2432
Vocht in de badkamer
Gepubliceerd: 25-05-2016 Laatste update: 06-06-2023

In de badkamer zijn vochtproblemen vaakvoorkomend. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen. In dit artikel krijg je een overzicht van de factoren die een overdaad aan vocht kunnen teweeg brengen. Ontdek hier ook de passende oplossingen.

Oorzaken van vocht in huis
Vochtproblemen in de badkamer kan je nooit vastpinnen op één factor. Er zijn altijd verschillende elementen die aan de grondslag liggen. We sommen ze hieronder op.

1) Onvoldoende ventilatie
Onvoldoende ventilatie is een logische verklaring voor overmatig vocht. Condens in de badkamer ontstaat door het afkoeling van waterdamp van het douches of bad. Dit vocht moet ergens een uitweg vinden. Ventileer je onvoldoende, dan krijg je vroeg of laat te maken met vochtproblemen. Dit heeft trouwens ook gevolgen voor de gezondheid. Slechte verluchting is nefast voor mensen met astma.

2) Optrekkend vocht
Naast onvoldoende ventileren kan ook optrekkend vocht een oorzaak zijn van een te vochtige badkamer. Vooral oudere huizen zonder waterkering zijn hier extra gevoelig voor. De muren van dergelijke huizen zullen het grondvocht opnemen. De hardnekkigheid van optrekkend vocht is afhankelijk van de broosheid en de dikte van de muur. Onthou vooral dat het belangrijk is om optrekkend vocht tijdig aan te pakken. Mensen met aandoeningen ter hoogte van de luchtwegen kunnen nog meer last krijgen van te vochtige ruimtes.

3) Materialen
die veel vocht absorberen Er zijn een aantal materialen die sneller vocht absorberen dan andere. Probeer daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van keramische tegels en materialen uit kunststof. Heb je bakstenen in de badkamer? Probeer ze dan te vervangen door andere materialen. Een baksteen absorbeert makkelijk vocht. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot schimmels.

4) Onvoldoende verwarming
Een badkamer die niet verwarmd is, kan moeilijker vocht laten ontsnappen. Ook dat kan één van de oorzaken zijn van een te vochtige badkamer.

Oplossingen voor vochtproblemen in de badkamer
Vochtproblemen pak je best zo snel mogelijk aan. Het niet aanpakken van een te vochtige badkamer kan leiden tot schimmels en gezondheidsproblemen. Volgens murenvochtig.nl zijn onderstaande zaken de meest doeltreffende methoden om aan vochtbestrijding te doen.

1) Professional in de vochtbestrijding contacteren
Wil je de koe bij de horens vatten? Contacteer dan onmiddellijk een firma voor vochtbestrijding. Zij zullen onmiddellijk een correcte diagnose stellen. Zonder een accurate vaststelling van je vochtprobleem, is het moeilijk om te werken naar een gerichte oplossing.

2) Ventilatiesysteem
Een ventilatiesysteem is al een eerste stap in goede richting. Je huis regelmatig verluchten kan natuurlijk ook door de deur of het raam open te zetten. Dat is echter onvoldoende. Beter is om te gaan voor een ventilatiesysteem. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden. Een mechanische ventilatie is meestal de efficiëntste manier. Deze manier van ventileren wordt soms ook wel balansventilatie genoemd.

3) Muren injecteren Heb je last van optrekkend vocht?
Dan kan je ook overwegen op je muren te laten injecteren. Boven het grondniveau worden er gaten in de muren geboord om de 10 centimeter. Vervolgens wordt er een vochtwerende vloeistof geïnjecteerd in de gaten. Het is verstandig om dit niet zelf aan te pakken. Contacteer hiervoor een professionele firma. Gaat het over een spouwmuur, dan mag je niet vergeten dat er dan ook aan 2 kanten zal moeten geïnjecteerd worden.

lookbook2025.png

4) Vochtopslorpende materialen vervangen
Zoals we hierboven reeds aanhaalden, is baksteen geen cadeau voor een vochtige badkamer. Het is dan ook best dat je ze vervangt door tegels uit kunststof.

Bron: murenvochtig.nl

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide