De kans is groot dat je met deze vraag rondloopt. Het aanbod laadpalen blijft maar groeien en er komen ook steeds nieuwe functies bij. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de beste laadpaal uit te kiezen.
Als je in het bezit bent van een elektrische auto of als je er binnenkort een krijgt, dan zijn er voldoende voordelen van een eigen laadpaal. Zo heb je altijd een plek om de auto op te laden en profiteer je ook nog eens van voordeligere tarieven. Maar hoe kies je de beste laadpaal voor thuis?
De beste plek voor jouw laadpaal
Wanneer je overweegt een eigen laadpaal aan te schaffen, kom je voor veel verschillende keuzes te staan. De eerste keuze gaat vaak over de locatie van de laadpaal. Hierbij is het belangrijk dat de elektrische auto op eigen grond geparkeerd kan worden. Dit komt doordat het in de meeste gemeenten verboden is om laadkabels over het voetpad te laten lopen. Daarnaast is het ook goed om te bedenken waar de elektrische auto geparkeerd wordt. Ga je de auto dicht bij de muur parkeren, dan is de keuze voor een wandlader verstandig. Doorgaans beschikken deze over een vaste laadkabel die direct in de auto kan worden gestopt. Hierdoor hoeft de kabel niet na elke laadsessie opgeborgen te worden. Ga je de auto een stuk verder van de muur zetten, dat kan het zijn dat een laadpaal een betere optie is.
Plug & Charge of toch een slimme laadpaal?
Vervolgens moet je gaan kiezen tussen een offline (Plug & Charge) laadpaal en een slimme laadpaal. Offline laadpalen hebben vaak geen extra functies. Bij deze laadpalen begint het opladen direct nadat je de kabel hebt aangesloten. Slimme laadpalen zijn verbonden met het internet en beschikken daarnaast ook nog over extra functies.
Er zijn verschillende extra functies waarover een slimme laadpaal kan beschikken. Voorbeelden zijn het instellen van gebruikersprofielen, het verkrijgen van inzicht in de laadsessies en dynamic load balancing. De laatstgenoemde functie zorgt ervoor dat de laadpaal het verbruik afstemt op de beschikbare capaciteit, waardoor de kans op overbelasting wordt verminderd. Niet alle online slimme laadpalen beschikken over dezelfde functies. Daarom is het belangrijk om duidelijk te hebben welke functies voor jou belangrijk zijn.
Hoe gaat de installatie?
Een laadpaal installeren gaat altijd via een aantal stappen en laat je het beste doen door een professional.Allereerst bereidt de monteur de meterkast voor en wordt er altijd een aparte groep aangemaakt voor de lader. Vervolgens wordt de kabel voor de laadpaal naar buiten gebracht via de muur of kruipruimte. De kabel wordt netjes weggewerkt onder de grond en afhankelijk van jouw situatie zullen er gaten worden geboord of een gat worden gegraven. Dit is nodig om de lader goed te kunnen fixeren. Als laatste wordt de paal getest en geactiveerd. Na de installatie wordt uw oprit weer achtergelaten zoals die voor de installatie is aangetroffen
De perfecte oplossing voor jou!
Wat de beste laadpaal voor thuis is, hangtaf van jouw eigen voorkeuren. Er is namelijk niet één laadpaal die objectief gezien de beste is. Om de beste keuze te kunnen maken voor jouw situatie, is het erg belangrijk dat je duidelijk weet wat jouw behoeftes zijn.