3109
Duravit wellness
Gepubliceerd: 13-05-2012 Laatste update: 22-04-2017

Even genieten: een moment voor jezelf Uit onderzoek blijkt: we krijgen het wéér drukker. We vragen steeds meer van onszelf als het gaat om werk, gezin en sociaal leven. Dat is niet erg, zolang je iedere dag even een moment hebt voor jezelf. Een moment waarop je de hectiek van de dag gemakkelijk van je af kunt spoelen. En dat afspoelen bedoelen we letterlijk, want nergens kom je beter tot jezelf dan in de moderne badkamer.

Maak je spieren los
We beginnen meteen maar met het toppunt van relaxen: een hydro-water massagebad. Stelt u zich eens voor: u zakt diep weg in het warme, schuimende water, u leest de krant of een goed boek en ondertussen krijgt u een ontspannende massage. In een hydro-water massagebad zitten namelijk op de bodem en aan het voeteneind hydro-jets die het water met kracht laten pulseren. Hierdoor worden uw rugspieren en de onderkant van uw voeten - waar alle zenuwen samenkomen - weldadig gemasseerd. Desgewenst kunt u ook nog zijjets laten inbouwen of jets aan de hoofdsteunkant, zodat ook uw dijen en nek worden aangepakt. Door de combinatie van warm water en de hydro-massage wordt ook nog eens uw bloedcirculatie gestimuleerd. Om het helemaal af te maken, kunt u gekleurde ledlampjes in uw bad laten inbouwen. U kunt het water blauw, groen, oranje of rood laten kleuren, net waar u op dat moment behoefte aan heeft. Leuk voor de sfeer, zou u denken, maar deze zogenaamde chronotherapie gaat verder. Kleuren hebben namelijk invloed op ons bioritme. Gekleurde lichtgolven zijn niets anders dan trillingen op een bepaalde frequentie. En die trillingen geven je een hogere of lagere energie. Je raakt dus ofwel extra ontspannen (blauwe en groene lichtgolven) of je krijgt juist een opkikker (oranje en rood).

Samen in bad
Lekker ontspannen hoef je niet per se alleen te doen. Juist als je in het drukke dagelijks leven weinig tijd hebt voor elkaar, is het gezellig om samen met je partner of met je kinderen in bad te gaan. En dat is mogelijk met een meerpersoonsbad. Er zijn tegenwoordig verscheidene baden op de markt waar je met gemak met twee volwassenen in kunt badderen of met één volwassenen en twee kinderen. Deze familiebaden zijn er in verschillende vormen: rechthoekig, rond, ovaal, vierkant en zelfs zeshoekig. Zo kan in iedere badkamer de ruimte optimaal worden benut. Door de vormgeving - of beter gezegd ergonomie van het bad - kan iedereen comfortabel zitten en zich helemaal in het water onderdompelen. Ook in de huidige generatie eenpersoonsbaden ligt de nadruk steeds meer op ergonomisch comfort. De baden worden op de lichaamsvormen toegesneden. En dat wil zeggen dat het bad diep is waar het diep moet zijn. Dat zorgt er niet alleen voor dat u beter ligt of zit, maar ook dat zelfs lange mensen van nek tot voeten onder water kunnen verdwijnen.

Wisseldouche: begin de dag actief
Ondanks alle luxe die een modern bad met zich meebrengt, geven de meeste mensen nog altijd de voorkeur aan een douche. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (57 procent) liever onder de douche stapt dan in bad. Een douche heeft als voordeel dat je lekker wakker kunt worden en meteen actief aan je dag kunt beginnen. Zeker als je kiest voor een zogenaamde wisseldouche. Dat is een automatische, kortstondige wisseling van warm en koud water, waarmee de temperatuurregeling van het lichaam onmiddellijk wordt wakker geschud. Dat koude water klinkt overigens erger dan het is. De warme waterstraal duurt vijftien seconden, de koude waterstraal maar vijf seconden. Net voordat je koud wordt, stroomt er al weer lekker warm water langs je lijf. Het is misschien even wennen, maar mensen met een wisseldouche willen nooit meer iets anders.Je lichaam heeft als het ware al een kleine work-out gedaan, voordat je goed en wel bent aangekleed. En deze wisseldouche heeft nog een voordeel. De wisseling van warm en koud water is namelijk ook goed voor de verbetering van je immuunsysteem.

