1692
Isolatie toepassen bij renovatie
Gepubliceerd: 26-05-2016 Laatste update: 30-04-2017

Wie isoleert, handelt verstandig. Er zijn verschillende plaatsen in huis waar je kan isoleren. Afhankelijk van de plaats waar je isoleert, bespaar je meer of minder uit. Ontdek hieronder de beste plaatsen waar je het meest mee kan besparen.

1. Dakisolatie
Dakisolatie is cruciaal voor een lagere energierekening. Ongeveer 25 procent van alle warmte gaat verloren via het dak. Daar goed isoleren loont dan ook. Bedenk eens hoeveel je zou kunnen besparen op je energiefactuur als een kwart van je geproduceerde warmte niet meer verloren gaat. Je kan onder meer kiezen voor glaswol, isolatieplaten of rotswol.

2. Spouwisolatie
Oudere huizen zijn er niet van voorzien, maar moderne huizen wel. De spouw is een ruimte tussen twee muren die je kan opvullen met isolatie om nog meer energie te besparen. Verbouw je een huis dat dateert van voor 1920? Dan heeft die allicht geen spouwmuren. Er bestaan verschillende soorten spouwisolatie. De meest gebruike soorten isolatie zijn EPS-parels, glaswol en PUR-isolatie. Een belangrijke opmerking hierbij is dat niet alle soorten gevels geschikt zijn. Gevels in geglazuurde bakstenen of geschilderde gevels kunnen niet geïsoleerd worden. Dat komt omdat de afwerkingslagen van dergelijke gevels vaak dampdicht zijn.

3. Vloerisolatie
Een deel van de warmte kan ook verloren gaan via de vloer. Dit kan je voorkomen door tijdens de opbouw te zorgen voor vloerisolatie. Wil je daarnaast ook oppervlaktecondensatie en een minder koude vloer? Ook dan is isolatie een optie. Dankzij vloerisolatie is de gemiddelde temperatuur van een vloer ongeveer 20°C. De verschillende soorten isolatie die je hierbij kan gebruiken zijn EPS-platen, gespoten PUR of isolatiebeton.

4. Isoleren van de buitengevel
Ideaal bij renovaties is het isoleren van de gevel met crepi. Op de bestaande gevel wordt een isolatielaag aangebracht. Daarop komt een uitvlakkingsmortel, waarna die wordt afgewerkt met sierpleister. Het is een slimme manier om in één klap je gevel te isoleren en te egaliseren. Daarnaast berschermt de pleister ook nog eens tegen vocht en slagregens. Crepi is te verkrijgen in heel wat kleuren, zodat ze perfect passen bij elke mogelijke stijl.

Daarnaast zijn ook steenstrips een praktische en snelle oplossing voor het afwerken van je gevel met isolatie.Vergeet ten slotte ook hout niet. Voor het afwerken van je isolatielaag met een houten gevelbekleding heb je keuze uit tropisch hardhout of thermowood.

5. Isoleren van de kruipkelder
Met een kruipkelder verlies je sowieso flink wat energie. Verbouw je een oud huis, dan heb je geen keuze over het al dan niet aanwezig zijn van dergelijke kelder. Als je hem isoleert, dan is hij geen verliespost meer voor je energieuitgaven. Isolatieplaten en PUR-schuim zijn de twee meest voorkomende materialen om een kruipkelder te isoleren.

Extra aandachtspunten bij het isoleren
Wil je energie besparen door te isoleren? Vermijd dan koudebruggen. Ook luchtdicht isoleren is een ander belangrijk aandachtspunt. Vergeet ten slotte ook geen dampscherm te plaatsen voor dakisolatie. Besteed je aan deze 3 elementen geen aandacht, dan worden je inspanningen deels teniet gedaan.

Slim renoveren met subsidies
Vergeet ook niet dat je voor het plaatsen van isolatie op verschillende niveau's subsidies kan krijgen. Daardoor wordt isoleren nog interessanter. Je bespaart er mee op je energierekening en daarbovenop krijg je nog eens extra subsidies. De overheid wil mensen aanmoedigen om energiebesparende materialen te gebruiken. Isolatie is daar een perfect voorbeeld van. Profiteer ervan! Meer info vind je op isolatie-info.nl.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide