Het stukadoren met de troffel is voor de beginnende klusser een moeilijke, maar vaak wel een gewilde vaardigheid. Hiermee kunt u de basis leggen voor prachtige muren. En mooie wanden brengen sfeer in elke kamer. Stukadoorsmortel is in veel soorten verkrijgbaar. Rotband geeft de ideale gladde ondergrond voor behang, sierpleister en structuurverf. Geelband is iets grover en meer geschikt voor gekorreld schuurwerk. Beide zijn bruikbaar op elke steenachtige ondergrond.
Handig in eigen huis
Tip: Wilt u uw oude gemetselde muren vlak maken? De beste afwerking is een ouderwetse raaplaag. U koopt bij uw bouwmarkt zakken natte specie: een mengsel van kalk en zand. Samen met water en cement krijgt u een smeuïg geheel dat een prima basislaag voor uw muur is. Let wel op, deze stuclaag kunt u niet op gips of gasbeton zetten!
Het benodigde gereedschap:
- kuip (huur)
- mixer voor op
- de boormachine
- spaarbord van 50 x 50 cm
- plakspaan
- troffel
- rei (liniaal zonder cijfers van 1.25 mtr lang)
- houten schuurbord
- hoekschopje
- spons
- blokkwast
- waterpas
- 10 mm dikke latten.
De voorbereidingen
Bewerk de ondergrond
Zorg voor een schone, droge en stofvrije ondergrond. Breng op sterk zuigende muren, zoals porisosteen, kalkzandsteen en baksteen met een blokkwast een voorstrijkmiddel aan. Bestrijk muren die juist weinig vocht opnemen, zoals beton, gipsblokken of geverfde muren met een hechtingsmiddel. Controleer bij geverfde muren of de ondergrond niet loslaat. Als dat wel zo is dan moet u de verflaag verwijderen. Maak de mortel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Het opbrengen van de raaplaag
Gaat u een hele wand stukadoren met natte kalkspecie, plak dan met een beetje specie een paar latten van 10 mm dikte verticaal op de muur met een tussenruimte van ongeveer 50 cm, zodat u straks goed kunt afreien (met de rei strijkt u de laag helemaal recht en glad). Kijk met een waterpas of deze latten verticaal hangen en plak ze zover uit elkaar, dat de rei er drie kan overbruggen. Deze manier van werken slaat op een echt heel erg grove muur, het is het zogenaamde aanbrengen van een raaplaag, zie ook de tip van Vivare medewerker Jan Banning.
Op die basislaag kun je met Rotband een gladde pleisterlaag aanbrengen waarnaar de wand geschikt is voor sierpleister of behang. Met Geelband kun je schuurwerk maken.
Aan het werk
Schep wat mortel op het spaarbord. Plaats de plakspaan met de lange kant onder een hoek van 45 graden tegen de muur en smeer de mortel met een opgaande beweging uit. Heeft u een stuk gedaan, beweeg dan de rei er overheen, zigzaggend van beneden naar boven. Voeg waar nodig met de troffel specie toe en rei grote vlakken nogmaals af, maar dan diagonaal.
Hoeken
Hoeken kunt u extra verstevigen. Op een buitenhoek bevestigt u met wat mortel een metalen hoekbeschermer, die u wegwerkt onder het stucwerk. Bij een binnenhoek brengt u de mortel aan tot helemaal in de hoek en maakt die vervolgens strak met het hoekschopje.
Afwerking
Na ongeveer een half uur is de raaplaag stijf genoeg om te worden bijgewerkt. Schuur met de schuurplank het oppervlak dicht en glad. Verwijder de eventuele latten en vul de groeven op met mortel. Schuur dan het pleisterwerk nogmaals. De wand is nu klaar om af te werken met een pleisterlaag, steenstrips of tegels.
Glad en strak
Kleine scheurtjes in het stucwerk repareert u met een elastisch vulmiddel. Grotere scheuren kunt u herstellen door ze wat verder open te werken, goed schoon te maken, te bevochtigen en ze dicht te stoppen met mortel of een vulmiddel. Vaak scheurt een reparatie na verloop van tijd opnieuw, maar dat kan worden voorkomen. Steek aan beide zijden van de scheur zon 15 cm stucwerk weg, maak het gat schoon en vul deze eerst met acrylaatkit. Bevochtig de plek en breng een laag dunne gipspleister aan. Duw direct hierna een stuk stucband of glasvlies met de plakspaan in de pleisterlaag. Eindig met een tweede laag gipspleister, dik genoeg om de muur weer helemaal recht te maken.
Bron: Vivare