2015 was nu al een bijzonder jaar voor de banken. De bazooka van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgt vandaag de dag immers voor de laagste hypotheekrente sinds dertig jaar. De bodem leek daarbij al een aantal keer in zicht, maar blijkt nu pas te zijn bereikt. En dan nog: de afgelopen zomer verhoogden verschillende hypotheekgevers misschien wel eindelijk hun tarieven, maar deze stijging van 0,1% was ook weer niet meteen spectaculair te noemen.
Niet wanneer, maar hoelang
Toch is het volgens experts ondertussen niet zozeer de vraag meer of de rente ooit nog weer zal stijgen, dan wel hoelang de huidige situatie nog zal blijven duren. ABN AMRO formuleerde onlangs alvast zijn antwoord. Volgens hun prognose blijft de rente laag tot in 2017. Hoe laag laag is kun je nalezen op sites zoals Hypotheekrente.com, waar de huidige tarieven van de bekendste spelers staan opgesomd.
Renteverwachting
Toch blijven voorspellingen lastig en eigenlijk onmogelijk. Een groot aantal kenners zal immers al dan niet schoorvoetend (moeten) toegeven dat rentevoeten niet te voorspellen zijn, net zo min als andere economische evoluties. Grootbanken zoals ING of SNS onthouden zich dan ook veelzeggend van elk commentaar. Te veel factoren spelen een rol. Een daarvan heeft wel de sleutel in handen, de ECB. Enkel wanneer zij het officiële rentetarief verhoogt, zal ook de hypotheekintrest stijgen. Wanneer en hoezeer dat gebeurt, is momenteel eigenlijk niet te zeggen.
Welke factoren spelen een rol?
De lage rentes hangen dan ook wezenlijk samen met het complexe bolwerk dat de aanhoudende economische crisis in de EU is. Ook de vertraging van de Chinese markt (en de angst en onrust die hierover heerst), houdt de inflatie laag. Bovendien stijgt de concurrentie in een winstgevende markt, ook onder kredietverstrekkers. Dit scherpt de tarieven nog aan, met name in Nederland, waar de strenge normen kredietverleners extra aantrekken. Tegelijk zorgt de verwachting van inflatie en de aanzwengelende EU-economie toch ook voor stijgende rentes op kapitaal. Zij laten de marktrentes stijgen. En wanneer marktrentes stijgen, stijgen ook de hypotheekrentes.
Meer weten over jouw hypotheekrente? Surf naar Postkrediet.