen jaar oud - absorbeert ook CO2, is volledig biologisch afbreekbaar en kan gemakkelijk worden gerecycleerd. De uitgestrekte kurkeikwouden - montados - vormen verder een werelduniek ecosysteem. Een leuke gedachte als je vanuit het bad de kurken vloer en wand in het vizier hebt!
Trend: kostenefficiënt & compact
De klemtoon in de badkamer ligt vandaag nog altijd op ontspanning, maar wellness neemt meer bescheiden vormen aan. Bovendien zijn de meeste badkamers eerder beperkt in ruimte. Compacte combinaties bepalen dan ook mee de look van de badkamer van morgen en passen in het kostenefficiënte en duurzame plaatje. Met kurk teken je voor vloeren en wanden voor het leven, zonder aan stijl, gebruiksgemak of comfort te moeten inboeten. Kurk is soepel maar sterk dankzij zijn unieke structuur en slijtvaste toplaag. Ook is kurk van nature waterafstotend en antislip, geen overbodige luxe in de badkamer. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans, waardoor kurkvloeren hygiënisch zijn en bijdragen tot een gezonder leefklimaat. Kortom, kurk is in vele opzichten voordelig en loont ook voor de kleinste badkamer de moeite.
Kurk praktisch
Kurk leent zich even goed voor nieuwbouw als renovatie. Zo kan je, zonder ingrijpende werken, kurk plaatsten op bestaande koude ondervloeren. Je hebt de keuze uit verschillende systemen: van kleef- tot kliksystemen. Voor de badkamer is enkel het kleefsysteem geschikt. Je kan kurk in de badkamer afwerken met een vernis naar keuze. Aangeraden wordt om een tweecomponentenvernis te gebruiken, voor een optimale bescherming in vochtige ruimtes.