Met de juiste woonverzekeringen voorkom je dat je voor grote, onvoorziene kosten staat na bijvoorbeeld een brand, inbraak of heftige storm. Zo dekt een opstalverzekering schade aan je huisen zijn met een inboedelverzekering je “losse” bezittingen verzekerd.
Maar let goed op: ben je wel verzekerd waarvoor je dénkt dat je verzekerd bent? In dit artikel vind je 5 aandachtspunten voor je woonverzekering!
1. Contant geld
Stel: bij een inbraak zijn niet alleen je mooie spullen, maar ook een hele lading contant geld gestolen. Contant geld valt onder de dekking van een inboedelverzekering, maar het is slechts verzekerd tot een beperkt gedrag! Het verschilt per verzekering hoeveel dit is: vaak tot een maximum van €1.250, soms maar tot €250. Breng contant geld daarom liever naar de bank. Ook bij een brand kan het lastig zijn om aan te tonen dat je veel contant geld in huis had.
2. Opstalverzekering via VVE?
Wanneer je in een appartementencomplex woont, regelt de Vereniging van Eigenaren (VVE) vaak de opstalverzekering. Maar let op: deze dekt alleen schade aan de kale woning! Normaliter is bij een opstalverzekering alles vergoed wat “vast” zit aan je huis, maar nu geldt dit dus niet voor je nieuwe keuken of gelijmde houten vloer. Je kunt je hier apart voor verzekeren via je inboedelverzekering.
3. Check je zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een flinke investering, dus het is erg prettig dat deze onder de dekking van je opstalverzekering vallen. Maar let op: bij veel verzekeraars wordt schade door bijvoorbeeld een storm alléén gedekt indien de zonnepanelen juist bevestigd zijn! Zo vereisen een aantal verzekeraars dat de panelen “aard- en nagelvast” zitten, anders vallen ze onder de inboedelverzekering (en dan is het de vraag of die de schade aan je zonnepanelen wél dekt).
4. Verzekering voor klunsgedrag
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de gemiddelde opstal- of inboedelverzekering alleen schade dekt die door anderen of door omstandigheden is veroorzaakt. Als je ook verzekerd wilt zijn wanneer jij of één van je gezinsleden een vaas omstoot of per ongeluk een voetbal door het raam schiet, heb je een “allrisk” verzekering nodig.
5. De dubbele voordelen van inbraakpreventie
Wist je dat veel verzekeraars korting geven wanneer je de juiste maatregelen hebt genomen tegen een inbraak? Indien je huis voldoet aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm voor elektrische beveiliging, kun je tot wel 20% korting krijgen op de premie voor je inboedelverzekering.
Succes met het vinden van de juiste woonverzekering bij jouw situatie. Neem eens een kijkje op Allsecur.nl, daar kun je eenvoudig online je premie berekenen!