De meeste huizen hebben tegenwoordig een tweede toilet. Eén op de begane grond en één op de slaapverdieping. Een tweede toilet wordt eigenlijk niet meer gezien als luxe, maar als pure noodzaak.
Ook s nachts willen we een toilet vlakbij, zodat een nachtelijke gang naar de benedenverdieping achterwege kan blijven. Vaak wordt het tweede toilet in de badkamer geïnstalleerd.
Omdat het toilet bijna een vanzelfsprekendheid is in de badkamer, stellen we ook hogere eisen aan het design. Alle badkamerconcepten en series bieden dan ook een bijpassend toilet, vaak met een keuze in staande en hangende varianten.
Het toilet is meestal uitgevoerd in keramiek. Maar ook rvs modellen worden steeds vaker toegepast in de moderne privé-badkamer.
Varianten
Er zijn drie varianten: Het hangende toilet, waarbij het waterreservoir achter een voorzetwand is weggewerkt. Het duoblok, een staande toiletpot waarbij pot en spoelreservoir één geheel vormen. De staande toiletpot met hangend reservoir en valpijp. Reservoirs kunnen op verschillende hoogte worden gehangen.
Staand
De staande toiletten werden tot voor kort vooral geassocieerd met de nostalgische, de klassieke en de landhuisstijl. Deze worden vaak gecombineerd met wastafels op zuil.
Maar tegenwoordig zien we dat toonaangevende designers vaak weer kiezen voor staande uitvoeringen en deze als een moderne, robuuste troon vormgeven. Het staande toilet is dus aan een comeback bezig.
Hangend
Toch zal het hangende toilet haar voorkeurspositie niet snel verliezen. De praktische voordelen zijn tenslotte groot. Het schoonmaakgemak van een hangend toilet is overduidelijk; de vloer onder het toilet blijft vrij en is gemakkelijk bereikbaar voor dweil en spons. Een ander voordeel is dat het hangende toilet ruimtelijk werkt. De badkamer lijkt minder vol en er blijft meer bewegingsruimte over. Bij een hangend toilet wordt het waterreservoir achter een voorzetwand onzichtbaar weggewerkt. In combinatie met een geïntegreerd bedieningspaneel zorgt een hangend toilet daarom voor een ruimtelijk, strak beeld.
Vlakspoel of diepspoel
Het toilet is veelal leverbaar in twee varianten: vlakspoel of diepspoel. Een vlakspoel toilet heeft een opvangplateau, een diepspoeltoilet laat de boodschap direct in het water verdwijnen. De voorkeur voor vlak- of diepspoel is heel persoonlijk.
Besparend
Alle moderne toiletten zijn tegenwoordig voorzien van een waterbesparend reservoir en/of van een waterbesparend spoelsysteem. U kunt kiezen voor een variant met twee spoelknoppen (één voor een kleine spoeling en één voor een grote spoeling) of voor een spoelknop die bij twee maal indrukken de spoeling afbreekt.