Werken op hoogte gaat altijd gepaard met risico’s. Dit geldt met name voor de bouw, schilders, glazenwassers en mensen die werken in onderhoud. Veel van deze vakmensen zijn kleine zelfstandigen, Zij lopen een risico op inkomensderving als er een ongeluk gebeurt. Wat kan er gedaan worden om de veiligheid te vergroten?
Klussers lopen meeste risico
Niet alleen vaklieden lopen risico. Ook huiseigenaren die zelf onderhoud doen lopen eigenlijk nog meer risico. Dikwijls worden de risico’s onvoldoende ingeschat en zijn veiligheidsvoorzieningen minder voorhanden. De goot wordt schoongemaakt met een trap waarbij een steiger veel minder risico kent. Dakpannen worden vervangen zonder echt stil te staan op het valrisico. Veel ongelukken gebeuren met name bij niet professionele klussers. De gevolgen zijn dikwijls ingrijpend bij een val van enkele meters.
Werkdruk leidt tot meer ongevallen
Professionals zijn zich in het algemeen goed bewust van de gevaren, maar toch gebeuren er nog te veel valincidenten waarvan enkele tientallen met een dodelijke afloop. Dit ondanks de verplichte risico analyse en het verplicht stellen van de nodige veiligheidsvoorzieningen. Door werkdruk worden veiligheidsmaatregelen dikwijls minder serieus genomen en wordt de voorbereiding minder wat ten koste gaat van de veiligheid. Het zijn juist deze situaties die een potentieel gevaar vormen. In vele gevallen gaat het goed, maar het hoeft maar één keer fout te lopen.
Veiligheidsadvies van specialisten
Er zijn diverse specialisten die uitstekend kunnen adviseren om werken op hoogte veilig te maken. Een specialist in dakveiligheid kent de permanente en tijdelijke veiligheidsvoorzieningen voor elke beroepsgroep en situatie. Het juiste gebruik van trappen, hoogwerkers en steigers. Nog steeds worden er werkzaamheden gedaan op een trap op enkele meters hoogte. Er zijn tal van persoonlijke beschermingsmiddelen die toegepast kunnen worden om de risico’s te minimaliseren als de middelen op een juiste manier gebruikt worden. Periodieke instructies zijn onderdeel van een preventiebeleid.
Het is mogelijk om het aantal ernstige bedrijfsongevallen te reduceren naar nul. Veelal is het een mentaliteitskwestie en bewustmaking. Dit geldt niet alleen voor de verantwoordelijken, maar zeker ook voor de uitvoerders zelf.