30
Hoe duurzaam zijn zonnepanelen echt?
Gepubliceerd: 07-04-2025 Laatste update: 18-04-2025

Ben je al een tijdje aan het twijfelen over zonnepanelen? Heel begrijpelijk. Het is tenslotte geen kleine uitgave. Maar als je kijkt naar wat je ermee bespaart op je maandelijkse energierekening, is het zeker iets om serieus te overwegen. Je wekt je eigen stroom op, dus je hoeft minder van het net te halen. Dat scheelt direct in de kosten.

Gemiddeld heb je de investering er na 7 tot 9 jaar uit en met een levensduur van 20 tot 25 jaar zit je daarna dus nog flink wat jaren op gratis stroom. Klinkt goed, toch? Maar de grote vraag is, hoe duurzaam zijn zonnepanelen nou echt? Wat wel belangrijk is, is om te kiezen voor een geschikte energieleverancier om te zorgen dat je qua tarieven goed zit. Vergelijk daarom online verschillende aanbieders en kies voor de beste energieleverancier met zonnepanelen. Tegenwoordig is de keuze zo enorm, waardoor het ook makkelijker is geworden.

Wat maakt zonnepanelen duurzaam?

Zonnepanelen staan bekend als duurzaam, en dat is niet voor niks. Ze wekken stroom op uit zonlicht en stoten zelf geen schadelijke stoffen uit. Geen CO2, geen fijnstof, gewoon schone energie. Dat betekent dat jouw uitstoot een stuk lager is dan die van de buurman zonder panelen. Heb je net zonnepanelen laten installeren? Dan is het trouwens slim om meteen je energieleverancier even te vergelijken om de prijzen voor gas en licht te bekijken. Zeker nu terug leverkosten standaard zijn geworden. Waarom zou je dan meer betalen dan nodig is? Online vergelijken is zo gepiept en je ziet direct wie het voordeligst is voor mensen met zonnepanelen.

styleguide-inpage.png

Hoe zit het met de productie van zonnepanelen?

Ja, eerlijk is eerlijk: de productie van zonnepanelen is niet helemaal zonder impact. Er worden materialen gebruikt zoals silicium, glas, aluminium en koper. Die moeten natuurlijk ergens vandaan komen en het maken van de panelen kost energie. Maar er zit schot in de zaak. Er zijn steeds meer panelen die deels bestaan uit gerecycled materiaal en ook het productieproces wordt steeds slimmer en zuiniger. Helemaal CO2-neutraal? Nog niet. Maar het gaat wel de goede kant op. En dat is wat telt.

Zonnepanelen in de kringloop van de circulaire economie

Alsof dat nog niet genoeg is, passen zonnepanelen ook goed binnen de circulaire economie. Veel van de onderdelen kunnen namelijk hergebruikt worden. Dus als een zonnepaneel aan het einde van z’n leven komt, hoeft het niet gewoon bij het afval. De materialen krijgen een tweede leven, bijvoorbeeld in nieuwe panelen. Minder verspilling, meer hergebruik. En dan is er nog iets anders: de thuisbatterij. Die is volop in ontwikkeling en gaat ervoor zorgen dat je je opgewekte stroom straks zelf kunt opslaan. Met een batterij hoef je minder terug te leveren en bepaal je zelf wanneer je je stroom gebruikt. Tot die tijd is het slim om je goed te verdiepen in de terugleverkosten bij energieleveranciers. Want elke kilowattuur die je teruglevert, kost je tegenwoordig geld. En waarom zou je daar meer voor betalen dan nodig?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide