Een huis beveiligen gaat verder dan goede sloten en een lampje dat brandt als de zon ondergaat. Voor dit artikel hebben we gesproken met een voormalige inbreker die zijn streken heeft afgezworen.
Een warm welkom of een koude douche voor inbrekers?
Onze ex-inbreker, laten we hem voor het gemak 'Henk' noemen, begint met een verrassend simpele tip: “Planten. Geloof het of niet, maar die stekelige vrienden voor je raam zijn beter dan welk alarm dan ook.” Dat klinkt haast poëtisch, nietwaar? Een doornige struik onder je raam kan een afschrikwekkende barrière vormen. "Denk aan rozenstruiken of berberis. Als je als inbreker moet kiezen tussen een huis met een vrije toegang tot een raam of eentje waar je je door een jungle van doorns moet worstelen, is de keuze snel gemaakt."
Onverwachte obstakels: de afschrikkers die inbrekers niet zien aankomen
De meest verrassende en effectieve maatregelen zijn vaak zo simpel dat ze over het hoofd worden gezien. Heb je al eens nagedacht over het geluid van knisperend grind onder de schoenen? Dat kan al net zo afschrikwekkend zijn als het licht van een bewegingssensor. Een pad van grind rondom het huis is niet alleen esthetisch aangenaam, maar ook een natuurlijk alarm dat geen batterijen nodig heeft.
De onzichtbare ogen: doe alsof je altijd thuis bent
Dit gaat verder dan de slimme lampen en de TV-simulators. Wat dacht men van neppe beveiligingscamera's? Of nog beter, de echte deal die meldingen naar een smartphone stuurt bij de geringste beweging. Een inbreker die ook maar de schim van een camera opmerkt, zal tweemaal nadenken.
De kracht van de buurt
Henk benadrukt de kracht van een goede relatie met de buren. “Een oplettende buur is beter dan de beste waakhond. Maak een Whatsapp-groep aan, houd elkaar op de hoogte van vreemde activiteiten. En nee, dat is niet alleen maar roddelen over de nieuwe auto van nummer 74.” Een buurt die oplet, is een buurt die inbrekers afschrikt.
Goochel met de post
Een overvolle brievenbus is een duidelijk teken dat men op vakantie is. Maar wat als er een afspraak met de buur is om de post regelmatig op te halen? Beter nog, vraag hen om af en toe een auto op de oprit te parkeren. Dit geeft de indruk dat het huis continu bewoond is.
De geur van aanwezigheid
Het klinkt misschien als een detail uit een spionageroman, maar de geur kan een krachtig afschrikmiddel zijn. Denk aan een automatische luchtverfrisser die zo nu en dan de geur van vers gezette koffie of gebakken koekjes verspreidt. Geuren geassocieerd met aanwezigheid kunnen net die extra twijfel zaaien bij een potentiële inbreker.
Geluid als geheime wapen
Henk heeft nog een slimme tip die niet veel mensen kennen: “Laat af en toe eens een radio aanstaan, liefst op een praatstation. Inbrekers houden niet van risico's en het geluid van stemmen suggereert dat er iemand thuis is.”
Creatief met verlichting
Terug naar de basis: verlichting. Maar dan met een twist. “Die tijdschakelaars zijn zo 2005,” grinnikt Henk. “Slimme lampen, die je random aan en uit kunt zetten met je smartphone, zijn de nieuwe trend. En als je toch bezig bent, een TV-simulator die lichteffecten nabootst van een televisie in gebruik, kan geen kwaad.” Technologie staat voor niets, dames en heren.
De kracht van sociale media
In een tijdperk waarin iedereen elk detail van hun leven deelt, kan het verstandig zijn om stiltes in te lassen. Men hoeft niet te verkondigen dat men voor twee weken naar de Bahama's vertrekt. Die informatie kan op de verkeerde oren vallen. De kracht van stilte op sociale media kan men niet onderschatten.
Oog voor detail
Dan, een gouden tip: “Wat veel mensen vergeten, is de kracht van een opgeruimde tuin. Een ladder die rondslingert of een stapel stenen naast het huis, zijn perfecte hulpmiddelen voor een inbreker. Ruim op die handel!”
Slimmer dan de sluwe: 10 extra inbraak hacks
In de strijd tegen inbraak zijn het de kleine, slimme handelingen die een groot verschil kunnen maken. Met dat in gedachten, zijn hier nog eens tien extra hacks die het huis niet alleen beschermen, maar ook een stukje persoonlijkheid geven. Deze hacks zijn niet alleen effectief, maar ook leuk om te implementeren, en zullen zeker voor een glimlach zorgen terwijl ze tegelijkertijd een veilig gevoel bieden.
Spiegeltruc: Plaats strategisch spiegels bij de ramen. De reflectie en schittering kunnen inbrekers in de war brengen en hun aanwezigheid verraden.
Fake Tv-afstandsbediening: Leg een niet-werkende afstandsbediening in het zicht. Het suggereert dat iemand net is opgestaan en elk moment terug kan komen om verder te kijken.
Gebruikte koffiekopjes: Zet een paar gebruikte koffiekopjes op tafel. Dit creëert de indruk van recente activiteit in huis.
Doe-het-zelf alarmstickers: Zelfgemaakte alarmstickers op de ramen en deuren kunnen net zo effectief zijn als echte. Creativiteit telt!
Oude schoenen bij de deur: Een paar oude schoenen bij de voordeur zetten, kan de indruk wekken dat iemand thuis is en gewoon zijn schoenen heeft uitgedaan.
Valspeelkaarten: Plaats wat speelkaarten op een tafel in een halfafgemaakt spel. Het lijkt alsof de bewoners elk moment terug kunnen komen om het spel af te maken.
Nep-gesprekken opnemen: Neem een gesprek op en speel het af wanneer het huis leeg is. Het geluid van stemmen kan inbrekers afschrikken.
Nep-huisdiergeluiden: Speel opnames af van hondengeblaf of kattengejank. Dit kan de illusie wekken van huisdieren die het huis bewaken, zelfs als men geen huisdieren heeft.
Verlichte huisnummers: Zorg dat het huisnummer goed verlicht en zichtbaar is. Dit suggereert goede beveiliging en dat het huis snel gevonden kan worden door de politie.
Regelmatige tuinonderhoud: Een goed onderhouden tuin suggereert dat de bewoners regelmatig thuis en alert zijn. Laat geen gereedschap of ladders rondslingeren.
Wat we van Henk hebben geleerd, is dat het bij inbraakpreventie gaat om slimmer zijn dan de inbreker. Gebruik de middelen die je hebt op een creatieve manier en denk als een inbreker. Wat zou jou afschrikken? Met deze inzichten en een snufje inventiviteit wordt jouw huis geen doelwit, maar een vesting waar inbrekers met een grote boog omheen lopen. En zeg nou zelf, dat is toch een geruststellende gedachte voordat je 's avonds het licht uitdoet?