Wie kan er nog zonder thermostaatkraan? Altijd precies de juiste temperatuur. Geen gedoe met mengen en wachten tot je een fijne temperatuur te pakken hebt. Om hem vervolgens weer kwijt te zijn en opnieuw te beginnen… In dit artikel zetten we voor je op een rij wat de voordelen van een thermostaatkraan precies zijn, hoe het werkt en uit welke soorten je kan kiezen.
Waarom iedereen een thermostaatkraan zou moeten hebben
Als je eenmaal een thermostaatkraan hebt, wil je nooit meer zonder omdat…
- Je precies de juiste temperatuur water krijgt.
- Het water op temperatuur blijft, ook als er ondertussen een andere kraan gebruikt wordt.
- Een thermostaatkraan een beveiliging heeft waardoor het water niet warmer wordt dan 38 graden, tenzij je een knopje indrukt. Hiermee voorkom je ongelukken.
- Het water niet warmer wordt dan de temperatuur die je hebt ingesteld, ook niet als de koudwatertoevoer om wat voor reden dan ook stopt of vermindert. Ook dit voorkomt ongelukken.
Een thermostaatkraan je helpt om water te besparen. Je bent immers niet onnodig tijd kwijt aan mengen en wachten op de juiste temperatuur terwijl het water stroomt.Ook kan je de kraan tussendoor gemakkelijk even uit- en aanzetten. Bijvoorbeeld terwijl je jezelf insopt onder de douche.
Hoe werkt een thermostaatkraan?
Als je erover nadenkt is een thermostaatkraan best bijzonder. Want hoe wordt die temperatuur eigenlijk geregeld? En hoe zorgt de kraan ervoor dat de temperatuur constant hetzelfde blijft?
- Een metalen spiraaltje dat reageert op de temperatuur van het water.
- Een element dat omwikkeld is met koper (en dat ook op de watertemperatuur reageert).
Een systeem genaamd Shape Memory Alloy (SMA). Dit systeem heeft een ‘thermisch geheugen’ waardoor je nog sneller de juiste temperatuur krijgt.
Wat voor soorten thermostaatkranen zijn er?
Voor iedere soort kraan is een thermostaatkraan te krijgen. Denk aan de badkraan, douchekraan, wastafelkraan en keukenkraan. Naast deze verschillende soorten kranen, verschillen thermostaatkranen onderling dus ook qua systeem aan de binnenkant. Het eerste systeem, een metalen spiraaltje, was lange tijd de standaard. Nu niet meer, omdat je hierbij last kan krijgen van kalkaanslag, waarna de kraan niet meer optimaal werkt. Met de andere twee systemen heb je hier geen last van.