Het begint met een druppeltje en voordat je het weet ben je emmers aan het verzamelen om schade door het lek te voorkomen. Een lekkend dak is natuurlijk alles behalve fijn, en iets wat je zo snel mogelijk op wilt lossen. Dus wat doe je nu bij een lekkend dak? We geven je een aantal handige tips zodat je snel kunt handelen.
1. Bel je verzekering!
Neem ten eerste contact op met je verzekering; als je slim bent heb je namelijk een lekkage dak verzekering afgesloten. Het kan zomaar eens zo zijn dat je verzekering je een contactpersoon aan kan wijzen die jou kan helpen bij de reparatie van de lek in het dak.
2. Hoe is de lekkage ontstaan?
Kijk ook even hoe de lekkage ontstaan is zodat je weet hoe je kunt handelen. Wanneer er water door de muur of het plafond komt is dit namelijk niet altijd de locatie waar het dak ook daadwerkelijk lekt. Als je de mogelijkheid hebt kan het handig zijn om even goed te zoeken om de lek op te sporen. Het kan zijn dat er een lekkage rondom de schoorsteen is, dat de regenpijp niet goed aangesloten zit, dat het lood op het dak is gescheurd of zelfs dat het dak van de buren lekt.
3. Kijk naar je opstalverzekering
Als je in een koopwoning woont heb je als het goed is een opstalverzekering afgesloten. Woon je in een huurwoning? Dan is het verstandig om dit te doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opstalverzekering van Diks. Hier betaal je maandelijks lage tarieven en ben je nu en in de toekomst verzekerd voor schade aan de woning zelf; inclusief lekkages aan het dak. Neem altijd even contact op met je opstalverzekering om te kijken in hoeverre zij je kunnen ondersteunen bij de schade.
4. Repareren of vervangen?
Wanneer je een dak met dakpannen hebt kan het lastig zijn om de bron van de lekkage op te sporen. Alle dakpannen moeten van het dak verwijderd worden om de oorsprong te vinden. In dit geval kun je kiezen om alle dakpannen te verwijderen, of direct het hele dak te vervangen. De kosten van een reparatie zijn vaak minder hoog dan een vervanging van het hele dak, maar een reparatie is vaak alleen mogelijk wanneer de schade (bijvoorbeeld een gat in het dak door een storm) makkelijk op te sporen is. Maar woon je daarentegen in een oudere woning en is de dakbedekking uit zichzelf gaan lekken, dan kan het verstandiger zijn om het hele dak te vervangen zodat je over een paar maanden niet met een nieuwe lekkage te maken hebt.
5. Vraag offertes aan
Nu dat je weet welke dekking jouw verzekeringen je geven en waar hoogstwaarschijnlijk de bron van de lekkage is, kun je offertes van dakdekkers aan gaan vragen. Vraag altijd een aantal offertes aan zodat je de prijzen en service goed kunt vergelijken.