Iedereen die zich verdiept in zonnepanelen kopen of huren heeft de term ‘salderen’ voorbij horen komen, maar wat houdt het nou eigenlijk precies in? Een vorm van salderen is als het overschot aan energie dat overdag is gegenereerd ’s nachts wordt gebruikt. Voor particulieren met zonnepanelen die gebruik maken van de salderingsregeling betekent dit dat het overschot aan energie dat ze in de zomer hebben geproduceerd wordt verrekend met de in de stroom die ze in de winter afnemen. Dat betekent dat hierover geen energiebelasting, btw of transportkosten betaalt hoeft te worden en dat scheelt behoorlijk.
Salderen is voorlopig in veel opzichten een hele voordelige rekening voor mensen met zonnepanelen op hun dak. HalloStroom - zonnepanelen huren zijn twee dingen die je moet onthouden als je het maximale voordeel wilt halen uit de salderingsregeling. Hieronder leggen we uit waarom zonnepanelen kunnen helpen bij salderen.
Wat houdt de salderingsregeling in?
Vanaf 1 juli 2013 is er geen grens meer van 5000 kWh en mag je als zonnepanelen-eigenaar zoveel salderen als mogelijk is. De enige limiet is dat je maximaal zoveel mag salderen als jezelf verbruikt. Wanneer de teruglevering hoger uitvalt dan het maximum voor saldering moet de energieleverancier een billijke vergoeding voor teruglevering betalen.
Blijft de salderingsregeling zoals die nu is?
Het kabinet had het voornemen om de huidige salderingsregeling vanaf 1 januari 2021 om te wisselen voor een minder gunstige teruglever-subsidie. Maar in 2019 kwam Minister Wiebes erachter dat deze operatie op zo’n korte termijn te complex is. Daarom is besloten om de salderingsregeling pas vanaf 2023 af te bouwen en in 2031 helemaal te vervangen voor een andere regeling. Dit alles heeft geen invloed op het gebruik van de zelf opgewekte energie en opslag daarvan. Wanneer je echter na 2023 begint aan zonnepanelen profiteer je wel van veel minder voordelen dan nu.
Waarom verandert de salderingsregeling?
Salderende mensen met zonnepanelen betalen geen energiebelasting over de teruggeleverde energie. Dit belastingvoordeel bedraagt elk jaar in totaal zo’n 40 miljoen euro en komt niet in de schatkist. Deze gemiste belastinginkomsten over energie worden gecompenseerd door mensen die geen zonnepanelen hebben. Echter, in de praktijk zijn dit meestal mensen met lagere inkomens. Zij kunnen geen zonnepanelen betalen en moeten wel belasting betalen. Op die manier financieren de lage inkomens het belastingvoordeel voor mensen met een hoger inkomen. Aan die ongelijkheid komt dus vanaf 2023 langzaamaan een einde.