Natuur en duurzaamheid worden steeds belangrijker in de bouwsector. We zien dan ook dat de laatste jaren zich een aantal belangrijke trends hebben ontwikkeld, zoals het vervaardigen van huizen met duurzame materialen, het toepassen van energiezuinige maatregelen en het natuurgericht bouwen. Ben je benieuwd wat deze trends inhouden? Lees dan dit artikel.
Een toekomstproof huis: duurzaam bouwen
Met het oog op de toekomst wordt het bouwen van duurzame huizen een steeds belangrijkere taak. Het is dan ook niet gek dat we in zowel het interieur als exterieur van de meeste moderne woningen, vaak trends gericht op duurzaamheid terugzien.
Een van de belangrijkste manieren waarop duurzaam gebouwd kan worden, is door gebruik te maken van duurzaam vervaardigde materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout dat uit gecontroleerde bossen komt. Dit materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bouwen van huizen, omdat het alsmaar kan worden aangeplant en duurzaam vervaardigd.
Kijk bijvoorbeeld naar het Duitse bedrijf HUF HAUS. HUF HAUS is een gerenommeerd bedrijf in de duurzame villabouw en staat erom bekend gebruik te maken van houten skeletten die zijn gemaakt met duurzaam verworven hout. Het Scandinavisch naaldhout dat het bedrijf gebruikt, wordt op een unieke manier gedroogd en behandeld, waardoor het niet alleen zeer weerbestendig is, maar ook een isolerende functie heeft. Hiermee zijn de huizen van HUF HAUS niet alleen duurzaam, maar ook energiebesparend.
Houd de energierekening laag: energiebesparende maatregelen
Een andere trend die steeds belangrijker wordt, is het toepassen van energiebesparende maatregelen. We weten allemaal dat het gebruik van fossiele gassen een nadelige impact heeft op het klimaat. Daarom proberen de meeste bedrijven en consumenten om hun energiegebruik te beperken.
Zo zie je ook dat de bouw een nieuwe weg inslaat. De meeste bedrijven proberen dan ook hun klanten ervan te overtuigen om energiebesparende maatregelen te treffen tijdens het ontwerpen van hun huizen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van zonnepanelen voor de voorziening van duurzame stroom, warmtepompen als alternatief voor de CV op gas.
Met deze apparaten kun je je huis van duurzame energie voorzien, maar er zijn ook energiebesparende maatregelen die je kunt toepassen om het verbruik hiervan te beperken. Zo verlies je met hoogrendementsglas een stuk minder warmte, blijft het huis in de zomer koel met isolatie en zorgt een sedumdak of groene muur voor beide hiervoor genoemde voordelen.
Bouwen met het oog op de natuur: een woning die opgaat in het landschap
Enkele jaren geleden, was het voor de meeste gemeenten belangrijk om snel en goedkoop huizen te kunnen bouwen. Om dit te realiseren, werd er veel gebruikgemaakt van massageproduceerde houtbouwskeletten en niet-duurzame onderdelen. Hierdoor zag praktisch elk huis in de buurt er hetzelfde uit en werd er geen rekening gehouden met de impact op de omgeving ervan. Gelukkig zien we in de laatste woningbouwtrends dat er tegenwoordig veel meer wordt gebouwd met het ok op de natuur.
Bouwen met het oog op de natuur betekent onder andere het gebruikmaken van duurzame materialen, zoals hennep, stro en andere vezelgewassen, maar ook duurzaam hout en gerecycled glaswerk. Daarnaast is het bij natuurgerichte bouw ook erg belangrijk dat het ontwerp bij de omgeving past. Zo zie je dat de meeste huizen grote ramen hebben die natuurlijk daglicht binnenlaten en dat woningen vaak vrij zicht op het omringende groen hebben.
Deze trend is ook een van de redenen dat de meeste mensen verhuizen naar de noordelijke provincies. Hier vind je namelijk vele malen meer natuur dan in de Randstad, waar de inwoners vaak dicht op elkaar in grote flats wonen. Een natuurlijke woonomgeving met veel rust en ruimte wordt de laatste jaren steeds meer gewaardeerd door huiseigenaren.