Iets simpels als toiletpapier is al jaren in vele landen een levendige discussie waar menig onderzoek op losgelaten is. Moet het eerste velletje voorlangs of achterlangs hangen? En is de manier waarop je het ophangt kenmerkend voor je persoonlijkheid? Volgens zeggen ben je open en sociaal als je voorlangs rolt. Rol je vanaf de achterkant dan ben je introvert en verlegen. Dhr. Jordens, Docent Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht geeft aan dat er twee zaken meespelen; wat vinden wij er net uitzien en wat is het gemakkelijkst.
De Hogere Hotelschool geeft aan dat het er netter uitziet als de toiletrol voorlangs hangt. Het papier hangt dan van de muur af en er moet - als je het echt netjes wilt doen - een soort puntje in het eindstukje gevouwen worden. Qua hygiëne is het ook iets beter als de rol voorlangs hangt. Dan hoef je met je hand de muur niet aan te raken. In alle gevallen schuurt de toiletrol langs de muur en kost daardoor kracht om het papier af te rollen. Uit onderzoek van dhr. Jordens blijkt dat de rol minder schuurt als het toiletpapier langs de muur hangt. Als je dan namelijk aan het papier trekt, wordt de rol een beetje van de muur af getrokken. Als het papier daarentegen aan de voorkant hangt, wordt de toiletrol juist tegen de muur aangedrukt waardoor de rol meer wrijving heeft. Het kost ongeveer drie keer zoveel kracht als je de toiletrol voorlangs hebt hangen. Maar de energie die dit per jaar scheelt is maar heel weinig.
Volgens Wikipedia hangt de voorkeursmethode van de ‘toiletpapieroriëntatie’ af van wat men persoonlijk het prettigst vindt of van huis uit gewend is. Bij een Amerikaans onderzoek bleek 60 - 70% van de ondervraagden de voorkeur te geven aan de rol naar ‘voren’. Hoewel het iets triviaals lijkt, hebben mensen vaak sterke meningen over welke manier van de toiletrol ophangen het beste is. Onder andere hygiëne, papierbesparing, de mate waarin het papier makkelijk af te scheuren is worden door voorstanders van beide methodes gebruikt als argument waarom hun manier de beste is. Volgens diverse onderzoekers is deze vraag relevant omdat juist zo iets alledaags veel zegt over de sociale constructie van regels en gebruiken die men eigenlijk onbewust toepast. Er is dan ook al geregeld onderzoek naar gedaan, waarbij onder andere leeftijd, geslacht, politieke filosofie en economische status als factoren zijn meegenomen.
De voornaamste reden die mensen geven voor de manier waarop zij de toiletrol het liefst ophangen, is omdat ze voorlangs handiger vinden voor het pakken van een nieuw velletje papier, aldus Wikipedia. Een ander voordeel bij het voorlangs hangen van de toiletrol is dat je dan met de richting mee trekt van de klep, waardoor je langs de rand van de klep je papier af kan scheuren, aldus Geesa, fabrikant van badkameraccessoires. ‘Tegenwoordig zijn er diverse modellen en varianten toiletrolhouders waar in het ontwerp rekening is gehouden met de afstand tussen muur en toiletrol. Door het vrij hangen van de rol speelt het krachtgebruik bij het afrollen van het wc-papier geen rol meer. En is het een kwestie van gewoonten en voorkeur, vinden ze bij Geesa.