2142
De schotelvormige waskom
Gepubliceerd: 29-11-2017 Laatste update: 30-11-2017

Twintig jaar geleden is de eerste schotelvormige waskom door Alape op de markt gebracht. In die tijd een revolutionaire ontwikkeling - er werden tot dan toe enkel onderbouwwaskommen en inbouwwaskommen gemaakt. Deze ontwikkeling zette de sanitairwereld op z’n kop, brak met gevestigde normen en gaf een geheel nieuwe uitstraling aan de badkamer. Het wastafelblad en het wastafelmeubel stonden niet meer in zijn geheel centraal. De schotelvormige waskom stond majestueus in een verhoogde positie op het wastafelblad en werd een echte eyecatcher. De totstandkoming van de schotelvormige waskom ging niet zonder slag of stoot, maar dient vandaag de dag nog steeds als inspiratiebron bij veel nieuwe waskomontwerpen.


De geschiedenis van de schotelvormige waskommen begint met een onderzoeksproject van Gerhard Busalt, de ontwerper. Hij hield zich bezig met geëmailleerde kommen en kruiken. De eenvoud van deze productontwerpen inspireerde Busalt tot een nieuwe interpretatie ervan en leidde tot het ontwerp van de schotelvormige waskom. Het wassen van onze handen, welke zich tijdens deze handeling tot een bol vormen, heeft geleid tot de vorm van de waskom; een bolvorm. Busalt heeft met opzet voor de bolvormige waskom maar één derde van de bolling gebruikt. Hierdoor wordt de vorm visueel verbreed aan de bovenzijde. Bij een waskom van een halve bol, zou de indruk gewerkt worden, dat de kom naar de bovenkant toeloopt.

In 1995 presenteerde Gerhard Busalt voor het eerst zijn ontwerp. Het zou nog twee jaar duren voordat de waskom daadwerkelijk gemaakt kon worden. In die periode was het gebruikelijk de zijranden van de wasbak om te vouwen, iets wat Busalt bij de schotelvormige waskom absoluut niet voor ogen had. De rand moest bovenaan eindigen. Dit zorgde voor een uitdaging in de productie. Een uitdaging die Alape maar al te graag aanging.

Sinds de oprichting van Alape 120 jaar geleden, fabriceert het bedrijf enkel waskommen en wasbakken met het materiaal geglazuurd staal en is zij continu bezig de mogelijkheden van dit materiaal verder te doorgronden en uit te nutten. Zo ook in 1995. Alape werd aangezet tot een nieuwe creatieve topprestatie bij het ontwikkelen van de schotelvormige waskom. Bij de lancering twee jaar later, had Alape de oplossing gevonden voor het emailleren van de 3mm dunne rand - door een C-snede toe te passen, die iets rondloopt. En daarnaast bleek het toepassen van een stalen body de oplossing te zijn voor het omvormen van de stalenplaat in een gladde bolvorm, zonder groeven.

Alape is het eerste bedrijf, die het gelukt was een zeer zuivere, uiterst dunne geëmailleerde stalen kom te produceren met een radii van 3 mm. Daarmee zorgde zij voor een geheel nieuwe uitstraling in de badkamer.

Dat bracht de volgende uitdaging met zich mee. “De hoogte waarop je gewoonlijk je handen wast is 90 cm. Om dit ook te kunnen blijven doen met een waskom bovenop het blad, moest het wastafelblad omlaag gebracht worden met een afstand, die gelijk is aan de hoogte van de schotelvormige waskom. Op die manier ontstond er een volledig nieuw beeld: plotseling waren waskom, wastafelblad en onderkast niet meer op dezelfde hoogte,” legt Jürgen Kloss, Design- en Productmanager bij Alape, uit.

De schotelvormige waskom, welke zich als echte eyecatcher op het wastafelblad presenteerde, werd populair en diende als basis voor zeer veel verdere ontwerpen, die Alape op de markt heeft gebracht en nog steeds brengt. Voorbeelden hiervan zijn de Piccolo en Insert modellen, welke een oplossing bieden voor zeer kleine badkamers en toiletruimtes. Ook het door sieger design ontworpen Unisono model is een goed voorbeeld. Deze kom heeft een unieke esthetiek, waarbij de 3mm dunne rand, hét kenmerk van Alape, prachtig tot zijn recht komt.

De laatste ontwikkeling binnen het bedrijf is de verscheidenheid aan finishes. Nieuw zijn de Bicolor en Metallic Dark Iron schotelvormige waskommen. Ronde en ovale 3 mm waskommen zijn zeer geschikt voor metalen oppervlakken. Het metallic glanzende oppervlak wisselt van nuance door verschillende lichtinval en geometrie en reflecteert op een prachtige wijze de omgeving. Bicolor daarentegen verenigt twee contrasten: zwart/wit en mat/glanzend. De precisie en exactheid van de overgang van de twee kleuren wordt versterkt door het uiterst dunne karakter van de ronde waskommen van 3 mm: deze eindigt aan de uitwendige, uitlopende waskomrand en zorgt er op deze wijze voor dat het witte oppervlak als exacte rand ook aan de buitenzijde wordt beleefd.

Twintig jaar na dato kan met recht gezegd worden, dat de schotelvormige waskom, in al zijn ontsproten verscheidenheid, niet meer weg te denken valt uit de badkamer. www.alape.nl

lookbook2025.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide