Het water in de gootsteen loopt niet goed door of blijft zelfs helemaal stilstaan. Soms loopt het water ook terug of de gootsteen borrelt. Dit laatste komt omdat het opgehoopte vuil de lucht in de leiding verplaatst. Helaas duidt dit allemaal op een verstopping! Maar hoe komt het? En kom je weer van het probleem af? Dankzij experts uit de rioleringsbranche kunnen we je vijf waardevolle doe-het-zelf-tips aanbieden. Maak er gebruik van!
Wat zijn de 5 gouden tips voor je verstopte gootsteen?
- Gebruik de ‘ouderwetse’ plopper
Een rubberen ontstopper (of: plopper) kan ook uitkomst bieden bij een verstopte gootsteen. Je houdt het rubber eerst onder de arme kraan om het soepel te maken. Hierna plaats je de ontstopper op het afvoerputje. Beweeg de plopper op en neer om zuigkracht te genereren. Met wat geduld kun je het vuil zo naar boven halen.
- Gebruik een oplossing van soda en heet water
Je vult een emmer met heet water. Vervolgens pak je een pak huishoudsoda en je strooit het pak leeg in de emmer. Giet de oplossing dan beetje bij beetje in je verstopte gootsteen. Laat het een nachtje inwerken en check dan of de afvoer van de gootsteen weer werkt.
- Liever soda en azijn? Dat kan ook!
Soda lost vetresten op en azijn helpt bij het ontkalken. Strooi een pak soda in de afvoer en giet er een halve liter azijn bij. Houd je gezicht niet boven het mengsel, want deze twee ingrediënten gaan flink bruisen! Giet het geleidelijk in de gootsteen en wacht een nacht af. Spoel het mengsel daarna door met een emmer heet water.
- Maak de sifon onder de gootsteen schoon
Onder een gootsteen bevindt zich vrijwel altijd een sifon. Dit is een buis met een U-vormige kromming. Als je de sifon losmaakt, kan het zijn dat je juist in die kromming veel vuil aantreft. Haal het eruit en maak de sifon schoon met een warm sopje. Plaats de sifon terug en je kunt weer gebruik maken van de gootsteen! Eén kleine waarschuwing: deze tip is wel voor de wat meer ervaren doe-het-zelvers. Een fout geplaatste sifon kan namelijk voor lekkages zorgen…
5. Gootsteen verstopt? Gebruik liever geen ontstoppingsveer
Waarom eerst de sifon losmaken als je na de plopper nog een ontstoppingsveer kunt gebruiken? Met deze metalen veer kun je inderdaad vuil losmaken, maar de kans is groot dat je met de veer (de leidingen van) je gootsteen beschadigt. Wie handig en verstandig met een veer kan omgaan, mag het natuurlijk altijd proberen.
Chemische producten om je gootsteen te ontstoppen: wel of niet?
Liever niet. Chemische producten die ontstoppingen moeten verhelpen, kunnen je leidingen flink beschadigen en zijn erg slecht voor het milieu. Daarnaast kunnen ze bij verkeerd gebruik ernstig letsel veroorzaken, zoals brandwonden of blindheid. Onze rioolexperts zien ook geregeld dat mensen producten mengen zonder zich bewust te zijn van de mogelijke chemische reacties. Dit kan levensgevaarlijk zijn!
Toch geen succes? Dan is er iets ernstigers gaande…
Als het probleem met de verstopte gootsteen toch te groot voor je wordt, dan is er nog altijd Rioolprobleem Kwijt. Even je gegevens invullen en je kunt meteen contact maken met een rioolexpert uit je eigen regio. Hij kan de oorzaak van de verstopping met een camera achterhalen. Ingegroeide boomwortels in leidingen? Een fors blok gehard vet? Voor de rioolspecialist is geen verstopping te moeilijk en dat is eigenlijk… onze zesde gouden tip.