1344
Hoe werkt een waterontharder?
Gepubliceerd: 21-02-2022

Heb jij ook wel eens last van een aanslag op de kranen of douchekop of zie je wel eens iets drijven in de waterkoker? Dit is het gevolg van kalkaanslag, wat ontstaat door te veel kalk in het water. Je kunt dit oplossen door middel van het installeren van een waterontharder. Zo'n apparaat filtert de kalk uit jouw kraanwater en voorkomt daarmee kalkaanslag. Hoe werkt zo'n waterontharder nou precies?

Het zacht maken van water

Een waterontharder is een apparaat dat wordt geplaatst in huis en wordt aangesloten op een waterleiding en afvoer. Het doel is om het water uiteindelijk zachter te maken. Dit doet het apparaat door middel van harsbolletjes. Deze harsbolletjes binden zich aan de kalk in het water en stoten het natrium af. Dit proces zorgt ervoor dat het percentage kalk in het water daalt en jij niet meer last hebt van kalkaanslag of bijvoorbeeld een droge huid na het douchen.

De nadelen van overmatig kalk

Je bent zelf vast wel eens tijdens het schoonmaken van de badkamer of keuken een witte aanslag tegengekomen op de kraan op douchekop. Dit is wat er ontstaat bij te veel kalk in het water. Kalkaanslag kan ook ontstaan in apparatuur in huis, zoals een wasmachine. Voor een apparaat als de wasmachine heeft dit een nadelige werking, omdat de isolerende werking van de kalkaanslag ervoor zorgt dat het apparaat meer stroom verbruikt. Dit kan resulteren in een hogere energierekening door meer verbruikskosten. Naast dat te veel kalk niet goed is voor sanitair en apparatuur in huis, is het ook niet goed voor huid en haar. De kalk kan er namelijk voor zorgen dat de huid en het haar uitdroogt. Deze optelsom geeft voor veel mensen vaak de doorslag om te kiezen voor een waterontharder.

lookbook2025.png

Plaatsing van de waterontharder

Misschien kies jij er binnenkort wel voor om een waterontharder te laten installeren. Maar waar plaats je een waterontharder precies? Ten eerste is het belangrijk dat de waterontharder wordt geplaatst waar deze vervolgens ook goed toegankelijk is. Daarbij is het apparaat niet een meubel en wil je het bijvoorbeeld in een ruimte als de bijkeuken, garage of meterkast plaatsen. Je kunt natuurlijk ook altijd in overleg gaan met het bedrijf dat hem installeert om zo samen tot een besluit te komen.

Onderhoud

Vergeet niet rekening te houden met het onderhoud wanneer je kiest voor een waterontharder kopen. Een waterontharder heeft een minimale levensduur van 15 jaar en gaat in sommige gevallen wel 30 jaar mee. Voor het onderhoud kun je kiezen om een bedrijf dit te laten doen of het zelf bij te houden. Zo is het belangrijk om het zout op tijd aan te vullen en hiervoor ook het geschikte zout te gebruiken. De filters moeten ook regelmatig vervangen worden zodat de bacteriën hierin niet verder kunnen groeien.

Het klinkt nu misschien als veel werk, maar je krijgt er ook veel voor terug. Dat onderhoud zo nu en dan zorgt er wel voor dat jouw woning weer kalkvrij wordt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide