Voor velen van ons is de studententijd een periode in ons leven waarin we gevormd worden en eindelijk echt opgroeien. We leren om voor onszelf te zorgen, gaan zelfstandig wonen en zijn niet meer afhankelijk van onze ouders. Het lukt echter niet iedere student om het hoofd, op eigen kracht, boven water te houden.
Op eigen benen
Na je middelbare schooltijd was dit het enige dat je voor ogen had. Die vervolgopleiding was natuurlijk ook wel belangrijk, maar het was toch echt een bijzaak. Voor het eerst in je leven ging je op jezelf wonen en dat was toch wel een beetje spannend. Je bezorgde ouders zeiden nog: “Je mag ook lekker bij ons blijven wonen hoor lieverd!”, maar het mocht niet baten. Het kon jouw besluit niet meer veranderen. Eindelijk vrij en geen rekening meer hoeven houden met je ouders. In jouw utopische gedachten woonde je er al en was je de meubeltjes aan het uitzoeken.
Anticlimax
Voor veel studenten pakt het hierboven beschreven scenario vaak echter anders uit dan ze van tevoren voor ogen hadden. Al snel hebben ze namelijk door dat het ‘vrij’ en zelfstandig zijn, gepaard gaat met een flink nadeel dat roet in het eten gooit. Bij het hebben van een eigen kamer of huis komen namelijk flink wat kosten kijken die voor sommige studenten niet zelfstandig kunnen worden betaald. Omdat het nieuwe leenstelsel ook geen ruimte meer biedt voor een hogere bijdrage voor uitwonende studenten, kunnen ze hier ook al geen gebruik meer van maken. In veel van dit soort gevallen vragen de studenten hun ouders om bij te schieten omdat ze het anders simpelweg niet redden.
Met steun op eigen benen staan
Geldt dit dan voor alle studenten? Nee, zeker niet. Uiteindelijk komt het allemaal neer op het stellen van prioriteiten. Wat kan je wel bekostigen en waarop moet je bezuinigen? Welk bedrag ben je maandelijks kwijt aan vaste lasten en hoeveel geld komt er maandelijks bij je binnen? Bij de studenten die steun nodig hebben, valt direct op dat het uitgavenpatroon de boosdoener is van hun behoefte aan hulp. Door geen aanpassingen te hebben gedaan aan hun levensstijl, die veelal bestaat uit leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen, komen ze in de financiële problemen. Het is een stukje zelfstandigheid dat zich nog niet voldoende heeft ontwikkeld bij deze groep jongeren.
Generaliseren?
Uiteraard geldt dit niet voor iedere student. Sommige studenten zijn al vroeg volwassen en beseffen maar al te goed dat ze voor zichzelf moeten zorgen en dat verantwoordelijk omgaan met geld hier een essentieel onderdeel van is. Omdat alles moet worden bekostigd en de tijd vaak schaars is, nemen veel van hen een bijbaantje waarbij ze zelf kunnen bepalen wanneer ze hun uren werken. Op die manier komt er iets meer geld in het laadje waar de jongeren van rondkomen.
De verstandige student
Studenten die naast hun opleiding werken, doen er slim aan om het verdiende geld niet direct uit te geven maar om te gaan sparen. Door een ‘potje’ op te bouwen voorkom je dat je in de problemen komt als je ineens een grotere uitgave moet doen aan je huis of kamer.