In Nederland komt regen vaak met bakken uit de hemel. De irritatie loopt alweer hoog op als water via het lekkende kozijn aan de verkeerde kant van de ramen eindigt. Na een aantal hevige regenbuien wordt de plas water in het kozijn groter. Als de rekening komt van de schade aan de kozijnen, dan ga je jezelf wel even afvragen waarom je toch niet even een extra randje kit had geplaatst. Zo zijn er tientallen voorbeelden van klusjes in huis die erger worden des te langer ze verwaarloosd blijven.
Kapotte plintjes, aflatende stukjes behang of loszittende scharnieren zijn allerlei voorbeelden van mankementen die makkelijk op te lossen zijn. Het is daarom zonde om onnodig geld te betalen als de problemen erger worden. In deze blog geven we je een aantal tips om een dikke rekening te voorkomen.
Hoe jij je vloer het beste kan beschermen
Laminaat is een vloer die goed onderhouden moet worden. Als je een laminaten vloer hebt, dan ben je waarschijnlijk al op en neer geweest naar de dichtstbijzijnde Praxis om antikrasstickers te halen. Deze plak je onder de meubelpoten en zo zorg ervoor dat er geen beschadiging optreedt wanneer je deze verschuift. Hierdoor vermijd je de meest voorkomende krassen op het laminaat. Ook kan het geen kwaad om regelmatig stof te zuigen. Kleine deeltjes zand van je schoenen schuren tegen het laminaat en dat is slecht voor je vloer. Verder is er ook onderhoud nodig op plaatsen waar je geen direct invloed op hebt. Veel huizen hebben namelijk een kruipruimte onder de vloer. Via de kruipruimte kan er vocht door de vloer omhoog kruipen. Dit slaat aan op de vloer en zorgt dat er houtrot ontstaat. Om langdurig onderhoud te voorkomen is het handig om te kijken naar kruipkelder isolatie, met name isolatiechips. Deze chips zorgen voor een warmteverschil in de kruipkelder en dit zorgt ervoor dat vocht naar beneden trekt. Vocht zoekt namelijk altijd het koudste punt op. Als opkruipend vocht niet wordt aangepakt, dan moet uiteindelijk de vloer vervangen worden. Benieuwd of de schade aan jouw vloer onder verzekering valt? Lees dan ook: Hoe is de schade op je laminaatvloer verzekerd?
Heb jij je dak wel eens gecontroleerd?
Je bent natuurlijk blij dat je een dak boven je hoofd hebt, maar dat betekent nog niet dat je droog zit. Na een storm met hevige windvlagen heb je vast al wel eens een paar omgevallen bomen en takken gezien. Een storm die een boom van 1000 kilo omver krijgt, kan ook zeker schade aan jouw dak veroorzaken. Verschoven dakpannen of beschadigde dakbedekking zijn problemen die je niet moet negeren, omdat deze lekkage veroorzaken. Een kleine lek kan veel gevolgen hebben, vooral als het zich mengt met het isolatiemateriaal. Als isolatiemateriaal nat wordt, verliest het zijn isolatiewaarde. Het wordt dan niet alleen nat, maar ook koud in huis! Voorkom daklekkage en leer jezelf aan om elke keer een blik te werpen op de dakpannen na een storm. Liggen de dakpannen scheef of dreigen ze te vallen? Pak dit snel op en bespaar jezelf een hoop ergernis.
Waarom een kwast je een hoop geld bespaart
Een mooi likje verf geeft een huis een verzorgde indruk. Dat likje verf heeft ook andere voordelen rond het huis. Vooral de buitenkant van de kozijnen moet voorzien zijn van een dikke verflaag. Deze laag beschermt de kozijnen tegen de vele regen en kou waar wij mee te maken krijgen in Nederland. Als dit begint te slijten, dan tast dit de kozijnen aan. Er komen scheurtjes in de kitranden en nattigheid slaat aan op het hout. Als je er op dat moment niks aan doet, dan worden de problemen erger. Bij veel houtrot moet je de kozijnen compleet vervangen. Een blikje verf is veel goedkoper dan een nieuw kozijn, dus pak een kwast en ga te werk! Lees ook over: 8 Tips bij het verven van je interieur.