Nodeloos om te zeggen dat bij een verbouwing heel wat komt kijken, en toch is het zo. Je krijgt vrijwel altijd met een aannemer te maken, maar soms ook met een architect en natuurlijk met de gemeente. Een goede voorbereiding geeft rust. Je stemt jouw voorbereiding af met de aannemer en/of architect. Het is maar net wat je allemaal uit handen geeft.
Bouwplan zelf uitwerken
Het is altijd aan te bevelen om zelf de verbouwing op papier te zetten. Letterlijk uit te tekenen van wat nu precies de bedoeling is. Communiceer hierover duidelijk met de aannemer en/ of architect en geef daarbij ook aan wat je uiteindelijke doel is. Door dat doel helder te hebben kunnen zowel de aannemer als de architect je beter adviseren.
- Als het even kan geef je ook direct de gewenste materialen aan; is duurzaam belangrijk? Is budgetvriendelijk belangrijk?
- Geef daarnaast de gewenste einddatum op, bespreek of dit haalbaar is.
- Uiteraard bespreek je het budget. Maak vooraf zelf al een berekening van de kosten, zo kun je beter afstemmen en ter zake komen met de aannemer/ architect.
Betrouwbare aannemer?
Zul je moeten kiezen voor een onbekende aannemer (omdat je er zelf geen kent), informeer dan eens binnen je eigen kring naar ervaringen van anderen. Zijn er geen relevante aanbevelingen, dan kom je uit op het internet en zelf zoeken. Ga niet direct af op positieve aanbevelingen online, dit is soms een wassen neus vol gemanipuleerde positieve reviews. Wil je echt zekerheid, kies dan voor een aannemer die aangesloten is bij Bouwgarant en dus een bouwgarant keurmerk heeft. Let er ook goed op of de aannemer verzekerd is, vraag om bewijs. Ook kun je zelf een extra verzekering afsluiten m.b.t. de verbouwing; er zal maar iets grondigs mis gaan.
Aanvraag vergunningen
Zijn er vergunningen nodig? Dit is lang niet altijd op voorhand duidelijk. Vraag bij de gemeente eventuele benodigde vergunningen aan. Om te weten of je vergunningen nodig hebt, bezoek je de website: Omgevingsloket.nl - hieruit blijkt voor welke verbouwing een vergunning noodzakelijk is. Houd er rekening mee dat het minimaal 2 maanden duurt voordat je een vergunning kunt verwachten (of langer).
Daarnaast kan het ook zijn dat er constructieberekening gemaakt moet worden (bij ingrijpende verbouwingen). Bespreek dit met de architect/ aannemer.
Praktische voorbereidingen
Bij de aanvraag voor vergunningen doe je er soms (indien aan de orde) ook verstandig aan een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een bouwcontainer. Sommige mensen laten zelfs een 20 ft container plaatsen voor de tijdelijke opslag van hun meubilair/ spullen.
Dergelijke puincontainers nemen ruimte in beslag en zullen soms in de publieke ruimte geplaatst moeten worden. In dat geval heb je een vergunning nodig.
Zorg dus voor voldoende ruimte en opslag voor puin en eventuele meubelen. Huur deze containers tijdig voor de geplande datum. De verhuurbedrijven kunnen eventueel puin ook afvoeren en de gevulde containers dus ophalen.
Een goede verbouwing valt of staat met een nauwkeurige planning. Gelukkig sta je hier niet alleen voor; de aannemer kan ook een hoop uit handen nemen.