Draag jij ook graag je steentje bij aan het milieu? Steeds meer Nederlanders installeren ook nog eens zonnepanelen op het dak. Erg verstandig, want het is duurzaam en goed voor de bankrekening. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de zon een beetje schijnt in uw regio.
Waar schijnt de zon het meest?
Consumentencollectief UnitedConsumers zocht daarom uit waar in Nederland de zon het meest schijnt. Wat blijkt: alle plaatsen aan de kust scoren erg hoog. Vlissingen, De Kooy en Hoek van Holland scoren allemaal heel goed als het gaat om het aantal zonuren in 2017.
Dat is niet zo gek, want door zogenaamde kustopklaringen is het in die regio’s een stuk minder vaak bewolkt. Boven de zee is de lucht een stuk koeler. Als die koude lucht richting het land wordt geblazen door de wind, ontstaan er geen wolken. De afmeting van het gebied zonder wolken wordt bepaald door de windkracht.
Voor de meetstations in het oosten van Nederland ziet het er een stuk minder zonnig uit. Zo belanden Deelen, Heino en Eelde in de top drie van plaatsen met de minste zonuren in 2017. Dat betekent natuurlijk niet dat een zonnepaneel hier niets oplevert. Een paneel kan namelijk ook diffuus licht opvangen en omzetten tot zonne-energie. De opbrengst ligt op een bewolkte dag wel lager.
Zonnepanelen en de zwakste schakel
Zonnepaneelproducenten hebben daarom ook iets anders bedacht: de zogenaamde bypassdiode. Als er een wolk boven het zonnepaneel hangt, komt deze techniek in actie. De zonne-energie stroomt in een cirkel van zonnecel naar zonnecel. Als de cirkel wordt onderbroken door schaduw zorgt de bypassdiode dat de stroom van energie doorloopt op de plekken zonder schaduw.
Zonnepanelen zijn een hele investering, maar ze leveren je ook wat op onder de streep. Door het zogenaamde salderen kun je een overschot aan stroom terugleveren aan je energieleverancier. Deze regels veranderen wel binnenkort, dus het is nog even afwachten wat het effect is van het nieuwe beleid.
Als je energie teruglevert aan je energieleverancier mag je de btw van de installatie en aanschaf van je panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Met een belastingtarief van 21 procent is dat al snel de moeite waard. Op die manier heb je nog sneller je de investering er een stuk sneller uit.
Hoewel zonnepanelen erg populair zijn, weet lang niet iedereen hoe een zonnepaneel werkt. Je hebt ze in alle verschillende soorten en maten, dus het ene paneel is het andere niet. Voor het gemak staan alle leuke weetjes over zonnepanelen hieronder in een infographic gebundeld.