3100
Wanneer is een energielabel verplicht voor zakelijk gebruik?
Gepubliceerd: 12-09-2019

Vanaf 2023 is energielabel C verplicht voor kantoren van boven de 100 vierkante meter. Daarnaast is het ook nog verplicht om een energielabel te hebben bij het verkopen, (opnieuw) verhuren of opleveren van een bedrijfspand. Maar welke regels zijn hier verder op van toepassing en hoe zit dit met een kantoor aan huis?

 

Kantoor aan huis

lookbook2025.png

Een kantoor aan huis is vaak niet verplicht om een energielabel C voor 2023 te hebben maar hier zijn wel wat regeltjes voor.

Wanneer het kantoor aan de volgende punten voldoet is energielabel C wel verplicht in 2023:

- Het kantoor is groter dan 100 vierkante meter
- Het kantoor beslaat meer dan 50% van de oppervlakte van het pand

Dit neemt niet weg dat een energielabel voor je huis alsnog verplicht kan zijn. Bij verkoop, verhuur of oplevering is een energielabel voor je woning verplicht.

Moet jouw kantoor energielabel C hebben? Lees hier meer over de mogelijkheden:

Energielabel voor utiliteitsbouw

Een energielabel is bij verhuur, verkoop of oplevering verplicht voor bijna alle utiliteitsbouw. Denk hierbij aan:

● Winkels
● Kantoren
● Horeca
● Sportcomplexen
● Schoolgebouwen
● Ziekenhuizen
● Fabrieken
● Alle bouwwerken zonder woonbestemming

Gebouwen met enkel een opslagfunctie zijn niet verplicht een energielabel te hebben bij verhuur, verkoop of oplevering. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert streng op de aanwezigheid van het energielabel en heeft al meerdere boetes uitgeschreven. Het is dus van belang dat je dit goed regelt!

Maak gebruik van deze korte quiz om direct te achterhalen of jij verplicht een energielabel moet aanvragen.

Bepaling van een energielabel

Maar hoe gaat de bepaling van een energielabel en wat heb ik daarvoor nodig? Het energielabel wordt bepaald op basis van door de overheid gemaakte normen, de zogenaamde BRL 9500-03 normen. Het is belangrijk dat er een onafhankelijke adviseur bij je langskomt om het pand te controleren. De adviseur weet precies met welke regels hij rekening moet houden en kan daarnaast goed adviseren welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.

Wanneer de adviseur de woning heeft geïnspecteerd voert hij alles in bij zijn rekensoftware en kan hij een energielabel genereren. Dit energielabel voldoet dan aan alle reglementen en wordt ingediend worden bij de overheid voor registratie in de landelijke database.

Je weet dus ook direct waar je maatregelen kunt nemen om energie te besparen!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide