De variabele hypotheekrente is momenteel historisch laag, en bij sommige geldverstrekkers al te krijgen vanaf 2,06%. Ook de rentevaste hypotheekrentetarieven blijven maar dalen. De vaste hypotheekrente voor 5 jaar, die in 2005 het laatst onder de 3% lag, ligt momenteel onder de 2,5%, ook de vaste hypotheekrente voor 10 jaar was nog nooit zo laag als nu en de populariteit van de vaste hypotheekrente voor 20 jaar is sinds 2012 verdubbeld.
Bovendien, met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je daarbovenop nog een korting pakken die kan oplopen tot 0,6%. De rentelast voor een koophuis is hiermee weer zo laag als in 1999.
Waarom deze daling?
Een belangrijke reden hiervoor is dat Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), een aantal drastische maatregelen genomen heeft. Onder andere is het belangrijkste rentetarief, de refirente die de centrale banken aan de ECB moeten afdragen om zich te herfinancieren, eindelijk verlaagd.
Maar hypotheekrentes kunnen nóg lager, zo blijkt uit een onderzoek van de Geldgids. In dit onderzoek wordt geconcludeerd dat banken nog steeds fors verdienen aan de hypotheken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat de concurrentie voor de banken door de crisis alleen maar is afgenomen, en doet daarom 9 aanbevelingen om het makkelijker te maken voor andere (buitenlandse) banken om op de Nederlandse markt te komen. Op deze manier kunnen Nederlanders op scherpere hypotheekrentes rekenen. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, roept de politiek op om met de aanbevelingen van de ACM aan de slag te gaan, en stelt consumenten in de gelegenheid via een poll op de website hun mening te geven.
De gevolgen van de hypotheekrentedaling
Deze continue daling van hypotheekrentes betekent natuurlijk goed nieuws voor mensen die een (nieuwe) woning willen kopen of reeds een woning bezitten. Woningbezitters kunnen een bestaande hypotheek oversluiten naar een goedkopere variant (mits de oversluitkosten opwegen tegen de lagere maandlasten), en mensen die een hypotheek afsluiten bij het kopen van een nieuwe woning profiteren meteen van de lagere maandlasten. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor de (in zwaar water verkerende) woningmarkt. Eerder werden al maatregelen genomen om de woningmarkt aan te trekken; sinds eind 2013 biedt de overheid meer hypothecaire leenruimte, en sinds 1 januari 2014 is het mogelijk een restschuld mee te nemen naar een volgende woning.
De rentedaling is overigens, wanneer de politiek niet ingaat op de oproep van de Consumentenbond, waarschijnlijk niet blijvend, zo liet het Centraal Planbureau ons op Prinsjesdag 2013 weten. Als je erover denkt een woning te kopen, te verhuizen of een hypotheek over te sluiten, is het daarom het slimst om niet al te lang te wachten en te onderzoeken welke hypotheek en bijhorende lage rente het best bij je past.
Gunstig, gunstig (hypotheekrente tegenover inkomen):
Gunstig, gunstig 2 (hypotheekrente tegenover woningprijs):
20 jaar vast is verdubbeld in populariteit: