In je zoektocht naar de juiste leverancier, wil je zeker offertes voor zonnepanelen snel en eenvoudig kunnen vergelijken. Maar, hoe bewaar je nu precies het overzicht? Dit artikel leert je verschillende tips en tricks om het overzicht te bewaren en de juiste keuzes te kunnen maken.
Hoe offertes vergelijken?
De kunst is om te leren hoe je op een vlotte en efficiënte manier offertes met elkaar vergelijkt. Wij zetten voor jou enkele aandachtspunten op een rij.
1. Is de offerte afgestemd op jouw situatie?
Vooreerst is het belangrijk om de offerte te laten afstemmen op je eigen situatie. De prijzen die je in eerste instantie opvraagt zijn richtprijzen en geven je geen concreet beeld van de specifieke bijkomende kosten. Vraag daarom steeds advies op maat en kom op die manier niet voor onaangename verrassingen te staan.
2. Totaalprijs en andere kosten
Daarnaast mag je je niet volledig blindstaren op de opgegeven totaalprijs. Het kan altijd voorvallen dat er andere kosten in rekening gebracht worden. We geven je bijgevolg graag de goede raad om een iets ruimer budget uit te trekken, zodat achteraf niet moet blijken dat je op financieel vlak niet aan de eisen kan voldoen.
3. Oh ja, de kleine lettertjes niet vergeten
Een derde en laatste niet te verwaarlozen punt op de agenda zijn de kleine lettertjes. Laat je in geen geval verleiden tot een deal die te mooi lijkt om waar te zijn. Sluit nooit een overeenkomst zonder alle informatie gecheckt en gedubbelcheckt te hebben.
Hoe installateurs vergelijken?
Het loont om meerdere offertes voor zonnepanelen te vergelijken. Op die manier krijg je een correct beeld van de huidige prijzen. Maar ook kan je zo mogelijk de beste deal scoren.
De vergelijking gaat verder dan offertes alleen. Ook de installateur in kwestie moet in zekere zin een betrouwbare indruk op je kunnen maken. Hieronder verneem je hoe je installateurs best vergelijkt met elkaar.
1. Check voorbeelden/referenties
Baseer je in de eerste plaats op voorbeelden en referenties. Kan de vakman in kwestie je voorbeelden voorleggen? Welke projecten heeft hij in het verleden reeds gerealiseerd waar hij nu mee kan uitpakken?
2. Kennis, ervaring en certificering
Je hebt er ten tweede alle baat bij om je lot in handen te leggen van iemand met de nodige kennis, ervaring en certificering. In België zijn erkende installateurs te herkennen aan hun RESCert certificaat. RESCert houdt zoveel in als een certificaat van bekwaamheid. Het is met andere woorden het sluitende bewijs dat de betreffende persoon al dan niet een professional genoemd mag worden en geschikt is om je persoonlijke project aan toe te vertrouwen.
3. Verplaatsingsonkosten
Ook het luik van de verplaatsingsonkosten mag je niet uit het oog verliezen. Informeer je van tevoren goed over de voorwaarden als er zich een defect of een ander probleem zou voordoen.
4. Kan ik rekenen op garantie en andere diensten na verkoop?
In de meeste gevallen kan je nog zo’n 10 tot 15 jaar rekenen op een productgarantie. En als je wat geluk hebt, biedt de installateur je daarbovenop nog enkele andere diensten aan.
Makkelijk meerdere offertes voor zonnepanelen vergelijken kan je onder meer via vergelijkingssites zoals Bobex.