Rollers of kwasten? Er zijn verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Wij hebben de eigenschappen eens voor u op een rijtje gezet.
Schuurmiddelen
Voordat u gaat schilderen dient u de ondergrond goed te schuren. Er zijn verschillende soorten schuurpapier verkrijgbaar.
- Fijn schuurpapier: gebruikt u voor het schuren tussen twee lagen dit is noodzakelijk wanneer eerdere verflagen aanbrengt. Let er op dat u altijd in de lengte van het hout moet schuren. Het hout kan anders beschadigd worden en deze beschadigingen kunnen dan zichtbaar blijven.
- Grof schuurpapier: gebruikt men voor het wegnemen van veel houtvezels, bij een sterke verruwing en voor het afronden van scherpe hoeken. Hoe hoger het nummer op het schuurpapier is, des te fijner is de korrel.
Kwasten
De kwaliteit van de kwast is van grote invloed op de kwaliteit en de snelheid van het schilderwerk. Er zijn diverse soorten kwasten;
- Ronde kwasten: worden gebruikt om glans-, satijnglans-, of matte lak aan te brengen en zijn het meest geschikt voor smalle oppervlakken.
- Platte kwasten: worden meestal gebruikt bij wat dunnere en makkelijk te verwerken verven. Een platte kwast gebruikt men meestal voor grote oppervlakken.
- Ovale kwasten: voor de grotere oppervlakken.
- Blokvormige kwasten: deze kunnen gebruikt worden om binnenmuren of plafonds te latexen.
De kwaliteit van het haar en de afmeting bepalen voor het merendeel de prijs. Er zijn verschillende soorten kwastharen;
- Varkenshaar: is hol, en heeft aan het uiteinde een split waardoor de verf goed wordt opgenomen. Deze kwast is geschikt voor terpentine verdunbare alkydverven. De kwast droogt snel in en gaat snel vol met verf gaat zitten hierdoor moet hij regelmatig worden schoongemaakt.
- Kunststofharen: deze zijn massief en soms voorzien van een kunstmatige split. Deze kwast neemt onvoldoende verf op en is ongeschikt voor alkydverven. Waterverdunbare acrylverven zijn er wel mee te verwerken, maar niet optimaal. De nieuwste ontwikkeling is een holle kunststofvezel met een kunstmatige split.
- Een mengsel van beide haarsoorten; dit levert een goede kwast op voor het verwerken van waterverdunbare acrylverven. Traditionele terpentine verdunbare verven zijn er ook mee te verwerken, maar hier levert een varkensharen kwast nog steeds het beste resultaat. Doop een nieuwe kwast van te voren niet in het water! Het haar gaat dan uitstaan en de borstel is voorgoed bedorven.
Verfrollers
Naast het aanbrengen van muurverven is een roller ook geschikt voor het aanbrengen van hoog- en zijdeglansverven. Met een roller kan streeploos en gemakkelijk verf aangebracht worden. Er zijn diverse soorten rollers;
- Schuimplastic roller: deze is geschikt om bijvoorbeeld een muurverf uit te rollen. Daar je deze roller moeilijk kan schoonmaken is deze niet geschikt voor herhaald gebruik.
- Vachtroller: zijn uitstekend geschikt om muurverven direct op de wand of plafond aan te brengen. Ook te gebruiken bij structuurverven en sierpleister.
- Structuurroller: deze zijn niet gemaakt om de structuurverf aan te brengen, na het aanbrengen van deze verf met een blokkwast de verf te voorzien van een bepaalde structuur.
- Velours/mohair lakroller: deze is uitermate geschikt voor het verwerken van vloerlakken, hoogglans en zijdeglansverven en bestand tegen licht agressieve verdunningsmiddelen als thinner, benzine e.d.
- Lakroller: deze is gemaakt van een zeer fijncellige schuimstructuur. Hoe fijner van structuur, hoe beter de verf zal uitvloeien en uitstekend geschikt om de meest voorkomende hoog- en zijdeglansverven streeploos te verwerken.
- Acrylrollers: zijn uitstekend geschikt voor de verwerking van verf op acrylbasis door de dichtere pool en verticale inplant.
Bewaren
Heb je een kwast of roller gebruikt en wil je deze voor langere tijd opbergen, dan dien je deze na gebruik schoon te spoelen met terpentine of kwastenreiniger. Vervolgens insmeren met zachte groene zeep en daarna in een krant rollen. Bij hernieuwd gebruik uiteraard eerst de zachte zeep goed met lauw water uitspoelen. Heeft men waterverdunbare verven gebruikt, dan kan men het beste de kwast direct na gebruik goed uitspoelen in lauw water, goed laten drogen en opbergen.
Ben je van plan ben om de volgende dag de kwast of roller weer te gaan gebruiken, doe er dan plasticfolie omheen dan droogt hij niet uit en hoef je hem ook niet eerst uit te spoelen. Dit werkt vooral goed bij verf op waterbasis. Verf op oliebasis droogt echter sneller uit. U kunt dan een vochtige doek om het folie wikkelen.