2635
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?
Gepubliceerd: 27-05-2020 Laatste update: 20-07-2023

Een verzekering is van grote waarde op de momenten dat je deze financiële ondersteuning goed kunt gebruiken. Dit is zeker het geval bij verzekeringen die gerelateerd zijn aan je huis of je bezittingen zoals een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering. In sommige gevallen is het immers niet helemaal duidelijk welke verzekering eventuele schade dekt.

Het verschil tussen opstal en inboedel

Het verschil tussen opstal en inboedel (en hiermee de bijbehorende verzekeringen) is eenvoudig uit te leggen. Een opstalverzekering dekt het huis zelf en alles wat aan het huis vastgenageld zit. Het is dus een verzekering waarmee je gedekt bent voor schade aan het dak en de muur. Bij dit laatste kun je denken aan bijgebouwen zoals de schuur of de veranda. Er wordt wel eens gezegd dat dit de “stenen verzekering” is.  

De term inboedel heeft betrekking op alle spullen die in je huis staan zoals je meubels, je tv’s of laptops. Met een inboedelverzekering dek je de schade als gevolg van brand, water of diefstal. De losse spullen die buiten je huis staan, zoals je tuinset of je BBQ, vallen hier niet onder. Hiervoor het je een buitenhuisdekking nodig.   

lookbook2025.png

Opstalverzekering of inboedelverzekering nodig?

Uit het bovenstaande kun je dus opmaken dat het verstandig is om als huizenbezitter zowel een opstal als een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is zelfs bij vrijwel alle hypotheekverstrekkers verplicht. Als je een huurhuis of appartement gaat betrekken volstaat de in veel gevallen inboedelverzekering. Theoretisch zal de huiseigenaar (de verhuurder of de VvE, Vereniging van Eigenaren) een opstalverzekering moeten afsluiten om gedekt te zijn voor de schade aan de woning zelf.

In dit laatste geval is het goed om je tóch te informeren over deze verzekering. Hoewel het makkelijk is dat het gebouw voor je verzekerd is, speelt een andere factor een rol. Op het moment dat je een luxe keuken of badkamer hebt geplaatst, loop je de kans dat de gezamenlijke verzekering niet toereikend is om de eventuele schade te dekken. Er is dan sprake van onderverzekering. Deze vervelende verrassingen moet je altijd zien te voorkomen.    

Wanneer dekt een opstalverzekering en wanneer moet de inboedelverzekering worden aangesproken?

Er zijn een aantal situaties te bedenken die in “het grijze” gebied vallen. Wanneer dekt een opstalverzekering en wanneer moet de inboedelverzekering worden aangesproken als er bijvoorbeeld schade is ontstaan aan de vloer? In dit geval treden de richtlijnen van het Verbond voor Verzekeraars in werking. Met betrekking tot de vloer wordt er gekeken naar de theoretische mogelijkheden. Als de vloer eruit kan worden gehaald omdat het niet vastgelijmd is (zoals bij een kliklaminaat), valt deze onder de inboedelverzekering. Door het vastlijmen van de vloer wordt het een vast onderdeel van je huis. Een vergelijkbaar voorbeeld is de koelkast. Heb je een inbouwkoelkast? Dan valt deze onder je opstalverzekering. Een losse koelkast valt onder je inboedel.

Verzekeringen vergelijken
Met de keuze om een opstalverzekering en/of een inboedelverzekering af te sluiten ben je er nog lang niet. Een snelle blik op internet leert dat er zeer veel verzekeringsmaatschappijen zijn die je dit soort polissen aanbieden. Een opstal en inboedelverzekering vergelijken is dan ook zeker erg verstandig Je zorgt hiermee dat de verzekering van grote waarde voor je is op de momenten dat je deze financiële ondersteuning goed kunt gebruiken.

Lees ook: Opstalverzekering versus aansprakelijkheidsverzekering

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide