Wanneer je een huis wilt kopen of een verbouwing wilt realiseren, zal je er eerst voor moeten zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is. De afgelopen jaren is er beslist veel veranderd in de financiële wereld. Uiteraard blijven sommige principes altijd geldig. Als je geld kunt sparen voor een grote uitgave, zoals een verbouwing, is dat verstandiger dan om geld te lenen. Ook met de relatief lage rente op leningen is een plicht tot aflossing immers aanwezig. Geen plezierig idee, omdat je niet in de toekomst kan kijken. De huidige tijd kenmerkt zich immers ook door grote onzekerheid voor iedereen.
Sparen is inleveren?
Door de omstandigheden op de financiële markt hebben de Nederlandse banken momenteel geen behoefte aan jouw spaargeld. Het kost ze vaak meer dan het opbrengt. Op een vrij opneembare spaarrekening krijg je daarom ook vrijwel geen spaarrente meer of hoogstens 0,01%. Zelfs als je geen belasting hoeft te betalen over je spaartegoed (onder de belastingvrije voet) zorgt de inflatie ervoor dat de koopkracht van je spaargeld ieder jaar weer afneemt. Bovendien wordt een negatieve rente op spaargeld beslist niet meer uitgesloten. Zijn er andere opties?
Cryptomunten als alternatief voor sparen
Het zal niemand zijn ontgaan dat cryptomunten weer volop in het nieuws zijn. De bitcoin heeft diverse koersrecords gebroken en de Ethereum koers is in 2021 met 170% in waarde gestegen. Ook de Ripple koers is in 2021 vrijwel alleen maar gestegen. Is het dan verstandig om je geld in deze cryptomunten te beleggen? Dat is een moeilijke vraag. Bij een hoog rendement hoort ook altijd een hoog risico. De cryptomunten hebben de wind mee momenteel. Deze munten worden steeds vaker beschouwd als een normaal betaalmiddel. Je kunt er tegenwoordig een auto mee kopen, maar ook kleinere zaken. Zo kun je via PayPal ook in bitcoins betalen als je online gaat shoppen.
Verdwijnen zullen deze munten dan ook niet zomaar. Ook geldt voor cryptomunten dat ze niet bijgedrukt kunnen worden als dat de overheid goed uitkomt, wat momenteel wel gebeurt bij de euro en de dollar. Wat schaars is, wordt kostbaar. Daar staat tegenover dat cryptomunten nog steeds een experiment zijn. Er is geen overheid die deze munten kan beheersen.
Dat is aan de ene kant positief vanwege de inflatie. Aan de andere kant worden deze munten niet gedekt door een economie van een land. Vertrouwen is alles waarop de waarde is gebaseerd. In het recente verleden heeft de Bitcoin ook een periode gekend met een waardedaling van 80%. De ene ‘expert’ beweert dat de cryptomunten fors zullen blijven stijgen, de andere dat ze zullen verdwijnen of veel minder waard gaan worden. Aan jou de keuze.