Er wordt wel eens gegrapt dat de enige twee dingen die echt noodzakelijk zijn voor mensen die in de bouw werken, kit en pur zijn. Pur dient onder bepaalde omstandigheden te worden aangebracht om geen gevaar te vormen voor de gezondheid. Deze klus mag daarom ook alleen door een professional worden uitgevoerd. Kitten kan wel iedereen, en het wordt dan ook door bijna iedere doe-het-zelver gedaan. Belangrijk is dat er een mooie kitlaag wordt aangebracht, want het vormt de finishing touch van veel klusprojecten. Maar hoe doe je dat eigenlijk: de perfecte kitlaag aanbrengen?
De juiste kit kiezen
Goed en netjes kitten is een kunst. Maar een mooie kitlaag aanbrengen is wel iets dat iedereen kan leren. Wil je iets kitten, dan begin je met het kiezen van de juiste kit. Ten eerste zijn er twee kitsoorten waarvan het eigenlijk altijd handig is om er een tube van in huis te hebben. Lijmkit kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Je kunt er materialen mee verlijmen, en scheuren en naden mee opvullen. Voegkit is erg handig voor het afsluiten van bewegings- en aansluitvoegen, bijvoorbeeld bij deuren en kozijnen.
Bij de meer specialistische kitsoorten zorgt de plaats van toepassing voor een onderscheid. Voor klussen binnenshuis wordt meestal siliconenkit of acrylaatkit gekozen. Siliconenkit is waterafstotend. Dit maakt het erg geschikt voor de badkamer, keuken en het toilet. Doordat het een hoge elasticiteitswaarde heeft, kan het ook goed gebruikt worden op materialen die ‘werken’. Houd er wel rekening mee dat dit type kit niet overschilderbaar is, doordat verf er moeilijk op hecht. Acrylaatkit is wel overschilderbaar (mits goed uitgehard), en daardoor goed te gebruiken voor het afdichten van voegen en scheuren in metsel- en stucwerk en beton. Ook kleine aansluitvoegen rond plinten, muren, plafonds en houten kozijnen kunnen er mee gedicht worden.
Voor buitenklussen buitenshuis wordt vaak High Tack kit, glaskit, constructiekit of Aquablokker gebruikt. High Tack kit is de perfecte oplossing voor het verlijmen van zwaar belaste voegen en verbindingen. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en hecht op alle ondergronden. Glaskit gebruik je om waterdicht ruiten en vensters op hun plaats te houden. Constructiekit is erg geschikt voor het verlijmen van haast alle (bouw)materialen en voegen. Met Aquablokker tot slot kun je alles zoals een dakkapel, schoorsteen, kelderwand en buitenkant van een betonnen fundering waterdicht maken.
De oude kit verwijderen
Het aanbrengen van de perfecte kitlaag staat of valt met een goede voorbereiding. Haal daarom eerst met een scherp mes de oude kit weg. Om de laatste resten ook weg te krijgen kun je een siliconenverwijderaar gebruiken.
De kitnaad schoonmaken
Zeker bij een klus binnenshuis, is het belangrijk dat de kitlaag goed kan plakken. Maak daarom de ondergrond vervolgens goed schoon en vetvrij met een niet-pluizende doek met wat allesreiniger.
De perfecte kitlaag aanbrengen
En nu dan eindelijk het echte werk! Plaats de kitbus in een kitpistool, en snijd de spuitmond af op dezelfde breedte als de voeg. Spuit de kit in de voeg en besproei deze met (bijvoorbeeld een plantenspuit met) zeepsop. Zet nu een kitspatel (ook wel afstrijkrubber genoemd) enigszins in een hoek op de voeg en pas lichte druk toe om de kit erin te duwen. Houd de scherpe kant steeds in de richting waarin je beweegt. Veder is het belangrijk dat je de spatel voortdurend vochtig houdt om te voorkomen dat de kit vastplakt eraan. Verwijder ook regelmatig overtollig kit van de spatel. Je geeft een kitlaag tot slot de perfecte afwerking door nogmaals over de voeg te gaan met de kleinere of grotere ronding op de kitspatel.
Laat de kit vervolgens goed drogen, en de perfecte kitlaag is klaar!