2742
Houten badkamervloer
Gepubliceerd: 13-05-2012 Laatste update: 29-03-2025

Wie zegt dat hout en water niet samengaan, heeft nog niet goed gekeken naar de mogelijkheden van een houten vloer in de badkamer. Het idee roept misschien direct twijfels op. ‘Gaat dat wel samen, al dat vocht?’ of ‘Is dat niet vragen om problemen?’ Maar met de juiste aanpak en materialen is een houten vloer niet alleen mogelijk in de badkamer, het kan ook een prachtige, duurzame en comfortabele keuze zijn. In dit artikel nemen we je mee in alles wat je moet weten over houten vloeren in de badkamer. Van materiaalkeuze tot onderhoud, van vooroordelen tot praktische tips. 

Waarom je wél een houten vloer in de badkamer zou overwegen

Een houten vloer brengt sfeer. Punt. In een ruimte die vaak kil en functioneel is ingericht, kan hout nét dat warme contrast bieden. Denk aan de rust van een Scandinavisch interieur of de charme van een landelijke stijl. Maar ook in een moderne, minimalistische badkamer kan hout verrassend goed werken.

Daarnaast is hout comfortabel aan je voeten. In tegenstelling tot tegels voelt het minder koud aan. En dankzij de juiste afwerking kan het ook verrassend goed tegen water. Mits je kiest voor de juiste houtsoort én de juiste plaatsing.

badkamerbrochures-2025.png

Veelgehoorde twijfels over hout in natte ruimtes

We moeten het even over de bezwaren hebben, want die zijn er. En ze zijn niet geheel onterecht:

  • Hout zet uit bij vocht.

  • Hout kan gaan schimmelen of rotten.

  • Vlekken van shampoo, zeep of kalk kunnen in het hout trekken.

  • De vloer kan glad worden.

Maar: al deze bezwaren zijn op te vangen met een goede voorbereiding, de juiste materialen en een zorgvuldige installatie.

Kies voor de juiste houtsoort

Niet alle hout is geschikt voor een vochtige ruimte. Zachtere houtsoorten als grenen en vuren zijn bijvoorbeeld geen goed idee. Ze zijn te poreus en nemen snel vocht op.

Beter kies je voor een van deze hardhoutsoorten:

  • Teak – van oudsher gebruikt in scheepsbouw, dus bestand tegen veel vocht.

  • Merbau – stabiel, donker van kleur en heeft een natuurlijke weerstand tegen schimmels.

  • Afzelia – weinig werking en duurzaam.

  • Iroko – lijkt op teak en is wat betaalbaarder.

  • Eiken – alleen als het goed is behandeld en geolied (bijvoorbeeld gerookt of thermisch gemodificeerd).

Let op: laat je altijd goed informeren over de herkomst van het hout en kies bij voorkeur voor FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Duurzaamheid begint bij verantwoord materiaalgebruik.

Massief hout vs. multiplank in de badkamer

Massief hout kan, maar vraagt om een stabiele luchtvochtigheid en constante temperatuur. Iets wat in een badkamer lastig te garanderen is.

Multiplank (ook wel engineered wood genoemd) is dan vaak een betere keuze. Dit type vloer bestaat uit meerdere lagen hout, met een toplaag van massief hout en een onderlaag van multiplex. Het is minder gevoelig voor krimp en uitzetting. Een belangrijk voordeel in een vochtige omgeving.

Afwerking en bescherming: zo houd je het hout mooi

De afwerking bepaalt voor een groot deel hoe goed je houten vloer bestand is tegen water. Je hebt twee keuzes: olie of lak.

  • Olie trekt in het hout en geeft een natuurlijke uitstraling. Je blijft de structuur van het hout voelen. Nadeel is dat het meer onderhoud vraagt: je moet de vloer periodiek opnieuw in de olie zetten.

  • Lak sluit het hout af en vormt een beschermende laag. Hierdoor is de vloer beter bestand tegen water, maar voelt hij minder natuurlijk aan.

