Samenzijn en samenwonen waren nog nooit zo actueel. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten vooral thuisblijven. Sommige partners zijn nog nooit zoveel samen geweest.
Samenwonen was nog nooit zo intens als in deze periode van crisis. Nu we met z’n allen al weken thuiszitten worden relaties op de proef gesteld. Zijn we bestand tegen heel veel samenzijn? Vinden we dit fijn of vliegen we tegen de muren op en voelen we ons niet alleen opgesloten in ons huis, maar ook in onze relatie?
Een gezonde relatie gaat natuurlijk jaren mee. Whateverhappens. Het vraagt van beide partners momenteel aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Elkaar de ruimte geven en voor elkaar klaar staan als het ook even wat minder gaat, zijn belangrijke aspecten. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed en sommige stellen leven er zelfs van op.
We spreken hier over stellen die samenwonen en getrouwd zijn. Maar ook over partners die samenwonen met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap als bezegeling van de liefde.
Contract geen overbodige luxe nu er veel van onze relaties wordt gevraagd
Die liefde staat voorop, toch is het vaak noodzakelijk een contract af te sluiten om de juridische en financiële basis goed georganiseerd te hebben. Juist nu is dat belangrijk omdat er momenteel veel van onszelf en onze relaties gevraagd wordt.
Bovendien moet je wel een contract hebben als er sprake is van een koophuis. Minstens een samenlevingscontract, de meest laagdrempelige contractvorm. Voor een paar honderd euro heb je dit samen met een notaris geregeld.
Zonder rechter kun je uit elkaar
Voor een geregistreerd partnerschap moet je bij de gemeente een handtekening zetten en moet je naar de notaris om de voorwaarden vast te leggen. Eigenlijk verschilt dit niet veel van alle voorwaarden die automatisch aan trouwen vastzitten, behalve dat je niet naar een rechter moet als je uit elkaar wilt.
Dat moet dan weer wel als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Je hebt namelijk met een geregistreerd partnerschap samen het automatisch het ouderlijk gezag. Er moeten ook een alimentatieregeling en ouderschapsplan worden opgesteld als je los van elkaar verder wil gaan.
De kosten geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente en notaris. Je moet naar beide toe om dit te organiseren. Bij de eerste doe je aangifte van het geregistreerd partnerschap, bij de notaris leg je alle voorwaarden vast. Vaak moet je daarvoor twee keer naar het notariskantoor. Iedere gemeente en iedere notaris hanteert andere tarieven. Denk in ieder geval in orde van grootte van in totaal minimaal vijftienhonderd euro.