Stel je voor… Na maanden van huizen kijken en bezichtigen heb je je droomhuis eindelijk gevonden. Het klussen kan beginnen. Voor velen is het ontzettend vermoeiend en iets wat je uit kunt blijven stellen. Met deze blog krijg jij je zaakjes op orde en misschien zelfs zin om te gaan klussen.
#1. Schakel je netwerk in
Ken je iemand die in de bouw werkt of een echte vakman is? Vraag ongegeneerd om hulp. Als jij ergens verstand van hebt, zou je ook iemand willen helpen in nood, toch? Vraag je handige overbuurman even op de koffie (met taart) en vraag om tips. De overbuurman zal misschien zelfs wel een dagje willen helpen. Voel je niet opgelaten als je iemand om hulp vraagt, ook al ken je diegene misschien niet goed.
#2. Wees niet koppig
Veel koppige klussers beginnen zonder de handleiding te lezen. Want “hoe moeilijk kan het nou zijn?”. Nou, heel moeilijk. Bespaar jezelf een hoop tijd en lees, onder het gemak van een bakje koffie, de handleiding goed door. Op deze manier eindig je niet met een schroefje te veel of met een muur waar je eigenlijk andere verf op had moeten verven.
#3. Maak het jezelf niet te moeilijk
De handleiding doorlezen is al een stap in de goede richting. Kijk daarnaast op YouTube hoe andere klussers de klus aanpakken. YouTube krijgt vaak de voorkeur boven Google, omdat je via YouTube letterlijk hetzelfde kunt doen als deze die gefilmd wordt. Daarnaast moet je vooral logisch nadenken voordat je begint met klussen. Leg gereedschappen op een tafel, zodat je er beter bij kunt.
#4. Stel doelen voor jezelf
Als er veel geklust moet worden, lijkt er geen eind aan te komen. Stel daarom een lijstje op met alles dat gedaan moet worden. Zet alle klusjes op de goede tijdsvolgorde en zet er data bij. Wanneer wil je iets af hebben? Stel doelen, zodat je weet wanneer je eventueel een dagje vrij kunt nemen of toch nog een avondje extra moet klussen.
#5. Hou je einddoel voor ogen
Het einddoel is voor de meeste klussers wel hetzelfde; dat het huis af is. Soms zie je het niet meer zitten door de waslijst aan klusjes, maar als je uiteindelijk op de bank zit in het door jouw verbouwde huisje, weet je waarvoor je het hebt gedaan. Wellicht zie jij jezelf op een gegeven moment zelf werken in de bouw...