Pure verwennerij
Hoewel een wisseldouche gezond en enerverend is, zal het niet iedereen als wellness in de oren klinken. Natuurlijk kun je onder de douche ook genieten van luxe in de zin van pure verwennerij. Denk daarbij aan een lekkere massage. Een massagedouche is niet alleen uitgerust met een hoofdstraal, maar ook met een nekstraal en zogenoemde zijjets. Door de roterende en pulserende waterstralen worden de spieren losgemaakt. Misschien sluit u de dag liever af met een tropische regenbui? Ook dat is mogelijk. Regendouches kunnen dit weldadige effect namelijk nabootsen. In een regendouche zitten douchekoppen die zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd kunnen worden. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat de waterstralen verandert in een tropische regenbui. Door piepkleine openingen wordt lucht aangezogen en met het water vermengd. De straal breekt hierdoor in minidruppels uiteen. Hierdoor voelen de druppels veel zachter aan op uw huid. Sommige regendouches hebben ook een mistfunctie. Als u zich een kwartiertje terugtrekt in deze mist heeft dat al een positieve uitwerking op uw gezondheid. Het vermindert spanningen en het verlicht de pijn in botten en spieren. Bovendien stoomt u alle stress van zich af. Ditzelfde effect heeft u overigens met een stoomcabine. Uw douche verandert binnen no time in een Turks stoombad. Helemaal luxe is de sunshower. Dat is een douche met ingebouwde UV-lampen, waardoor u tijdens het douchen een mooi bruin kleurtje krijgt. De combinatie van water en UV zorgt bovendien voor een effectief bruiningseffect. En een speciaal filter beschermt uw huid tegen vroegtijdig ouder worden.

Weldadige warmte
De therapeutische werking van de sauna hoeven we u uiteraard niet meer uit te leggen. Iedereen weet dat de droge hitte van een sauna goed is voor je bloedsomloop, je afweersysteem, je stofwisseling, je huid en je hart en bloedvaten. Voor deze gezonde weldaad hoeft u niet meer per se naar een openbare sauna. Er zijn mogelijkheden genoeg om een sauna- of infraroodcabine in uw badkamer te laten inbouwen. Tussen die twee zit echter wel een verschil. De infrarood-sauna is direct klaar voor gebruik. Met een druk op de knop wordt meteen de gewenste warmte bereikt. En dat bespaart aanzienlijk op uw energierekening. De authentieke saunacabine kent namelijk een opwarmtijd van één uur. Maar deze sauna wordt wel heter dan de infra-roodvariant. Ook ontbreekt bij infrarood de droge lucht. Infra-rood verwarmt namelijk niet de gehele ruimte, maar alleen het lichaam. Daarom gaan echte saunafans toch vaak voor een authentieke saunacabine. De warmte van infra-roodlampen trekt wel weer dieper in de huid in, zodat die meer geschikt is voor mensen met spier- of zenuwproblemen. Goed nieuws voor wie niet kan kiezen: er bestaat ook een authentieke saunacabine waarin infraroodlampen zijn geïntegreerd.

Terug naar de natuur
Nu de badkamer steeds meer een relaxruimte wordt, denken badkamerdesigners beter na over de sfeer van de ruimte. Om het gevoel van even weg van alles te versterker, laten ze zich steeds vaker inspireren door de natuur. De natuur vind je terug in alle vormen. We noemden net al de regen- en mistdouche. Ook in opkomst is het zogenoemde vijverbad. Daarin is het bad in de badkamervloer ingebouwd en is het wateroppervlak dus gelijk aan de vloer. En wat dacht u van kranen die het geluid van een natuurlijke waterbron zoveel mogelijk nabootsen? Ook qua vormgeving wordt buiten naar binnen gehaald. Strakke lijnen maken plaats voor meer ronde, organische vormen. En steeds vaker zie je het gebruik van waterbestendig hout in de badkamer. Net als gestuukte wanden met watervaste verf in natuurlijke aardkleuren. Ook gesignaleerd: behang dat geschikt is voor natte ruimten met boom- of bladerprints.

Douchen in de slaapkamer
In de meeste huizen is het een overzichtelijk geheel: slapen doe je in de slaapkamer en douchen in de badkamer. Maar waarom eigenlijk? Dat vraagt ook de nieuwe generatie binnenhuisarchitecten zichzelf af. Zij komen met ideeën om de slaap- en badkamer bij elkaar te trekken. Dus: slaapkamer en badkamer worden één. Zo wordt het bad bijvoorbeeld in de slaapkamer geïnstalleerd. Dat kan een bad op pootjes zijn, maar ook een verzonken ligbad in een betonnen podium. Douchen doe je straks achter een lange, glazen wand in de slaapkamer. Tegen die glazen wand kun je bijvoorbeeld weer het hoofdeind van je bed neerzetten. Zo heb je een grote, lange ruimte voor de inloopdouche en de matglazen wand geeft een leuk effect in de slaapkamer. Voordeel van zon grote bad-slaapkamer is natuurlijk dat er extra veel ruimte is voor bovengenoemde luxe!

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide