Is de tijd aangebroken dat je op zoek moet naar een nieuwe cv-ketel? Grijp deze kans aan om flink te besparen op je energiekosten. De volgende 3 tips helpen je om met een nieuwe cv-ketel een zo hoog mogelijk rendement te behalen zonder daarvoor wooncomfort in te leveren.
Tip 1. Kies voor een hr-ketel
Als je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel, dan is het aan te raden om een hr-ketel te kopen. De hr-ketel is iets duurder in aanschaf dan een standaard cv-ketel maar dit verschil verdien je binnen een jaar terug door het hogere rendement dat deze ketel behaalt. Hierdoor is een jaarlijkse besparing tot wel € 300,- op je energierekening mogelijk. Hoe het werkt? Bij de verbranding van gas komt waterdamp vrij. Een oude cv-ketel voert deze waterdamp af waardoor maar 80% van de warmte gebruikt wordt. Een hr-ketel gebruikt deze warmte in deze warmtedamp juist waardoor de warmte voor 100% wordt benut en de hr-ketel een kwart minder energie nodig heeft. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor het milieu, een win-winsituatie.
Tip 2. Laat je cv-ketel en radiatoren inregelen
Veel mensen laten het liefst zo snel mogelijk de nieuwe cv-ketel installeren en zijn blij dat de klus er weer op zit voor de komende 15 jaar. Maar wist je dat het belangrijk is om een ketel na de installatie te laten inregelen? Pas als de ketel staat afgesteld op jouw warmteverbruik in huis, is de ketel in staat om het hoogst mogelijke rendement te behalen. Het inregelen van een cv-ketel wordt niet standaard gedaan, vraag hiernaar bij je installateur. Bij het instellen wordt er gekeken naar het vermogen van de ketel en de temperatuur van het water. Heb je bijvoorbeeld voor een hr-ketel gekozen, dan is het aan te raden om je installateur te vragen tot hoe laag de temperatuur van het water kan zonder dat het je wooncomfort aantast. Hoe lager de temperatuur, hoe meer de rookgassen condenseren en dit levert een hoger rendement op.
Laat de installateur ook direct kijken naar de radiatoren in je huis. De ene radiator is namelijk groter dan de ander, heeft een grote of kleine ruimte te verwarmen en staat dicht of ver van de cv-ketel vandaan. Is dit geheel niet goed op elkaar afgestemd, dan klopt de doorstroming van het water niet. Een installateur kan deze radiatoren inregelen door de radiatorkranen of de voetventielen afzonderlijk af te stellen voorkom je dat warmte onnodig wordt rondgepompt wat je een lagere energierekening oplevert.
Tip 3. Laat om de 2 jaar onderhoud plegen aan je cv-ketel
Hangt je perfect afgestelde cv-ketel aan de muur en is de energierekening omlaag gegaan? Dit wil je natuurlijk graag zo houden. Dat doe je door je cv-ketel goed te laten onderhouden, één keer in de twee jaar. De cv-ketel wordt dan opnieuw afgesteld waardoor je van een hoog rendement blijft profiteren, ook handig als je warmtegebruik de laatste jaren is veranderd door bijvoorbeeld een andere gezinssamenstelling of isolatie. Daarnaast waarborg je de veiligheid van je cv-ketel en voorkom je storingen.
Ook kleine stapjes helpen
Tot slot zijn er natuurlijk ook gratis mogelijkheden die voor lagere stookkosten zorgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je radiatoren vrij staan. Meubels of gordijnen ervoor zorgen dat teveel warmte wordt tegengehouden. Maar ook het ventileren van je woning is belangrijk; vochtige ruimtes verwarmen kost namelijk meer energie dan het verwarmen van droge ruimtes. En waarschijnlijk voel je hem al aankomen, zet je thermostaat voordat je de deur uitgaat en voor het slapen gaan op 15 graden. Dit bij elkaar kan een besparing tot wel € 150,- op jaarbasis opleveren. Laat het besparen maar beginnen. Hou extra geld over aan het einde van het jaar voor leuke dingen en als kers op de taart draag je ook een steentje bij aan een beter milieu