Een goed compromis is een 2-componenten olie die speciaal geschikt is voor natte ruimtes. Deze hardt uit tot een waterafstotende laag, maar behoudt de natuurlijke uitstraling van hout.

Belangrijke aandachtspunten bij plaatsing

Een houten vloer in de badkamer vergt vakwerk. Dit zijn dingen waar je op moet letten:

  • Ventilatie is cruciaal. Een goede afzuiging voorkomt langdurig vocht in de lucht.

  • Afdichting aan de randen en rondom leidingen is een must. Gebruik kit of speciale strips.

  • Vloerverwarming? Kan prima in combinatie met hout, mits je kiest voor een stabiele houtsoort en de vloer geleidelijk verwarmt.

  • Vloer goed laten acclimatiseren voor het leggen. Laat de vloerplanken minstens 48 uur in de ruimte liggen zodat ze aan temperatuur en luchtvochtigheid kunnen wennen.

  • Schoonmaak: gebruik een vochtige doek, geen natte dweil. En vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.

Praktische tip van een kenner

Binnenhuisarchitect Bertram Beerbaum (bekend van RTL Woonmagazine):
“Als je kiest voor hout in de badkamer, denk dan net even anders. Gebruik het op de vloer én eventueel als wandbekleding. Zo ontstaat er één geheel en krijgt de ruimte karakter. En kies altijd voor vakmanschap. Goed gelegd hout gaat jaren mee, ook in natte ruimtes.”

Combineren met andere materialen

Hout hoeft niet de hoofdrol te spelen. Je kunt het ook subtiel toepassen. Bijvoorbeeld als vloer, gecombineerd met betegelde wanden. Of alleen in de droge zones van de badkamer, zoals rondom de wastafel. Andere mooie combinaties:

  • Hout met betonciré voor een industriële look

  • Hout met marmer voor een luxe sfeer

  • Hout met matzwart sanitair voor een moderne uitstraling

Duurzaamheid en milieubelasting

Hout is een hernieuwbare grondstof en kan, mits goed gekozen, een milieuvriendelijke keuze zijn. Kies voor gecertificeerd hout en vermijd tropische soorten uit niet-duurzaam beheerde bossen. Let ook op de afwerking: natuurlijke oliën zijn vaak milieuvriendelijker dan synthetische lakken.

Volgens Milieu Centraal scoort een houten vloer gemiddeld genomen beter dan een keramische tegelvloer als het gaat om CO₂-uitstoot, vooral bij lokale houtsoorten. Mits het hout duurzaam wordt beheerd en je de vloer lang gebruikt, is het een verantwoorde keuze.

Onderhoud op de lange termijn

Onderhoud is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. Zo houd je je houten vloer mooi:

  • Veeg water zo snel mogelijk op, zeker bij stilstaand water (bijv. na het douchen).

  • Ventileer dagelijks.

  • Zet de vloer één à twee keer per jaar opnieuw in de olie (als je voor olie hebt gekozen).

  • Gebruik geen stoomreiniger.

  • Zet planten niet direct op de vloer zonder schaal.

Veelgestelde vragen over houten vloeren in de badkamer

Kan ik een houten vloer combineren met een inloopdouche?
Ja, maar dan wel met een goede afvoer en een drempelloze overgang. Zorg dat de houten vloer niet direct in contact komt met het douchegedeelte. Kies daar liever voor een tegel of drainboard.

Hoe lang gaat een houten vloer in de badkamer mee?
Bij goed onderhoud en de juiste plaatsing gaat een houten vloer net zo lang mee als in andere ruimtes: 15 tot 25 jaar, soms zelfs langer.

Wat als er toch schimmel ontstaat?
Schimmel ontstaat meestal door slechte ventilatie. Zorg voor een goede afzuiging of een raam dat open kan. Kleine schimmelplekjes kun je verwijderen met azijn of soda. Bij ernstige aantasting moet je (laten) schuren en opnieuw behandelen.

Kan ik een bestaande tegelvloer vervangen door hout?
Ja, maar dan moet je wel goed voorbereiden. De ondergrond moet vlak, droog en stabiel zijn. Een vochtscherm is aan te raden.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide