Als je aan het klussen slaat in huis, is de kans vrij groot dat je een keer een gaatje moet boren. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of een klusser met twee linkerhanden: je hebt hoe dan ook vast wel eens van een klopboormachine gehoord. Maar hoe werkt deze boor dan eigenlijk en in welke situaties kies je voor een klopboormachine – of juist beter voor een ander soort elektrische boor? In dit artikel vertellen we je alles over de klopboormachine.
Zo werkt een klopboormachine
Je hebt hem waarschijnlijk wel een keer gebruikt: de klopboormachine. Door het kloppende mechanisme van de - ja, de naam zegt het al - klopboormachine, is deze elektrische boor hartstikke krachtig. Dat kloppende mechanisme werkt met slagen per minuut. Hoe meer slagen, hoe meer kracht de boor gebruikt. Als je een klopboor gebruikt, hoor je dat bekende (en vrij irritante) hamerende geluid. Dat komt omdat de klopboormachine trilt tijdens het gebruik.
Verschillen tussen een klopboormachine, een boorhamer en een accuboormachine
Er zijn verschillende soorten elektrische boren op de markt. Om op de juiste manier te boren, is het belangrijk om te weten wat de verschillen tussen deze machines zijn. De elektrische boren die het meeste worden gebruikt is de accuboormachine en de klopboormachine.
Eigenlijk zijn de verschillen tussen deze boren vrij makkelijk uit te leggen: een accuboormachine is een soort alleskunner, waarmee je schroefjes kunt boren én los kunt draaien. Een accuboormachine kun je alleen in zachtere muren en materialen gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hout. Een klopboormachine is geschikter voor harde materialen, maar daar lees je in de volgende alinea meer over. Daarbij bestaat er ook een boorhamer, die net weer een beetje steviger kan boren dan een klopboormachine. Vaak wordt deze boor gebruikt bij sloopwerkzaamheden. Een boorhamer is dus meer geschikt voor écht krachtige werk.
Voor deze klussen gebruik je een klopboormachine
Omdat de klopboormachine zo krachtig is, leent deze boor zich uitstekend voor het maken van gaten in bijvoorbeeld beton of baksteen. Waar je met een accuboor nooit een gat in een betonnen muur kunt krijgen, kun je dat met een klopboormachine in een fluitje van een cent bereiken. Wil je er alleen gauw een schroefje indraaien? Dan kun je dus beter een accuboormachine gebruiken, want een klopboormachine is daar niet geschikt voor. Even dat schilderij ophangen op die keiharde muur of een gat voor die mooie lamp boren in het plafond? Het is geen probleem als je een klopboormachine gebruikt!