Een ultiem relaxmoment of quality time met je kinderen, een lekkere baddersessie is heerlijk. Belangrijk is hierbij natuurlijk wel dat het water op de juiste temperatuur is én dat het bad überhaupt vol raakt. Dus heb je een lekkende badkraan en een nieuwe nodig? Of ga je de badkamer renoveren? Wij geven je de tips die je hierbij waarschijnlijk zeer goed kan gebruiken.
Welke badkraan past bij jouw bad?
Grofweg zijn er twee soorten types baden, de vrijstaande variant en het bad tegen de muur. Dit maakt groot verschil voor jouw keuze van de badkraan. Zo’n chique bad op pootjes is prachtig, maar een inbouwkraan in de wand gaat niet werken. Je zult dan voor een inbouw- of opbouwkraan moeten gaan. Denk ook goed na over de watertoevoer naar het bad toe. Wordt dit een losse slang of kun je de toevoer inbouwen. Beide opties zijn mogelijk al zal het inbouwen iets meer werk kosten en is lastiger bij lekkage. Het is daarentegen wel strakker en oogt opgeruimder en minder gevoelig voor viezigheid zoals kalk. Heb je jouw specifieke situatie bepaald? Dan kun je uit een aantal soorten kiezen. Wij lichten ze toe.
Vrijstaande, opbouw of inbouw kraan?
Zoals we al even benoemden zijn er diverse opties en soms word je tot een keuze ‘gedwongen’ doordat jouw badkamer om een specifieke situatie vraagt. Mocht dat niet zo zijn dan kun je kiezen uit drie soorten kranen, om te beginnen met de vrijstaande badkraan. Deze kraan plaats je op de grond naast het bad. Dit zorgt voor een stijlvolle uitstraling. Het mooiste is om de watertoevoer grondig weg te werken, dit kan een klus zijn dus houd rekening met extra kosten.
Dan de opbouwbadkraan. Dit is vaak een bad thermostaatkraan waarbij je eenvoudig je perfecte temperatuur kunt instellen. Dit is ook de meest voordelige optie vaak, omdat je hem op de muur kunt plaatsen zonder verder in de muur te boren. Pas wel op bij kleine kinderen, zij kunnen zich aan de warme zijde soms branden aan de warm wordende kraan.
Naast de opbouw heb je ook de inbouwvariant. Hierbij is de ‘achterkant’ van de kraan in de muur verwerkt, dit zorgt voor een strakke uitstraling en minder kans op roest en aanslag. Wellicht is het raadzaam dit klusje wel door een loodgieter te laten klaren want later lekkage kan nog veel meer werk (en kosten) opleveren. Zeker bij een compleet nieuwe badkamer is een inbouw badkraan. Een aanrader.
Tenslotte de badrand kraan. Eigenlijk is dit een tussencategorie, eveneens een chique uitstraling maar is niet op de grond maar op de badrand geplaatst. Voordeel hiervan is dat je door middel van de rand van het bad de watertoevoer mooi kunt wegwerken. Deze optie is voor zowel losstaande als baden die tegen de wand staan geschikt.
Vormen en kleuren badkranen
Nu je hebt bepaald welk type kraan jouw voorkeur heeft én die ook nog eens bij jouw bad past kun je overgaan tot het uitkiezen van een mooie vorm en kleur. Ook hier geldt dat de wereld van styling niet stil heeft gezeten en er zijn zeer diverse opties qua kleur en vormgeving. Straks vormgegeven hendeltjes zijn prachtig maar let ook hier op veiligheid. Voor kleine kinderen zijn deze eenvoudig te verschuiven en voor je het weet brengen ze zichzelf in bad aan de kook!
Kortom, welke badkraan zet jij aan?
Bij sommige dingen realiseer je je pas hoeveel keuze er is tot het moment van aankoop. Een mooie badkraan is hier wellicht een voorbeeld van. Wij hebben geprobeerd je enigszins wegwijs te maken. De prijs van kranen kan naast de look erg verschillen. Soms is het wijs voor een iets duurdere optie te gaan, zodat je niet binnen no time allerlei aanslag en kalk hebt. Het is aan te raden je hierover te laten adviseren door een professional. Veel websites hebben ook goede en deskundige klantenservices die je (online) kunt raadplegen. Daarnaast is het veldwerk vooraf grondig doen ook aan te raden, zo kun je gratis offertes online vergelijken en jouw favoriet kiezen.
Lees ook:
Alles over het kopen van een douchekraan en alles over het kopen van een wastafelkraan