Een bijzondere vloersoort is rubber. Er zijn twee soorten: het natuurrubber, gewonnen uit het melksap van de rubberboom, of de kunstmatige variant Elastomeer.
Beide beschikken over een aantal eigenschappen die in de badkamer van pas komen. Rubber is geluidsdempend, warmte-isolerend en waterdicht.
Rubbervloeren worden vaak toegepast omwille van de veiligheid met betrekking tot valgevaar, zoals in speelruimtes voor kinderen. Dit vanwege het stroeve oppervlak en omdat het materiaal zachter is dan steen. Eigenschappen die ook extra veilig zijn in de badkamer.
Bovendien is rubber verkrijgbaar in vele kleuren, zoals groen of oranje, en zelfs met een speciale look: zoals leisteen, marmer, hamerslag of met minuscule noppen. Het materiaal is leverbaar in twee uitvoeringen: als tegel of op rollen. Het is wel belangrijk dat de naden goed waterdicht worden afgewerkt. Een extra beschermlaag is overbodig.
Beton
Wie houdt van de strakke, minimalistische badkamermeubels, vindt een bijpassende bodem in de betonvloer. De sobere uitstraling van beton sluit goed aan bij de minimalistische stijl. Tegenwoordig worden zelfs wastafels en baden van dit materiaal, een mengsel van kalk of cement met zand, gemaakt.
Omdat onbewerkt beton gevoelig is voor vocht en vlekken, wordt het voorzien van een impregneerlaag. Helaas blijven een aantal nadelen bestaan: het materiaal voelt koud aan, het oppervlak kan scheuren en beton trekt vuil aan.
Een alternatief is een vloer van Betonlook van fabrikant Belga Quartz. Dit imitatiebeton is vervaardigd van kunsthars. Het heeft de uitraling van echt beton, maar deelt de nadelen niet.
Deze kunststof heeft diverse voordelen: het geleid warmte, waardoor de vloer minder koud aanvoelt, het materiaal is leverbaar in verschillende kleuren en verkrijgbaar met anti-sliplaag. In afwerking is er de keuze tussen hoogglans, zijdeglans of mat. De naadloze vloer van Betonlook wordt gelegd in drie dagen. U kunt zelf aangeven welke structuur u wilt: hierdoor is iedere vierkante meter anders.
Tapijt
Bij het woord tapijt denk u wellicht eerder aan een woonkamer met gezellig knetterende open haard, dan aan de badkamer. Toch bestaat er speciaal vochtbestendig badkamertapijt.
Uitglijders op een natte vloer behoren tot het verleden met dit stroeve tapijt en over koude voeten hoeft u zich ook geen zorgen meer te maken. Bovendien is thet apijt makkelijker te leggen dan een tegel- of natuursteenvloer.
Het lustapijt bestaat geheel uit het synthetisch materiaal Propyleen met een rug van latex en kan dus niet rotten onder invloed van vocht. Bijkomende voordelen zijn dat het tapijt geluid en warmte goed isoleert.
Er zijn tegelijkertijd ook nadelen, zoals de schoonmaak. Hoewel vlekken makkelijk te verwijderen zijn door de speciale behandeling die badkamertapijt is ondergaan, blijft tapijt moeilijker schoon te maken dan een gladde tegelvloer. Het andere groot nadeel is de duurzaamheid; het materiaal gaat minder lang mee dan tegels of natuursteen.