Een echte doe-het-zelf fanatiekeling pakt graag alle klusmogelijkheden in en om het huis zelf op. Toch is metaalbewerking niet iets dat mensen zo één, twee, drie zelf durven op te pakken. De techniek is moeilijk onder de knie te krijgen, de apparatuur en benodigdheden zijn duur en je hebt thuis geen plek om de werkzaamheden uit te voeren. Klinken deze argumenten je bekend in de oren? In dit artikel laten we je zien dat je deze argumenten direct van tafel kan vegen en zelf kan beginnen met lassen!
De basisprincipes van lassen
Lassen is een techniek waarmee je twee stukken metaal aan elkaar kan laten versmelten, waardoor de stukken aan elkaar verbonden worden. Dit versmelten gebeurt door middel van hitte en druk, waardoor de metalen vloeibaar worden en in elkaar overlopen. De permanente verbinding is erg stevig, maar is ook de reden wat zelf lassen afschrikt. Gaat het lassen fout, dan zijn de materialen wel aan elkaar verbonden. Onze tip: lees je eerst goed in en oefen dan met schroot van hetzelfde materiaal om het gevoel in de vingers te krijgen.
Zorg voor de juiste uitrusting
Het is belangrijk dat je de juiste uitrusting bij elkaar hebt voordat je gaat beginnen. Bescherm jezelf met beschermende kleding en een goede lashelm. Daarnaast heb je natuurlijk een lasapparaat nodig. Er zijn vele soorten verkrijgbaar, van €100 tot wel €4000 euro. Verdiep je dus goed in welke functies je wel en niet wil gebruiken en selecteer daarop je lasapparaat. Je kan ook een lasapparaat huren of leasen bij de meeste bouwmarkten. Je kan dus altijd een lasapparaat eerst testen voordat je overgaat tot aanschaf, wel zo handig!
Houd rekening met het materiaal
Niet alle metalen kunnen gelast worden met dezelfde lastechnieken. Let dus goed op bij het uitzoeken van een lasapparaat wat je er allemaal wel én niet mee kan. Rond het huis zal je vooral dingen gaan lassen die van RVS of gietijzer zijn gemaakt. Een lek in de gietijzeren dakgoot kan je het beste repareren door middel van lassen met een mig/mag-lasapparaat. Ook is de mig/mag methode een goede techniek om bijvoorbeeld zelf een vuurkorf te maken van oude gietijzeren onderdelen. Zorg er wel altijd voor dat je dezelfde materialen aan elkaar gaat lassen en niet per ongeluk verschillende types gietijzer probeert te lassen. Door de diversiteit in samenstelling en smelttemperaturen zullen deze namelijk niet goed hechten!
Wees creatief!
Wil je meer kennis en kunde opdoen met het lasvak, maar zijn al je klussen al klaar? Veel hobby lassers maken naast de nodige klus werkzaamheden de mooiste creaties van staal. Het leuke hieraan is dat je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen gemaakte libelle voor in de tuin? deze maak je vanaf nu gewoon zelf!