Lekt de dakgoot? Wacht dan niet te lang met het verhelpen van dit probleem. Wanneer je lange tijd niets doet, kan er namelijk grote schade ontstaan aan je woning. Het water kan immers uit de dakgoot ontsnappen op een plek waar dat niet hoort. Je kunt de lekkage repareren, maar vaak is het beter om de dakgoot te vervangen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij zetten hier 3 handige tips voor het vervangen van een dakgoot op een rijtje.
1. Denk na over het materiaal
Dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Toch zien we dat mensen vaak voor een zinken dakgoot kiezen. Dit komt vooral doordat dit materiaal een lange levensduur heeft. Toch is het niet zo dat zink eeuwig meegaat. De neerslag die in de goot terechtkomt, zorgt er namelijk voor dat zink door de jaren heen steeds dunner wordt. Hierdoor kan er op den duur een lekkage ontstaan in de dakgoot.
Als je nu een zinken dakgoot hebt, neig je misschien opnieuw naar dit materiaal. Kies hier niet blind voor, want een kunststof dakgoot behoort ook tot de mogelijkheden. Dit materiaal heeft – net als zink – een lange levensduur, maar is een stuk makkelijker te monteren. Zo is er alleen dragend achterhout nodig om de goot te bevestigen. Hierdoor kun je de montage vaak zelf uitvoeren als je enigszins handig bent. Dit is met een zinken dakgoot niet het geval, want hiervoor moet je over specifieke kennis beschikken.
2. Meet zorgvuldig in
Deze tweede tips lijkt misschien een open deur, maar toch wordt er regelmatig de verkeerde maat besteld. Omdat dakgoten vaak op maat gemaakt worden, is het meestal niet mogelijk om ze terug te sturen. Daarom is zorgvuldig inmeten van belang. Ga je zelf inmeten? Houd dan rekening met de thermische werking van een kunststof dakgoot. Hier krijg je onder meer mee te maken als je twee goten met elkaar wilt verbinden of de goot de hoek om gaat. Als je voor een kunststof goot kiest, hoef je overigens niet bang te zijn dat er aan de buitenkant naden zichtbaar blijven. Deze kunnen namelijk afgewerkt worden met kunststof profielen, zodat de dakgoot een strakke uitstraling heeft.
3. Schakel hulp in
Als je voor een dakgoot van zink kiest, moet je een professional inschakelen. Daarnaast is de kans groot dat je ook een timmerman nodig hebt, want je wilt de dakgoot immers wel netjes afwerken als deze vervangen is. Maak daarom duidelijke afspraken met professionals als je hun hulp nodig hebt. Wil je een kunststof dakgoot? Dan kun je deze zelf monteren. Toch is het niet zo dat je dan geen hulp nodig hebt. Doordat kunststof goten tot 13,5 meter uit één stuk geleverd worden, kun je ze niet alleen naar boven tillen. Zorg daarom altijd voor een paar helpende handen.