Corona houdt Nederland nog steeds in z’n greep en daarom zijn we opnieuw veel aan huis gekluisterd. Dat heeft ook zo z’n positieve kanten, want het geeft tijd en ruimte om ons thuis met onze favoriete hobby’s bezig te houden.
Je vindt het waarschijnlijk ontzettend jammer dat je al een tijd niet naar je favoriete café kunt om te biljarten, als je een fanatieke beoefenaar van deze mooie sport bent. Gelukkig betekent de nieuwe lockdown niet dat je je keu voorlopig in het rek moet laten staan. Deze periode biedt je namelijk de gelegenheid bij uitstek om thuis een biljartkamer in te richten. Behoor jij tot de categorie biljarters die thuis al zo’n kamer heeft? Dan staat er misschien nog wel een andere klus op je verlanglijstje, zoals het bouwen van je eigen biljarttafel.
Door zelf een biljarttafel te bouwen, kun je dit object precies maken zoals jij het wenst. Heb jij al wat vrije tijd gepland om je handen uit de mouwen te steken? Lees dan vooral nog even verder, want in dit artikel geven we je tips voor de benodigde materialen zoals het biljartlaken. Ook het onderhoud van de biljarttafel komt aan bod.
Wat heb je nodig om zelf een biljarttafel te bouwen?
- Eikenhout voor de poten en de banden;
- Rubberen stootranden;
- Leiplaat;
- Biljartlaken;
- Diamonds / markeringen;
- Stelpoten;
- Biljartverwarming;
- Afdekzeil.
Bepaal de formaten van je biljarttafel
Als je zelf een biljarttafel bouwt, betekent dit dat je thuis een kamer transformeert tot de ultieme oefenruimte waar je je biljartvrienden kunt uitnodigen om op veilige afstand de nodige partijen te komen spelen. Omdat een biljarttafel behoorlijke afmetingen heeft, raden we het je aan om voor je aan de slag gaat een geschikte plek te bepalen. Er bestaan biljarttafels in verschillende formaten. Volgens de officiële richtlijnen is een biljarttafel een rechthoekige tafel waarvan de lengte twee keer zo lang is als de breedte. Bij een match-biljart - ofwel wedstrijdbiljart - wordt een tafel gebruikt van 2,84 m x 1,42 m. Heb je de formaten voor jouw ideale biljarttafel bepaald? Op het internet vind je op interessante biljart-websites allerlei gebruiksvriendelijke bouwtekeningen die perfect van pas komen bij het bouwen.
Onderdelen aanschaffen
Heb je alle onderdelen in huis en heb je een praktische bouwtekening gedownload? Dan kun je beginnen met bouwen. Als je genoeg ervaring hebt met het bewerken van hout zijn onderdelen zoals de tafelpoten van de biljarttafel prima zelf te maken. Kijkt jouw timmermansoog nog niet zo ver? Dan bieden bestaande poten van een oude biljarttafel je een uitstekend alternatief. Onderdelen zoals de biljartverwarming en de rubberen stootbanden moet je überhaupt bestellen. Hetzelfde geldt voor het biljartlaken dat een sfeerbepalend en belangrijk onderdeel van de tafel is. Biljartlakens zijn er in uiteenlopende kleuren. Dat je zelf de kleur kunt bepalen, is natuurlijk een groot voordeel van het zelf bouwen van je biljart. Als je alle aanwijzingen op de bouwtekening hebt opgevolgd en je tafel staat, hoef je alleen nog voor een afdekzeil te zorgen. Zo bescherm je jouw prachtige, zelfgebouwde biljarttafel optimaal tegen vocht en vuil. Ook door de tafel dagelijks te borstelen, wekelijks met een viltschuiver te schuiven en te stofzuigen, en regelmatig de biljartkeuen en tafeltoebehoren te controleren, kun je er vele jaren met plezier op spelen.